Érettségi, felvételi 2024 – 1. rész

FRISSÍTVE!!!

Idén ismét új szabályok érvényesek az érettségire és a felvételire is. Cikksorozatunkban áttekintjük ezeket a változásokat, és azt gondoljuk, hogy a 12.-esek mellett a mostani 11.-esek számára is fontos tudni, mire számítsanak, de a jelenlegi 10.-eseknek is informatív lesz, hiszen közeleg az emeltszint-választás.

Forrás: felvi.hu

Nézzük, miből áll össze a maximális 500 pont!

  1. Tanulmányi pontok (maximum 200 pont):

a) 5 tantárgy év végi érdemjegyeinek kétszerese (100 pont) + b) az érettségi százalékos átlaga pontra számítva (100 pont).

Újdonság: az intézmények eldönthetik, melyik ötödik tárgyat kérik a kötelező tárgyak (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem és egy idegen nyelv) utolsó két tanult év végi két osztályzata mellett. Példaképp említhető, hogy az SZTE az orvosi karán kívül szinte minden képzésén elfogad szinte bármilyen tantárgyat ötödik tárgyként. Az intézményekre lebontott részletekről (a folyton változó) felvi.hu-n tájékozódhattok.

INFORMÁCIÓ: Az Oktatási Hivatalban dolgozó ügyintézőkkel felvettük a kapcsolatot, és a következőt mondták: az intézmények olyan tárgyakat is felsorolnak 5. tantárgyként, amelyet nem tanultok két évig. FONTOS: CSAK OLYAN TÁRGYAT JELÖLHETTEK MEG, AMELYET KÉT ÉVIG TANULTATOK, hiába szerepel az intézmény oldalán a bejelölhető tárgyak között pl. az állampolgári ismeretek.

TAPASZTALAT: A pontkalkulátor nem pontos.

2. Érettségi pontok (maximum 200 pont): ez a két darab, az adott szakra beszámítható (azaz előírt érettségi) tantárgy érettségin elért százaléka pontszámra váltva.

Újdonság: az emelt szintű érettségi 100 %-ban számítható be, de aki középszintű érettségit tesz, az csak az elért százalékának 67 %-át kapja pontban. Például, ha jogásznak mész, ahova a történelem kötelező, de nem kötelező emelt szinten érettségizned: ha középszinten elérsz 80 %-ot, akkor az mindössze 53 pontot jelent, de ha emelt szinten érsz el 60 %-ot, az annyit is ér, azaz 60 pontot.

Vannak olyan szakok azonban, ahol nem kell töprengened: vagy két kötelező emelt tantárgyat írnak elő (orvosi, állatorvosi, fogorvosi pl.), vagy egyet (pl. pszichológia, bizonyos szakok tantárgya – anglisztikán az angol pl.).

Az érettségi pontok esetében is nagyon kell figyelned, mert AZ EGYES INTÉZMÉNYEK itt is nagyobb szabad kezet kaptak: érdemes nemcsak a szakra, hanem az intézményre is rákeresni. Azt javasoljuk, ha tudod, már, hogy milyen szakra szeretnél menni, készíts magadnak egy összehasonlító táblázatot, hogy megalapozottan dönthess arról, miből szeretnél érettségizni, és milyen emelt szintű érettségit szeretnél tenni. A 10.-eseknek pedig fontos lehet ezt átnézni abból a szempontból, hogy milyen tantárgyat válasszanak emelt szintre a következő tanévben.

TAPASZTALAT: HA MEGKÉRDEZED AZ ADOTT INTÉZMÉNYT (telefonon, e-mailben), AKKOR ELŐFORDUL, HOGY KEVERIK A TANULMÁNYI PONTOKBA SZÁMÍTÓ ÉRETTSÉGI VÁLASZTOTT TÁRGYAT ÉS AZ ÉRETTSÉGI PONTOKBA SZÁMÍTÓ ÉRETTSÉGI TÁRGYAT. Ennek oka, hogy eddig nem kellett ezzel foglalkozniuk, a nagyobb szabadság nagyobb felelősségével most szembesülnek.

PÉLDA: Ha te matekot és történelmet választasz érettségi pontszámot adó tárgyként, akár emelt szintű érettségit is teszel, semmilyen előírás nem köt téged, hogy milyen 5. érettségi tárgyat választasz, hiszen a kötelező tárgyakból megvan az érettségi pontod.

Intézményi pontok (maximum 100 pont): ez váltotta el az eddigi “plusz pontokat”. Ebben az összetevőben van a legtöbb változás, és itt a legnagyobb az intézmények közötti különbség is.

Újdonság: már nemcsak az emelt szintű érettségiért és a nyelvtudásért kaphatsz pontot, hanem sok egyéb forrása is van a pontoknak: munkavégzés, versenyeredmények, stb. Itt is fontos, hogy intézményenként keress rá, ezek például az SZTE GTK gazdálkodási és menedzsment szakán érvényesíthető intézményi pontok. Azaz itt pl. egy B2-es nyelvvizsga 30, egy C1-es nyelvvizsga 50 pontot ér, ha matekból vagy töriből mész emelt szintre, és eléred a 45%-ot, akkor 50 pontot kapsz, de ha angol emeltet teszel, az csak 25 plusz pontot ér.

A tanulság: Mindig, minden esetben alaposan át kell nézni, melyik intézmény milyen feltételeket támaszt, és milyen kedvezményeket nyújt.

Honnan tájékozódhatsz még a felvételi változásokról? Például az Oktatási Hivatal honlapjáról, az eduline cikkeiből és a felvi.hu honlapjáról. Ez utóbbi tájékozatójának alján találsz egy remek prezentációt is, amit az Educatio kiállításon mutattak be.

A felvi.hu pontszámításról szóló ppt-jét a honlapjukon és itt is megtaláljátok!

Következő cikkünkben pár olyan tantárgy érettségi követelményeit nézzük meg közelebbről, amiből az idén még nem volt érettségi, de jövőre már lehet érettségi tantárgynak választani.

Ha kérdésed van, írj szerkesztőségünknek: ideak.szerkesztoseg@gmail.com .

Hozzászólások
+ posts