A nappá vált lány – könyvajánló

A nappá vált lány Shelley Parker-Chan ausztrál író regénye, amely a középkori Kínába kalauzol el minket egy fantasy elemekkel megspékelt kalandra.

A történet főszereplője Csu Csungpa, aki apja és bátyja halála után elhatározza, hogy idősebb testvérének adja ki magát, és novíciusnak áll egy kolostorban. Ott úgy dönt, hogy magáénak fogja tulajdonítani a fivérének jósolt sorsot, a nagyszerűséget. Célja eléréséhez bármire képes, mindent és mindenkit eltávolít, aki közé és az áhított nagyszerűség közé mer állni.

A regény történelmi hátterét a Ming-dinasztia alapító császárának hatalomra jutása adja. A 13. század második felétől Kínát a mongolok uralták majdnem az elkövetkezendő száz éven át. Ám az 1340-es években természeti katasztrófák sújtották Kína középső részét, és a mongolok nem tudtak megküzdeni a helyzettel helyi szinten. Zavargások kezdődtek, és kialakult egy hatalmi vákuum, amit különféle hadurak töltöttek ki. Végül a kínaiak 1368-ban kiűzték a mongolokat, és beköszöntött a Ming-dinasztia kora.

A regény két fő szálon fut, az egyik Csút követi, amint egyre magasabbra tör a mongol uralom ellen lázadó vörösturbánosok között. Ezzel egyidejűleg annak is tanúi leszünk,  miként veszti el erkölcsi gátjait. A másik szál Oujangot, a honani herceg tábornokát követi. Rajta keresztül beleláthatunk a mongol udvar politikai játszmáiba, és kiforrottabb képet kaphatunk a térség általános helyzetéről.

A könyvet annak ajánlanám, aki éppen úgy érzi, hogy ebben a pillanatban nehéz elfogadni önmagát. Csu története nemcsak a becsvágyról szól, hanem arról is, hogy sosem szabad feladni. Meg persze akkor is meleg szívvel ajánlom, ha gyerekként szeretted a Mulánt, de csalódtál a folytatásokban és az élőszereplős feldolgozásban.

Hozzászólások