Minden az iskolánkban is működő LanguageCert nyelvvizsgáról

Az interjúkat és a cikket készítette: Gajdács Lili.

Ma már mindenhol azt halljuk, hogy fontos a nyelvtudás, legfőképpen az angol elsajátítása.

Szeretnél megbizonyosodni a nyelvi szintedről? Szeretnél pluszpontokat a felvételin? Vagy csak egy papírt szeretnél arról, hogy beszélsz angolul? Akkor ajánljuk számodra a Language Cert nyelvvizsgát a Deákban!

Miért? Megkérdeztünk egy pár diákot és Engi Katalin tanárnőt (E. K.), hogy miért érdemes a LangugeCert-öt választani.

Milyen szinten lehet letenni a vizsgát a Deákban?

E. K. – A Deákban angol középfokon (B2 szint) és felsőfokon (C1) lehet angol nyelvből vizsgát tenni.


Miért jó a LanguageCert nyelvvizsga?

E. K. – Ez a nyelvvizsga beszédcentrikus vizsga. Ez azt jelenti, hogy arra kíváncsi, az egyes beszédhelyzetekben az illető hogyan állja meg a helyét. Nem kell szövegeket betanulni, amit aztán majd visszamondunk, ha éppen olyat kérdeznek. Egyetlen kérdésre sem csak egy jó válasz létezik. A vizsgázó nyugodtan mondhatja azt, hogy valamiről nem tud véleményt mondani, ha azt megindokolja, csakúgy, mint a való életben lezajló beszélgetés során, hisz a vizsga a gyakorlati, kommunikatív nyelvtudásra helyezi a hangsúlyt.

Emellett itt a vizsgázó teljesítménye nem függ egy másik személytől. Nem párban történik a vizsgáztatás, így itt nem kell attól tartani, hogy a másik vizsgázó esetleg elnyomja a teljesítményed, vagy épp azért nem tudod megmutatni, mit tudsz, mert a másik vizsgázó gyenge teljesítménye miatt nem valósul meg az interakció.

A vizsga 50%-os teljesítménytől sikeres, ami, lássuk be, nem megugorhatatlan követelmény. Az igaz, hogy ezt minden vizsgarészben (beszédértés, beszédkészség, olvasott szöveg értése és fogalmazás feladatban is) el kell érni. 

Miért jó, hogy a Deák LanguageCert nyelvvizsgahely?

E. K. – Ezzel szerintem a deákos diákok nyernek. Nekik a vizsgadrukk közben legalább azon nem kell izgulni, hol találják meg egy ismeretlen helyszínen a vizsgatermet. Itthon vannak, a saját környezetükben, és ha saját tanáruk nem is vizsgáztathatja őket, ismerős arcokat látnak. Ugyanakkor angoltanáruk biztosan erre a vizsgára fogja őket felkészíteni. Az iskolában megvannak erre a gyakorlókönyvek, amiket órán tudunk használni.

Persze azt is érdemes megjegyezni, hogy a Deákban nagy hangsúlyt fektetünk a nyelvoktatásra, ez a gimnázium egyik deklarált célja. Mint ilyen, logikusan adódik, hogy mi adjunk helyet ennek a vizsgának. Nem haszontalan, ha a városban erről is ismerik az intézményt.

 Milyen tanácsot adna azoknak, akik ezt a nyelvvizsgát szeretnék letenni?

E. K. – Minden nyelvvizsga más. Nyilván ugyanazokat a készségeket mérik, de más feladatokon keresztül. Egyetlen vizsgára sem szabad úgy elmenni, hogy nem tájékozódunk nemcsak a követelményekről, hanem arról is, ezek teljesítését milyen feladatokkal mérik, azaz hogyan zajlik a vizsga.

Mennyivel méri jobban a tudást, mint egy másik nyelvvizsga?

E. K. – Erre nem tudok válaszolni, ilyen összehasonlítást nem végeztem. Egy biztos, amint már mondtam is, ennél a vizsgánál azt kell bizonyítani, hogy angol nyelven képesek vagyunk viszonylag zökkenőmentes interakcióra.

Hogyan készüljenek a vizsgára a diákok illetve külön készüljenek rá?

E. K. – A fogalmazási feladatokra mindenképpen külön kell készülni. A fogalmazások műfaja nagyon változatos, jóval túlmutat az érettségin megszokott levél vagy komment műfaján. Fel kell készülni arra, hogy egy történetet, jelentést, újságcikket, érvelő esszét kell írni a megadott adatok felhasználásával. Mindenképpen tanácsos végigcsinálni néhány feladatsort, hogy megismerjük a feladattípusokat. Egyéb specifikus készülésre nincs szükség. Fontos, hogy a vizsgázók törekedjenek arra, hogy választékos szókincset, változatos nyelvtani szerkezeteket használjanak, mert ezekre lehet magas pontszámot kapni.

 Hasznos a próbanyelvvizsga? Milyen pluszt nyújt?

E. K. – Próbavizsgát minden tanévben kétszer, ősszel és tavasszal hirdet a vizsgaközpont, és mi itt a Deákban ezt meghirdetjük a város iskoláiban is. Aki nyelvvizsga letételében gondolkodik, annak ez jó visszajelzés, mert a fogalmazási feladatokat Budapesten azok a tanárok javítják, akik az éles vizsgát is. Tehát mindenki valós képet kaphat nyelvtudásának aktuális szintjéről. 

Végül egy dolgot szeretnék még elmondani. Ebben a tanévben az utolsó vizsgát május 11-én szervezzük. Ennek az eredménye még megérkezik, mielőtt a felvételi eljárás lezárul, tehát sikeres vizsga esetén növelhetjük felvételi esélyeinket. 

Van egy jó hírünk azoknak, akik most hétvégén vizsgáztak. Az áprilisi vizsga eredményei a májusi vizsga jelentkezési határideje után lesznek elérhetőek. Ha valaki bizonytalan a vizsga sikerességét illetően, érdemes jelentkeznie a májusi vizsgára, és a vizsgaközpont lehetővé teszi, hogy minden májusi vizsgára bejelentkezett vizsgázó 70 %-os vizsgadíj visszatérítése mellett visszaléphet a májusi komplex vagy részvizsgájától, amennyiben az áprilisi vizsgája sikeres volt. 

Most pedig néhány deákos nyelvvizsgázó meglátásait olvashatjátok:

– Szerintem azért érdemes  a Language Cert nyelvvizsgát választani, mert egyértelműen megadják az elvárásokat, így nem fog meglepetés érni nyelvvizsga közben. Emellett a nyelvvizsga-feladatok is teljesíthetők felkészüléssel.

– Szerintem leginkább a deákosok járnak jól, hogy a sulink nyelvizsgahely. A nyelvvizsga lebonyolítása sokkal egyszerűbb, mivel bármelyik angoltanár segít bármiben, illetve kevésbé stresszes nyelvvizsgázni mert a környezet már megszokott. 

– Igazából az egyetlen tanács, amit tudnék adni az az, hogy gyakoroljanak a mintafeladatokkal, amik elérhetőek online, ha azokat és még pár hasonló feladatot megcsinálnak, szerintem biztosan sikeres lesz a nyelvvizsgájuk. 

– Én 1-2 hónappal a nyelvvizsga előtt kezdtem el készülni. Leginkább a íráskészség és a szóbeli részére kellett nagyobb hangsúlyt fektetnem. A szóbeli részében Dudik Éva tanárnő nagyon sokat segített nekem. Lyukasórákban és suli után is gyakoroltunk, így a vizsga napján minden simán ment. Ezt innen is köszönöm neki. 

– Én a vizsgám előtt elmentem egy próbanyelvvizsgára, mert kíváncsi voltam, hogy kb. hogy állok, mennyit kell még készüljek. Szerintem ez az egyik legjobb lehetőség arra, hogy megnézzük mennyire kell még gyakoroljunk, mert egy olyan nehézségű vizsga van összeállítva amire az éles helyzetben számítani lehet. Nálam például a próbanyelvvizsga nehezebb volt mint az igazi.

  • Hajdú Botond

Miért jó a language cert nyelvvizsga?

– Szerintem a LC nyelvvizsga több szempontból is igen előnyös a deákos tanulók számára. Az első, és talán a legnagyobb előnye, hogy nemzetközileg elismert nyelvvizsga, így külföldön is lehet alkalmazni. A másik előnye, hogy deákos angoltanárok fogják a szóbelin a diákokat vizsgáztatni, amely egy alap biztonságérzetet tud a diákoknak nyújtani. Emellett a szintezés is korrekt véleményem szerint.

Miért jó, hogy a Deák LC nyelvvizsgahely?

– Az ismert környezet otthonosabbá tudja tenni a vizsgahelyet, ezzel stresszcsökkentő hatást is elérhet.

Tanácsok, készülés, hasznosság, próbanyelvvizsga.

– Részemről egy nagyon alap tanácsot tudnék csak adni, ez pedig a higgadtság a vizsga írása alatt. Sokkal produktívabbak tudunk lenni, ha nem azon jár az agyunk, hogy átmegyünk-e a vizsgán vagy sem. A próbanyelvvizsgát mindenkinek bátran merem ajánlani, nagyon király, hogy próbákra is van lehetőség a vizsgát megelőzően. Én egy nagyon egyszerű készülési metódust választottam, megpróbáltam mindent, amit csak lehet angolul csinálni. Ezt értem minden médiaforrásra, beszédre, akár ha magában vagy a tükörnek beszél az ember, az is nagyon előnyös tud lenni. A vizsga nagyon hasznos volt, hiszen bizonyítja számomra, hogy haladhatok tovább angol tanulmányaimban.

  • Horváth Balázs

1. Én úgy állok hozzá a nyelvvizsgához, hogy nem feltétlenül mutatja meg mindig az ember tényleges tudását, lehet egy kevésbé feszült, hétköznapi helyzetben sokkal jobban teljesítene, mint egy vizsgahelyzetben. A Language Cert nyelvvizsga azért jó, mert viszonylag könnyű, mégis középfokon eleget tesz a követelményeknek. 

2. Mind a Deákos diákoknak, mind a külvárosban lakóknak könnyebben elérhető, mint a többi vizsgahely.

3. Én a nyelvvizsgára külön angoltanárral készültem, akivel korábbi vizsgafeladatokat oldottunk meg és gyakoroltuk a beszédet is. Ezután megírtam egy középszintű próbanyelvvizsgát, hogy megtudjam, hogy is néz ki ennek a menete. Az eredményből kiderült, hogy a hallgatás és az olvasás hogyan megy, az írás eredményéből pedig megtudtam, min kellene javítanom és jobban odafigyelnem éles nyelvvizsgán.

  • Sárszegi Balázs Kevin

Miért jó a Languge Cert nyelvvizsga?

A Language Cert nyelvvizsga több szempontból is előnyös. A hallgatás résznél nincs zavaró háttérzaj; mindennapi témájúak a feladatok illetve a szóbelin nincs párod, csak te és a vizsgáztató. Számos próbafeladatot találsz az oldalukon és a Youtube-csatornájukon pedig ismertető videók érthetőek el; érthetőek és jól megoldhatóak a feladatok, valamint már 50%-tól sikeres a vizsgád, és egynyelvű szótárt is használhatsz.

Miért jó, hogy a Deák Language Cert nyelvvizsgahely?

Deákos tanulóként különösen jó számomra hogy a Deákban van lehetőség megírni a vizsgát, hiszen az ismert környezet enyhít a vizsgadrukkon. De annak, aki nem Deákos tanuló, annak is bátran ajánlom, hogy itt tegye le a vizsgát, mert segítőkészek és kedvesek a tanárok, jól eligazítanak és barátságos a környezet.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik ezt a nyelvvizsgát szeretnék letenni?  

Ne izgulj! Ne gondolj arra, hogy ez egy vizsga, aminek sikerülnie kell. Ez nagyon fontos. Ha rágörcsölsz, inkább rontasz a helyzeten. Persze egy egészséges drukkal nincs probléma, semmiképp ne lazázd túl. Gondolj rá úgy,  hogy megpróbálod a legjobb tudásod szerint megoldani és te megtettél mindent érte, hogy sikerüljön.

Hogyan készültél? Külön keszültél?

Én az előzetes tudásom felturbózásáért jártam magántanárhoz, és vele készültem, de ha valakinek nincs rá lehetősége, akkor azt ajánlom hogy minél többször csinálja meg a próbafeladatokat, menjen el próbavizsgára, beszéljen olyannal, aki tett vizsgát ( vagy olvasson cikkeket 😉), és beszéljen is, ne csak hallgasson videókat, filmeket.

Mennyire hasznos a felkészülés?

Természetesen ha megoldod a próbafeladatokat, akkor nem érhet meglepetés a feladattípusokkal kapcsolatban. Ha megalapoztad a tudásod, menni fog!

Csináltál próbanyelvvizsgát? Hasznos volt?

Igen, az éles vizsga előtt többször is elmentem próbavizsgára. Szerintem ez egy nagyon jó lehetőség, amit csak ajánlani tudok. Ezzel jobban érzékeltem az időt, és jobban éreztem a vizsgahelyzetet, mint otthon. Azért hasznos, mert olyan tanárok javítják a dolgozatot, akik valóban vizsgajavítók, ezzel pedig megtudhatod, mit várnak el, miben kell még fejlődnöd. Én összességében jó szívvel ajánlom a Language Cert nyelvvizsgát mindenkinek, mert ez tényleg egy olyan nyelvvizsga, ami téged segít és érted van.

  • Gajdács Lili Hanna

Én pontosan nem tudom, milyen a Language Cert nyelvvizsga, mert nem próbáltam ki, viszont sok jót hallottam róla! Szerintem fontos, hogy biztassák a diákokat a nyelvizsgára, és biztosítsák is. Én magántanárral készültem és egyénileg gyakoroltam, különböző feladatsorokat. Szerintem fontos a felkészülés, ha más nem, a feladattípusok ismerésének érdekében és hasznos tud lenni, egyfajta nyugtató érzést ad ha biztos vagy a tudásodban. Nem csináltam próbanyelvvizsgát, nem éreztem szükségesnek.

  • Csapó Jázmin
Hozzászólások
+ posts