Deák Ferencről emlékeztek október 17-én iskolánk diákjai és tanárai


Deák Ferenc 1803. október 17-én született Söjtörön. A régi nemesi családból származó ifjú Győrben tanult és Pesten vizsgázott jogi szakon. Ezt követően tiszti ügyvéd, majd helyettes alispán lett. 1833-tól a pozsonyi országgyűlés követe lett, ahol kiemelkedő politikai jogtudása, határozottsága, kiváló beszédkészsége és erkölcsi tartása hamarosan a reformerek vezetői közé emelte. Nagy szerepe volt az amnesztia kiharcolásában, szót emelt a magyar nyelv ügyében. 1847-ben véglegesítette az Ellenzéki Nyilatkozatot, amely az 1848-as áprilisi törvények alapja lett.
Deák Ferencet kiváló politikusnak tartották. Kiegyensúlyozottan, higgadtan politizált, végsőkig ragaszkodott az alkotmányossághoz, és védte a nemzet érdekeit.
Napjainkban számos közterület, intézmény viseli a nevét, többek között az iskolánk, a Deák Ferenc Gimnázium is, amely 1988 óta folyamatosan várja leendő diákjait.


A 19. század egyik legnagyobb politikusa, „a haza bölcse”, Deák Ferenc születésének 220. évfordulója alkalmából a 9. évfolyam diákjai és iskolánk tanárai koszorút helyeztek el a Széchenyi téren a Deák Ferenc szobornál.
A megemlékezés keretén belül diákjaink verseket szavaltak és beszédet mondtak.

Hozzászólások
Bécsi Hanna
+ posts