Interjú iskolánk volt tanulójával, Ábrahám Lili Lea látványtervezővel

Az interjút készítette: Nagy Noémi Katalin.

A képeket készítette: Enikő Hodosy.

„Mindig is nagy hatással lesz ez a film arra, ahogy a látványtervezéshez állok.”

Iskolánk egyik médiaszakos öregdiákja, Ábrahám Lili Lea a művészeti részleg (art department) tagjaként, mint művészeti vezető asszisztens dolgozott Jórgosz Lánthimosz legújabb filmjén, a Szegény párák-on, amely idén a legjobb látványtervezés kategóriában Oscar-díjban részesült.

Lili munkáját a londoni díszleteken láthatjuk: a Baxter-házban és annak tetején, a londoni utcában, ahol az épület található, és a fejezetcímek hátterén.

„Szinte minden díszlet épített volt. Baxter házának külseje, belseje és kertje egyben megépített díszlet volt. A londoni utcával együtt az Origo Studios backlotján építették. Iszonyú profi magyar art departmenttel, építészekkel és festőkkel dolgoztunk együtt. Mire megérkeztünk Budapestre, a faanyagból épített díszlet már nagyjából állt. Itt kaptam meg a díszletet, amin Csák Judit dolgozott mint művészeti vezető. Az én feladatom a festészeti és szobrászati részletmunkák vezetése volt. Rengeteget kísérleteztünk. Hatalmas falfestményt festettek a falra, hullámzó aszfaltot készítettünk, elfolyó lépcsőket, falra való stukkókat ajtókra terveztünk. Iszonyatosan izgalmas munka volt.”

Ezen felül Lili a párizsi és a lisszaboni jelenetek díszletén volt még ügyeletes művészeti vezető. Azt is elmesélte, a díszletnek melyik része a kedvence.

„Nagyon ritka, hogy ekkora tér legyen a kísérletezésre egy díszleten. Amit nagyon élveztem, az  Baxter házának a festészeti és szobrászati részleteinek kialakítása volt. Különösen azért, mert olyan szorosan dolgoztunk a festőkkel, akik közül Zatureczki László, a lead scenic festő iszonyatosan tehetséges és türelmes volt velünk! Néha olyan részleteket kellett kitalálnunk, amilyet előttünk még nem csináltak, például hogy nézzen ki egy fal úgy, mintha kagyló lenne. Annyira jó így dolgozni, hogy felfedezünk dolgokat, és lehet kísérletezgetni.”

A kísérletezés látható eredményei például a domború ablakok a londoni házon. Az ablakok átlátszó műanyag megolvasztásával készültek a szobrászok segítségével. Érdekessége a filmnek, hogy nincs benne egyetlen “hagyományos” ablak sem. Mindegyik valamilyen módon különleges, legyen az a formája vagy a színe.

De hogyan is kerül valaki egy ilyen kaliberű film közelébe? 

Egy látványtervező rendszerint személyes ajánlásokon vagy egy ügynökségen keresztül kerül be a projektekbe. Ha asszisztensként vagy művészeti vezetőként dolgozik az ember, akkor Lili tapasztalata szerint a látványtervező vagy a supervising art director keresi meg.

„James Price látványtervezővel a Szegény párák volt a nyolcadik közös munkánk. Még 2016-ban gyakornokként kezdtem vele dolgozni egy sorozaton, egy az angol állam által koordinált gyakornoki programban. Úgy gondolom, most már szinte szavak nélkül is megértjük egymást. Nagyon egyforma a munkához, a filmkészítéshez és az emberekhez való viszonyunk.” 

Ha megkérdezik, mit csinálnánk szívesen egy forgatáson, a látványtervezés nem az első munka a filmiparban, amire gondolunk. Lili már a média tagozat megkezdése óta tudta, hogy a filmezéssel szeretne foglalkozni.

„Mostanában gondoltam bele, hogy tizenhárom éves koromig vezet ez a “filmezés dolog” vissza, odáig, hogy  ülök a Grand Caféban, és nézek egy olyan filmet, amin csak ámulni tudok, de megérteni nem.”

A látványtervezéshez vezető út nem volt kanyarok nélkül. Lili először a Corvinus Egyetemre jelentkezett gazdasági képzésre, de végül nem itthon járt egyetemre, hanem Londonban, a University of the Arts filmszakján folytatta tanulmányait. A szak, amire jelentkezett, nem specifikusan a látványtervezéssel foglalkozott, hanem egy gyakorlati filmszak volt.

„Az első évben egy rendező előadást tartott arról, hogy milyen különböző pozíciókban lehet dolgozni. Mondta a látványtervezést, amiről én akkor hallottam először. […] Utánaolvastam, és tudtam, hogy én ezt szeretném csinálni. […] Már irodalomórán is, amikor olvastuk a verseket, mindig elképzeltem, hogy hol játszódnak, milyen színek veszik körbe a költőt, milyen kávézóban facsarodik a szíve József Attilának.

Bár Lili háttere inkább elméleti filmes, a munkája nagyon sok technikai tudást is igényel, amit filmes munkákon sajátított el, legyen szó tervezői rajzolásról, 3D-designról, építészetről.

Megalkotni valamit mindig nagyon jó érzés és kifejezetten izgalmas, pláne a filmes szakmában. Látványtervezőként rengeteg dolgot csinál az ember.

„A grafika, a berendezés, a színek, az ajtók, a részletek, a világítás – igazából minden érdekel, ami a látványhoz köthető, hiszen mindez eszköz arra, hogy olyan teret tervezzünk, aminek jelentősége van a történetben és hatással van a nézőre.”

Mindenkinek van egy olyan projektje, amit kifejezetten szeret, ezzel Lili sincs másképp.

„A Szegény párák mindenképpen ilyen, mert csodálatos csapattal dolgoztam együtt, először életemben Magyarországon, és olyan látványvilágot teremtettünk, ami nagyon egyedi, talán nem lesz még ilyen lehetőségem. Mindig is nagy hatással lesz ez a film arra, ahogy a látványtervezéshez állok.”

Egy másik hasonlóan kedves projekt Lili számára a Ken Loach brit rendezővel készült The Old Oak című film, amin művészeti vezetőként dolgozott.

„Nagyon természetesnek, szinte dokumentumfilm jellegűnek kell lennie a látványnak egy Ken Loach filmben. A művészeti részlegnek a valóság elhihető megtervezésével van sok munkája. Ez nagyon nagy kihívás […] Olyan helyeken jártunk Angliában, amiről én azt hittem, hogy ilyenek csak a Balkánon léteznek. Különleges film volt, mert szíriai menekültekkel tölthettünk időt és barátkozhattunk velük. Mindvégig úgy éreztem, hogy ennek a filmnek nemcsak művészeti, hanem politikai jelentősége is van. Ken Loach nagyon különleges rendező, életre szóló élmény volt őt dolgozni látni.”

Lili elmondása szerint nagyon szeret vagy kifejezetten realista filmeken dolgozni, vagy az épp ellenkezőleg, realitástól nagyon elszakadó filmeken.

„Annyit beleadunk ezekbe a filmekbe! Ha egyszer filmessé válsz, nincs egy olyan pillanat, egy olyan óra, amikor nem csinálsz valamit úgy, mint egy filmes. Minden ház, minden találkozás egy referencia lesz, átformálja a látásmódod. Ha ennyi mindent adunk magunkból, csináljunk olyan filmeket, amikkel kockázatot vállalunk. Olyan filmeket, amiben hiszünk.”

Ha minden igaz, nyár végén láthatjuk Lili első olyan egész estés filmjét, amit ő látványtervezett. A film rendezője Odine Viñao, Two Neighbours címmel fog megjelenni. Érkezik még mellette Andrea Arnold rendezésében a Bird is, amin Lili művészeti vezetőként dolgozott. Erről a filmről ugyan még keveset tudni, de annál  nagyobb  érdeklődéssel várjuk a további híreket róla.

Hozzászólások
+ posts