Az advent

Az év októbertől decemberig tartó időszakában már mindenki fejében megfordul, hogy hamarosan itt a karácsony, és elindul a végső visszaszámlálás, vagyis kezdődik az advent. Na de mit is ünneplünk pontosan, és miért? Milyen szokásaink vannak?

Akkor mi is az az advent?

Az advent egy várakozási időszak, amely a karácsony előtti negyedik vasárnap kezdődik és december 24-én ér véget. Ez idő alatt a keresztény hívő emberek mind testileg és lelkileg Jézus Krisztus születésének napjára készülnek. A testi készülés a böjtöt jelenti, ami ugyan 40 napig tart, de nem teljesen egyezik a húsvéti böjttel. Visszafogott étkezés, csend és több ima az, ami a XX. század óta a katolikus böjtölők szokásait jelenti.

Mit jelent az advent szó?

Az advent szó latin eredetű, és az adventus szóból származik, melynek jelentése “eljövetel”; adventus Domini, azaz az Úr eljövetele.

Ahogy más ünnepekkor, úgy adventkor is vannak szokások, hagyományok, amiket minden évben őrzünk. Ezek közé tartozik mint szimbólum, az adventi koszorú, és annak gyertyáinak meggyújtása. De mit jelképez a koszorú?

Az adventi koszorún négy darab gyertya található (a katolikus koszorún három lila és egy rózsaszín), amelyek színeinek jelentése is van. Az első a hit, a második a remény, a harmadik az öröm és a negyedik a szeretet jelképe. Minden advent vasárnapon meggyújtunk egyet, ezzel is jelezve a karácsony közeledtét. Az ünnepek fényét még jobban emelni tudja, ha saját készítésű koszorúnk gyertyáit gyújtjuk meg.

A régi néphagyományok szerint ehhez az ünnephez tartozik a december 13-ai Luca nap és a Luca szék készítése is. A hagyomány szerint Luca székének készítését aznap kezdik el, és 13 napig készítik úgy, hogy minden napon csak egy-egy apró változtatást végeznek el. Ebből a hosszas készülésből ered az a mondásunk hogy “Lassan készül, mint a Luca széke”.

A Luca napi jóslás

Karácsony és Luca napja között 12 nap van, azok jelképezik az év 12 hónapját. A hagyomány szerint amennyiben Luca napján havazott, az év első vagyis január hónapjában is havazni fog. A második nap a második hónapot jelképezi és így tovább egészen karácsony napjáig. Ezt a hagyományt hallhatjuk Luca kalendáriumaként is.

Ki lesz a jövendőbelim?

Régen a lányok különösen érdeklődtek e szokás iránt, amely annyiból állt hogy felírtak 12 lapra 12 fiú nevet, majd ahogy teltek a napok minden nap bedobtak egyet a tűzbe úgy, hogy nem tudták milyen név van ráírva, és amelyik megmaradt, az lesz a jövendőbelije neve.

Babonák:

Luca napjának első számú tiltása a nők munkavégzésére vonatkozott. Ezen a napon semmilyen munkát nem végezhettek, még házimunkát sem, különben akár kővé is változhattak. Sokan keresztet rajzoltak az ólak ajtajára, és hamut vagy mákot szórtak az ajtajuk vagy kapujuk elé, hogy ne tudjanak azokon bemenni a boszorkányok. 

Békés, szeretetben gazdag és örömteli ünnepet kíván az iDeák szerkesztősége mindenkinek!

Hozzászólások
Gajdács Lili Hanna
+ posts