Interjú az új angol szakos tanárunkkal, Miklósi-Deák Ritával

– Miért az angol szakot választotta pályakezdéskor?

– Mindig is vonzónak találtam a tanári pályát, és mivel angol nyelvből – amit csak a 11. évfolyamban kezdtem el tanulni – jó eredményeket értem el, úgy döntöttem, hogy angol nyelvtanár leszek.

– Gondolkodott esetleg azon, hogy más nyelvet is felvesz az angol mellé? 

– Akkor nem, de most utólag bánom, hogy nem tanultam még egy nyelvet, és így nincs egy másik szakom.

– Ha nem tanár lenne, akkor milyen hivatással foglalkozna szívesen?

– Mindenképpen valami olyannal, amelyben emberekkel kell foglalkozni. Szakfordítást is tanultam, de végül azért választottam a pedagógus pályát, mert nagyon elszigetelődtem volna az emberektől. Jobban szeretem azokat a hivatásokat, amelyek emberekkel kapcsolatosak. Például, mindig tetszett a pszichológia, a mentálhigiéné, szóval azok a hivatások, melyekben meghallgatod a másikat, foglalkozol a problémáival, segítesz neki.

– Miért pont a Deákot választotta? Ezelőtt oktatott már máshol?

– Persze, tanítottam több helyen is. Kevesebb ideig általános iskolában, főként középiskolákban. Hogy miért választottam a Deákot? Jó híre van az iskolának, és úgy éreztem, hogy bekerülni ide egyrészt kihívás, másrészt pedig jó dolog, mert szakmailag sokat fejlődhetek.

– A Deák eddig olyan, ahogy a tanárnő elképzelte?

– Többnyire igen! Tudtam, hogy itt nagy a „hajtás”, és ez így is van, bár mint minden iskolában, természetesen itt is előfordulnak konfliktusok.

– Történt valami emlékezetes vagy kiemelkedő a tanárnővel diákkorában, amit szívesen megemlítene?

– Mindig visszahúzódó diák voltam, tettem a dolgom, tanultam. Nem voltam benne nagy diákcsínyekben, úgyhogy nem tudok olyat mondani, ami különösen emlékezetes lett volna.

– Szerzett már gyakorlatot a tanárnő az online oktatásban?

– Amikor bevezették az online oktatást, akkor Hódmezővásárhelyen egy általános iskolában tanítottam. A kisebbeknek is volt online oktatás, de az teljesen más, mint egy középiskolában. Úgyhogy nagy tapasztalatom nincs, de hogy őszinte legyek, nekem nem is tetszett ez az oktatási forma!

– Mit ajánlana a pályakezdő tanároknak?

– Azt javasolnám, hogy mindenképpen legyenek nagyon összeszedettek, nagyon szervezzék meg a feladataikat. A precizitáson túl fontos a következetesség is a tanításban és persze az empátia!

– Milyen változást szeretne elérni azzal, hogy ön a tanári pályát választotta? Valami kiemelkedő célja esetleg van-e a tanárnőnek ezzel kapcsolatban?

– Tanárként az egyetlen, amit megtehetek az, hogy jó példával járok a diákjaim előtt!

Hozzászólások