Anyák napja

Minden évben egy egész napon át az egész országban az édesanyákat ünnepeljük. Köszönetet mondunk a mindennapos áldozataikért, segítségükért, és szeretetükért.

Mi mindent érdemes tudni az anyák napjáról? Honnan ered az anyák napja?

Ha az édesanyák ünneplésének eredetét keressük, vissza kell mennünk egészen az ókori Görögországig, ahol Rheának tavasszal ünnepségeket rendeztek. Később kezdett kialakulni néhány olyan ünnep, ahol az anyákat köszöntötték.

Körülbelül az 1600-as évektől ez is a húsvéti ünnepkör része volt, és a húsvét utáni negyedik vasárnapon tartották. Később a házaknál szolgálók, vagy távol lévő emberek hazatértek édesanyjukhoz, sütöttek nekik, és együtt töltötték el napjukat.

Philadelphiai Anna M. Jarvis szerette volna az anyák napját nemzeti ünneppé hirdetni, dátumul elhunyt édesanyja emlékére, május második vasárnapját választotta. Jelképet is választott, a fehér szegfűt, mégpedig azért, mert a fehér szín a hitet és a tisztaságot jelképezi. A fehér virág pedig az anyaság szépségeit képviseli.

Mikor ünnepeljük mi és más országok?

Magyarországon május első vasárnapján tartjuk az ünnepet, ami emiatt mozgó ünnep. Ám más országokban eltérő lehet a dátum. Ahogyan mi, Portugáliában, Spanyolországban és Romániában is május első vasárnapján tartják. A norvégok február első felében, míg például a szerbek, oroszok, bolgárok nőnapon, vagyis március 8-án. Van, ahol május 10-én emlékeznek, mint például Mexikóban. A legtöbb helyen május második vasárnapján tisztelik meg az édesanyákat. Május utolsó vasárnapján többek között a franciák ünnepelnek, 26-án pedig a lengyelek.

Milyen anyák napi szokások vannak más országokban?

Franciaország:

Az anyák napja, vagyis ‘Fête des Mères’ egy már régóta fennálló  ünnep a franciáknál. Napóleon 1806-ban kinevezett egy napot a többgyermekes édesanyák részére, és azóta minden egyes évben a lakóhelyük polgármestere kitünteti a többgyermekes anyukákat egy különleges módon. Egy érmet kapnak, mely a ‘la Medaille de la Famille’. Arany, ezüst és bronz kitüntetés van, a gyermekek számának megfelelően. Ajándékként hozzánk hasonlóan  virágot, kézműves dolgokat készítenek, a legkisebbek gyakran tésztából készített nyaklánccal lepik meg édesanyjukat.

Anglia:

Angliában legtöbbször virágot ajándékoznak. Régi hagyomány ugyancsak, hogy egy ‘Simnel cake’ vagy más néven ‘Mothering cake’ nevű tortát sütnek, marcipánnal és aszalt gyümölcsökkel.

Amerika:

Az anyák napjának tartása innen származik. Az Anna M. Jarvis által jelképnek választott fehér szegfűt ajándékoznak a legtöbben, emellett képeslapokkal, üdvözlőkártyákkal köszöntik az anyákat.

Olaszország:

Olaszországban, a ‘La Festa della Mamma’ főként az együtt töltött időt helyezi előtérbe, nem pedig az ajándékokat. Ezen a napon mindenki megpróbál hazatérni, hogy együtt lehessen édesanyjával. Ha esetleg valaki nem tud hazamenni, telefonon hívja fel, ezért is mondják, hogy a telefonszolgáltatók aznap óriási forgalomra tesznek szert. A házimunka pedig aznap a család dolga, az édesanyák nem csinálhatnak semmi ilyesmit.

Szerbia:

Olaszországhoz hasonlóan, Szerbiában sem csinálhatnak házimunkát ezen a napon az anyukák, az ilyenkor a lányok dolga. Szintén virággal, üdvözlőkártyákkal köszöntik őket, főként szegfűt ajándékoznak.

Lengyelország:

Lengyelországban a  ‘Dzień Matki’ vagyis az anyák napja estéjén általában tartanak egy vacsorát, ahol a család többi tagja kiszolgálja az édesanyákat. A gyerekek tortával, üdvözlőlappal és virággal lepik meg anyukájukat.

Ausztria:

Ausztriában a ‘Muttertag’ reggelén a gyerekek reggelivel lepik meg az édesanyjukat, virágot adnak és a szabadban töltik a napot.

Anyák napja alkalmából egy kis köszöntés:

Az anyaság nem teszt, hanem vallás: egy szövetség, amelyre felesküdünk, egy ígéret, amit megtartunk.” (Jodi Lynn Picoult) 

Köszönöm Istenem az édesanyámat!

Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat!

Körülvesz virrasztó áldó szeretettel,

Értem éjjel-nappal dolgozni nem restel.

Áldott teste, lelke csak érettem fárad,

Köszönöm Istenem az édesanyámat!”

Dsida Jenő

Hozzászólások
Gajdács Lili Hanna
+ posts