Országos elsősegélynyújtó verseny

Március 21-én iskolánkban az elsősegélynyújtó verseny Szeged-Kistelek-Mórahalom területi fordulójára került sor. A verseny idén az 52. alkalommal került megrendezésre. Összesen 12 csapat mérettette meg magát a versenyen, ebből 7 ifjúsági, 3 gyermek kategóriában. Emellett 1 felnőtt és egy vendég csapat is érkezett. Az iskola területén összesen 12 állomáson kellett teljesíteniük a csapatoknak. 4 állomáson egy baleset következtében megsérült fiataloknak kellett legjobb tudásuk szerint ellátást nyújtani. Ezeket a helyzeteket imitátorok játszották el. Az imitátorokat kisminkelik a balesetnek megfelelően, és mikor egy csapat az állomásra érkezik, sérülésük szerint szimulálnak. Az egyik ilyen állomáson e-cigaretta robbanás folytán megsérült 3 lány, akiket a csapatoknak el kellett látni. Minden állomáson volt egy állomásvezető, aki a csapatot figyelte, majd ha lejárt az idő, pontozta a csapat munkáját. 

Készítettünk egy rövid interjút Farkas Franciskával, aki elsősegély koordinátor a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezeténél és Sándor Patrik Norbertel aki önkéntes szervezője volt a versenynek.

Tudnának mesélni a versenyről?

Franciska: Ez egy felmenő verseny, ami azt jelenti, hogy vannak területi fordulók és az ottani nyertesek kijutnak a megyei fordulóra, majd az országos versenyre. 3 kategóriára vannak osztva a csapatok: gyermek, ami 5.-től 8. osztályig tart, az ifjúsági a középiskolások kategóriája, és vannak még a felnőttek. Vannak olyan csapatok, amelyek nem szeretnének pontokért versenyezni és vendég csapatként vesznek részt, azaz nem érnek el helyezést.

Rendszeresen ebben az iskolában szervezik?

Franciska: Minden évben próbálunk újabb és újabb helyszínt keresni, mert fontos, hogy megmaradjon a verseny sokszínűsége. Ha ugyanott tartanánk, akkor egy idő után kifogynánk az ötletekből. Próbáljuk mindig új helyen szervezni, mert minden iskola más  lehetőséget kínál. Vannak szakmai segítőink, akik a verseny szituációit és pontozását segítik összerakni, hogy szakmailag és az elsősegélynyújtás szabályainak és alapelveinek is megfeleljen. Ők azok, akik a kreatív gondolkodásukkal segítenek létrehozni egy szituációt és feladatot a csapatok számára.

Milyen díjak vannak a nyertesek számára?

Franciska: Ez teljesen változó. Alapvetően az, hogy továbbjutnak, de egy területi fordulón kisebb promóciós, vöröskeresztes ajándékokat osztogatunk. A megyei fordulón és az országos versenyen természetesen már nagyobb ajándékokat kapnak.

A csapatok hogyan tudnak készülni egy versenyre? 

Franciska: Az országos igazgatóság kiadja a versenyfelhívást és azokat a szakmai anyagokat, amellyel a csapatok fel tudnak készülni. Az egyik Hornyák István könyve,  az Elsősegélynyújtás mindenkinek.

Patrik: Illetve a Nemzetközi Vöröskereszt által kiadott elsősegély alapok szakmai anyaga.

A versenyt minden évben ugyanazok a szakemberek szervezik, vagy ez változó?

Franciska: Megvan egy megszokott csapat, viszont sok önkéntes segít abban hogy ez megvalósuljon. Az ő személyük szokott változni attól függően, hogy ki éppen mikor ér rá. Van olyan is, hogy aki tavaly középiskolásként segített, most már egyetemistaként jött vissza. Ebből a szempontból változó a csapat, de van azért egy megszokott keménymag.

Patrik: A versenybírók évről évre változnak, hiszen az Országos Mentőszolgálattól, illetve számos más egészségügyi területekről szoktak jönni, ők adják nagyreszt a szakmai hátterét a versenynek. Idén felkértük a Szegedi Orvostudományi Kar hallgatóit, hogy versenybírók legyenek.

Franciska: Évek óta van egy közös együttműködés a szegedi orvostudományi kar elsősegély tagozatával, nekik is szoktunk tartani képzéseket. Ők is nagyon sokat segítenek azzal, hogy jönnek a versenyre.

Hozzászólások