Interjú iskolánk új matematika-fizika szakos tanárával, Jámbrik Zsolttal

Jámbrik Zsolt matematika és fizika szakos tanárnak ez az első tanéve, amelyben nálunk tanít. Így az iDeák – ahogy már megszokhattátok – interjút készít vele, hogy jobban megismerhessétek. 

Miért választotta a tanári pályát?

Az általános iskolai fizikatanárom volt a példaképem. Ő szerettette meg velem a fizikát, nagyon jó kísérleteket csináltunk, emlékszem, amikor kimentünk a főútra és sebességet mértünk autóknak. Igazából azért akartam tanár lenni, mert ő inspirált erre.

A fizika mellé miért a matekot választotta?

Én először még a fizikát szerettem meg általános iskolában. Először a földrajzot szerettem volna hozzá választani. Csak később, amikor 11-12. osztályos voltam, beszélgettem az emelt matekot vivő tanárunkkal, és ő mondta, hogy ha egyetemen fizikát szeretnék tanulni, akkor a matekos alapnak nagyon meg kell lennie.

Ha nem tanár lenne, akkor mivel foglalkozna szívesen?

Gimiben határoztam el magam teljesen, hogy tanár leszek. Még gondolkoztam azon is, hogy gépészmérnöknek jelentkezem Kecskemétre vagy Budapestre, illetve nagy szerelmem a csillagászat, és elgondolkoztam, hogy egy csillagászati megfigyelő központba menjek el dolgozni.

A gyakorlatán kívül tanított már valahol?

Igen, tanítottam egy évet itt Szegeden a Vedres Technikumban. Ott az építészmérnök jelölteknek és grafikusoknak tanítottam matekot. Sajnos, ott fizikát nem tudtam tanítani, emiatt is gondoltam, hogy szeretnék váltani, és azért is, hogy ne kopjon ki a fizika iránti szeretetem, és nehogy elfelejtsem, hogyan kell fizikát tanítani. 

A tanár úr miért pont a Deákba jött?

Igazából jókat hallottam róla. Több ismerősöm, többek között Rácz Dániel tanár úr is mesélte, hogy jó a közösség. 

A Deák eddig olyan, ahogy a tanár úr elképzelte?

Szerintem igen, igaz az iskola eléggé humánus beállítottságú, de nincsen hiány azért a természettudományos részben sem. Szerintem jól egyensúlyban van a kettő. 

Történt valami vicces vagy nevezetes dolog a tanár úrral diákkorában, vagy már tanári pályája során?

Most visszagondolva az osztálykirándulások során rengeteg hülyeséget csináltunk a haverjaimmal. Hatan voltunk fiúk az osztályban tizennyolc lány mellett.  Így volt egy kis kisebbségi érzetünk, és amikor tudtunk, próbáltunk kitűnni a lányok közül.

A gyakorlata alatt szerezett élményeket az online oktatással kapcsolatban?

Igen, pont úgy alakult, hogy kellett. A tanítási gyakorlat fel van osztva két részre, egy csoportosra és egy egyénire. Mind a kettő egy-egy év, nekem úgy alakult, hogy a második matematika gyakorlatom már teljesen online volt. Ez nagyon nem volt jó, mert egy gép előtt kellett ülni, webkamerával, Wordbe próbáltam nekik írni egy Wakom táblával (a táblát össze lehet kapcsolni a géppel, és írni rá, de csak a számítógép képernyőjén látjuk az írásunkat), nagyon nehéz volt így írni és beszélni egyszerre. Nem láttam a diákokat, vagy hogy mit gondolnak az anyagról. Ez eléggé kellemetlen szituáció volt szerintem.

Mit ajánlana egy pályakezdő tanárnak?

Szerintem nagyon kell az elszántság. Annak, aki tényleg tanár szeretne lenni, azt tudom ajánlani, hogy tényleg szívből akarja csinálni, mert másképp nem fog menni. Azért akarunk tanítani, én matekot és fizikát, hogy ezt a tudást átadjuk a fiatalságnak. Tanárok nélkül nem lesz jó matematikus, mérnök vagy bankár. Ha ezeket nem tanítjuk meg, össze fog dőlni a világ.

Hozzászólások
Nagy Noémi
+ posts