Interjú új kémia-testnevelés szakos tanárnőnkkel, Purák Szandrával

Purák Szandra kémia, etika és testnevelés szakos tanár, novemberben kezdett tanítani iskolánkban.  Érkezése után nem sokkal interjút készítettünk vele. 

Miért a tanári pályát választotta?

Középiskolában volt egy kémiatanárom, akinek nagyon tetszett a pedagógiai módszere, ahogy a gyerekeket megszólítja, ahogy érdekesen megtanítja az óra anyagát, úgyhogy ekkor döntöttem el, hogy ilyen pedagógus szeretnék lenni. Ő Vadászné Horváth Ildikó, a Tömörkény Gimnáziumban tanít, vagyis legutóbb még ott tanított. Emiatt jelentkeztem kémiatanárnak.

Kémia mellett ön testnevelés szakos tanár is. Miért ezt választotta? 

Kémiát és testnevelést tanítok. A testnevelést azért választottam, mert gyerekkorom óta sportolok. Általános iskolában szertornáztam, középiskolában triatlonoztam, és jelenleg szkanderozom.

A kémiát vagy a tesit preferálja?

A kémia részemről nagyobb kihívást jelent, egyrészt mert általában a tanulók nagy része nem szereti, és az a célom, hogy megszerettesem velük, megmutassam nekik, hogy mennyire logikus és érthető tantárgy. A testnevelést nem feltétlen kell megszerettetni, mert legtöbben szeretnek mozogni, ezért a kémia nagyobb kihívás számomra.

Ha nem a tanári pályát választotta volna, akkor mivel foglalkozna? Esetleg gyerekkorában volt álomfoglalkozása?

Még sosem gondolkodtam ezen. Van két öcsém, és kiskoromban sokat korrepetáltam őket. Mindig is szerettem tanítani, ezért nem nagyon gondolkodtam ezen. Viszont ha nem tanár lennék, valószínűleg olyan pályát választanék, ahol emberekkel foglalkoznék, amilyen például a pszichológia.

Mielőtt a Deákba jött, tanított valahol máshol?

Egyetem után doktori iskolában kezdtem kutatni, és közben folyamatosan tanítottam óraadóként. Ezután egy másik iskolában tanítottam, mielőtt a Deákba jöttem.

Miért a Deákra esett a választása?

Adódott a lehetőség, hogy kémiatanár legyek itt, és sok jót hallottam az iskoláról, diákcentrikus suli, és jó képességű gyerekek járnak ide, jók a kimeneti lehetőségei azoknak, akik itt végeznek. Véleményem szerint ez Szeged egyik legjobb gimnáziuma.

Eddig hogyan érzi magát iskolánkban?

Nagyon tetszik, mert a tanulóknak van lehetőségük beszélgetni, pingpongozni a szünetben, és van egy jó nagy könyvtár. Az előző iskolában, ahol tanítottam, nem voltak ilyen  lehetőségek. Ha a diákoknak van egy lyukasórájuk, el tudják foglalni magukat, és szerintem ez nagyon fontos.

Mi az az elfoglaltság, amit ha meg tudnának önről a diákok, meglepődnének?

Szkanderozom, ami Magyarországon nem elterjedt sport, főleg nők között, nem is vagyunk olyan sokan. Esetleg még az, hogy kórusban énekelek, és hogy játszom gitáron és zongorán is.

Milyen tanácsot adna egy pályakezdő tanárnak? 

Az lenne a tanácsom, hogy próbáljon az osztályhoz alkalmazkodni. Lesznek az osztályokban olyan tanulók, akik előrébb tartanak, mint a többiek, ezért igyekezzen differenciálni, koncentráljon arra, hogy a jó képességű tanulók ne unatkozzanak, és egy lemaradottabb tanuló is megértse az anyagot.

Hozzászólások