Érettségi, felvételi 2024 – 3. rész

Téma: A hagyományos érettségi tárgyak változásai.

Eddigi két cikkünkben átnéztük a felvételi pontszámítás változásait, valamint a megjelenő új tantárgyak érettségi követelményeit. Ebben a cikkünkben a hagyományos érettségi tantárgyak érettségi követelményeinek változásairól lesz szó.

Az érettségin négy tantárgy kötött: magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem és egy idegen nyelv (választhatsz, melyik tanult nyelvből vizsgázol). Az ötödik tárgyat megválaszthatod – ebben az esetben arra érdemes figyelni: mi megy jól, miből tudnál átlagemelő szinten érettségizni, VAGY mit követel meg a felsőoktatási intézmény, ahová készülsz.

Az összes tantárgy új vizsgakövetelményét és vizsgaleírását megtalálod itt, valamint mintafeladatokat is találsz itt. A követelményeknél még ajánlott figyelembe venni a kerettantervi elvárásokat, hiszen ezt kérik alapjában véve az érettségin (kiegészítve azzal, amit az érettségi vizsgakövetelményben olvastok).

Most ránézünk pár kötelező tantárgy érettségi vizsgájának változására.

Magyar nyelv és irodalom – elég nagy változások lesznek:

Középszinten a szövegértés mellett lesz egy tesztfeladat, de nem lesz már rövid szövegalkotás. A műértelmező szöveg alkotásánál pedig egy mű elemzése lesz vagy egy témakifejtő esszé, amely utóbbit több mű alapján tudsz majd megírni. A műelemzés és az esszé esetén nő a mennyiségi elvárás: 500 szó lesz a minimum. Az írásbelin használható majd a szöveggyűjtemény.

A szóbeli követelménye is megváltozik, irodalomból tíz kötelező szerző lesz, valamint egy régi magyar irodalmi alkotó, illetve csak két 19-20. századi választható szerző marad, valamint marad az egy kortárs alkotó. A többi információt a táblázatban láthatjátok.

Az emelt szintű magyarérettségi esetén a következők szerint alakul a vizsga:

Matematika:

A matematika tantárgy esetében tartalmi változások vannak (a kerettantervben és az érettségi vizsgakövetelményben láthatjátok), a vizsgadolgozatban nem lesz lényegi strukturális változás. Középszinten:

Emelt szinten:

Történelem:

Történelemből sem lesz lényeges változás az érettségi szerkezetét illetően, de a kerettantervi követelmény itt is jelentősen megváltozott.

Az érettségi esszék esetén van kisebb változás: nem sorok, hanem szavak számában adják meg a mennyiségi keretet (rövid esszé – 100-130 szó, hosszú esszé – 210-260 szó).

Középszintű vizsgán erre számítsatok:

Emelt szintű érettségin (itt továbbra is lesz a rövid és a hosszú esszé mellett egy ún. komlpex esszé (290-340 szó), de már csak magyar történelmi témából – minderről részletesen olvashattok a már említett dokumentumban) pedig erre:

Élő idegen nyelvek esetén nincs lényegi változás.

Középszinten:

Emelt szinten:

A többi vizsgatárgyat a fentiek mellett – ahogy említettük is – itt éritek el.

Jó döntést kíván az iDeák csapata!

Hozzászólások