Kik vagyunk mi?

Az impresszum részben, illetve a cikkekben is megtalálhattátok már szerkesztőségünk tagjait, itt azonban közelebbről is megismerhettek minket.

De pontosan kikből áll a szerkesztőcsapat?

2017 őszén indult újra az iDeák, több éves kihagyás után.  Szerkesztőségünkben minden évfolyamból jelen vagyunk, így mindenki megtalálhatja azokat a témákat, amelyek hozzá a legközelebb állnak. A sokféle munkatársak sokszínű cikkeket eredményeznek: nagyrészünk bemutató, hír- illetve véleménycikkek írásával foglalatoskodik, de vannak,  akik elsősorban a különböző sulis eseményekről, a Deák mindennapjairól való tudósítást választják.

Már a kezdetektől fogva szerettük volna megmutatni, mit tudunk, és kitűnni a többi középiskola közül. A kemény munkának meg is lett az eredménye, hiszen 2018-ban, 2019-ben, 2020-ban, 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban is megkaptuk Az év online diákmédiuma elismerést, amire nagyon büszkék vagyunk.

A 2018/19-es tanévben a szerkesztőségünk nemcsak új tagokkal bővült, a vezetésben is történtek jelentős változások. A leköszönő főszerkesztőtől, Szabó Ákostól Jenei Eszter, majd Ménesi Flóra, Kovács Bence, Sipos Ivett, Szathmári Emese, Szabó Dzsennifer, Horváth Balázs, Nagy Noémi vette át a stafétát, így a munka folyamatosan zajlik.

De vajon mi motiválja a szerkesztőségünk tagjait?

„Azt hiszem az inspirál a legjobban, hogy itt kamatoztathatom a fotózási és videózási tudásom, és új dolgokat is kipróbálhatok…” – mesélte Szivák Barna.

“Mivel az írás alapvetően egy igen ‘magányos’ hobbi, az iDeák remek lehetőség arra, hogy az írás mellett megismerkedhessek minél több emberrel. Az újságnak hála, sikerül kilépnem kicsit a komfortzónámból is.” – számolt be Ménesi Flóra.

“Mindig is érdekelt az újságírás, és az iDeák megerősített abban, hogy a jövőben is szívesen foglalkoznék ezzel.” – nyilatkozta Jenei Eszter.

“Szeretem az újságírást és a fotózást is, így nagyon élvezem, hogy a suliújság tagja lehetek.” – osztotta meg velünk Busch Petra.

Hogyan jött létre az iDeák?

A sok évvel ezelőtti iskolaújság még nyomtatott formában jelent meg, de az új iDeáknál már egyértelmű volt, hogy az online jelenlétet választjuk. Szerettünk volna továbbra is megfelelni a tradicionális iskolaújság szerepének, de emellett a korosztályunknak megfelelő, nem az iskolához kapcsolódó témákról is be szerettünk volna számolni, ezzel színesítve a tartalmakat. Mivel a gimnáziumunk fő profilja a nyelvoktatás, idegen nyelven is jelentetünk meg írásokat.

Köszönettel tartozunk Szabó Ákosnak, alapító főszerkesztőnek, aki nélkül nem jöhetett volna létre az iDeák. Ő volt az, aki körülbelül három éve kezdett el érdeklődni az iskolaújság felől Novotny Katalin tanárnőnél, amely akkor már nem működött iskolánkban.

„Tizedikben kezdett el körvonalazódni az, hogy a tanárnő a következő évben vállalja az iskolaújság felügyelését, és megkért, hogy legyek főszerkesztő”- mesélte Ákos.

Szintén nagyon hálásak vagyunk Novotny Katalin tanárnőnek, hogy ismét vállalta az újság mentorálását. A tanárnő már a ’90-es években jelenlévő iskolaújságnak is a tanárszerkesztője volt, illetve régebben független, elsősorban filmes újságíróként is tevékenykedett.

„Nagyon jó érzéseket keltett bennem, hogy a diákok igényt tartanak iskolaújságra, és úgy gondolom, hogy egy ilyen tehetséges és elkötelezett csapattal nagyon könnyen fog menni a munka a továbbiakban.”

Hogyan alakul majd az iDeák jövője?

Reméljük, hogy szerkesztőségünk lelkesedése a jövőben sem fog alábbhagyni, és továbbra is érdekes témákkal szolgálhatunk. Igyekszünk folyamatosan bővíteni a csapatot, hogy az iDeák története akkor is folytatódjon, mikor mi már elballagtunk.