Magyar értékeink Erdélyben

Ugyan Magyarország is számos meglepetést tartogat számunkra, ha lehetőségünk akad külföldre utazni, sok-sok történelmi, irodalmi, természeti érdekességet, szépséget fedezhetünk fel. 

Volt szerencsém 2023 nyarán családilag elutazni Erdélybe és egy aktív, élményekben gazdag kiránduláson részt venni, így az akkor szerzett információk alapján szeretnék beszámolni az élményről.

Ha utunk Erdélybe vezet, akkor érdemes tudni, hogy van számos olyan látnivaló, amely nemcsak gyönyörű tájon fekszik, de a magyarsághoz és a magyar történelemhez is erősen kapcsolódik.

Ezek ismeretében indítsuk utunkat Erdélytől távolabb, Aradon! Arad lakosságát tekintve Románia 12. legnagyobb városa. A városba látogatásunk fő célja az aradi vértanúk emlékhelyének megtekintése volt. 

Az emlékmű 1881-ben kapta meg azt a formáját, amelyet ma is ismerünk. 

Egyik oldalán az olvasható, hogy: “Az Aradi Tizenhárom VÉRTANÚ kivégeztetési helyének megörökítésére”, a másik oldalán pedig az áll, hogy 1849. október 6. A másik két oldalon pedig a vértanúk nevei olvashatók. 

Folytatjuk utunkat, amelynek következő állomása Vajdahunyad, mégpedig a Hunyadi-vár. A várat Luxemburgi Zsigmond ajándékozta az akkori szebeni családnak. Mivel a vár Vajdahunyadon található, így lett a család neve a “Hunyadiak”. A vár belülről jó állapotú, felújított, és nem mellesleg szép tájon fekszik, így nem csoda hogy sok gyerek és felnőtt turistacsoport is ellátogat oda.

 Érdekes volt számomra, hogy ugyan indítottak idegenvezetéseket, de egy több nyelven is elérhető applikációt is le lehetett tölteni. Ezt mi kipróbáltuk, és ahogy haladtunk a várban, minden egyes látnivalónál található volt egy kódszám, amely alapján mindenről meghallgathattunk egy-egy érdekes információ adagot. A várban korhű bútorok, festmények és számos kézirat is található. 

Következő megállónk Fehéregyháza lesz, ezen belül pedig a Petőfi múzeum. Fehéregyháza körülbelül 5 kilométerre található Segesvártól, ahol utoljára látták Petőfit. A múzeum rendbentartott környezetben, jó állapotban működik. A belépő összege jelképes, cserébe viszont egy teljes körű kiállítást tekinthetünk meg. Az épületen belül található egy nagy kiállítás terepasztallal, és egy Petőfi életét bemutató anyagot játszó TV is. A falakon rengeteg kép, érdekesség és régi irat is található. Az épületen kívül több szobor is elhelyezkedik. Köztük egy gyönyörűen megformált és megkoszorúzott Petőfi-szobor és néhány emléktábla.    

A mi kirándulásunk magyar értékeinek sorát Farkaslakán zárjuk, ahol Tamási Áron született és nyugszik. Nyughelyét 2 daran tölgyfa közé kérte, ahol ma sírja mellett egy kopjafa állít neki emléket.

Végezetül érdemes pár szóban megemlíteni néhány helyet, amely nem a történelemhez vagy az irodalomhoz kötődik.

1. Parajd
Parajdon található a híres sóbánya, ahova nyáron naponta több ezren látogatnak el. De mi ennek az oka? A válasz igen egyszerű. A bánya területileg jó helyen fekszik, belül nagy terjedelmű, még egy akadálypálya is ki van építve a belsejében. Miért jó az akadálypálya? Mert mozgás közben több levegőre van szükségünk, így többet szívunk be a jótékony sós levegőből. Persze emellett jó kihívás is. Ezért is szoktak sokan például tollasütőkkel érkezni, és sokan részt vesznek az időnként indított zumbaórákon.

Természetesen a tudásra szomjazóknak a bánya végében található egy kiállítás, ahol régi bányász eszközök láthatók, és olvashatunk a bánya történetéről is.

2. Gyilkos-tó

A Gyilkos-tó megnevezés eredete: Amikor a hegyoldalból lezúduló törmelék elzárta a patakok útját, a víz elöntötte a tó egykori helyén álló völgyet. A fák kipusztultak, de csonkjaik a mai napig kiállnak a vízből, ezzel ijesztő hangulatot kölcsönöznek a tónak. Románul Vörös-tónak nevezik, mert időnként a tó vize vörösre színeződik a vasas hordaléktól. Jó időben emberek százai csónakáznak itt naponta. Népszerű és gyönyörű látogatóhely.

3. Békás-szoros

A szoros a Békás-patak völgyében található, a Gyilkos-tótól körülbelül 5 kilométerre. A szoros hossza pedig szintén 5 kilométer. A kacskaringós út mentén végighúzódnak a gyönyörű, több méter magas mészkő falak. 

Szerintem különösen jó dolog, ha külföldön magyar kincset vagy valamilyen kötődést találunk. Erdélyt és a bemutatott látnivalókat szívesen ajánlom mindenkinek. Ezek nemcsak történelmi visszatekintést, de maradandó élményeket is nyújtanak.

A fotókat a szerző készítette.

Hozzászólások
Gajdács Lili Hanna
+ posts