Bolondok napja

Sokan úgy gondolják hogy már az ókori Rómában is ünnepelték a Bolondok napját, viszont igazán a 20. században lett felkapott. Nincs biztos forrás arról, hogy pontosan mikor kezdték el, és miért ünnepelték ezt a napot, viszont sok országban, egybeesik a tavasz eljövetelének ünneplésével is.

A top 100 szórakoztató történelmi tréfát a Museum of Hoaxes össze is gyűjtötte. Köztük szerepel mondjuk a spagetti-szüret. Ez az volt, amikor 1957-ben a BBC (British Broadcasting Corporation) Panorama nevű adása bemutatta, hogyan szüretelik a spagettit Ticinóban. 

BBC: Spaghetti-Harvest in Ticino

The spaghetti tree hoax is a famous 3-minute hoax report broadcast on April Fools’ Day 1957 by the BBC current affairs programme Panorama. It told a tale of a family in southern Switzerland harvesting spaghetti from the fictitious spaghetti tree, broadcast at a time when this Italian dish was not widely eaten in the UK and some Britons were unaware that spaghetti is a pasta made from wheat flour and water.

A narrátor még azt is elmagyarázta, hogyan lehet az, hogy mindegyik tészta ugyanolyan hosszúságú. Sok betelefonáló szerette volna megtudni, hogyan juthatnak hozzá saját spagettifájukhoz, amire a BBC válasza az volt, hogy „tegyen egy darab spagettiágat egy doboz paradicsomszószba, aztán remélje a legjobbakat”.

Egy újabb tréfa a BBC részéről az volt, mikor a rádióban a csillagász Sir Patrick Moore azt mondta, hogy a Jupiter és Plútó együttállása csökkentené a Föld gravitációját pontosan 9:47-kor (ezt úgy hívták, hogy a ‘Jovian-Plutonian Gravitational Effect’), és bátorította a hallgatókat, hogy ugorjanak egyet, és próbálják ki, milyen lebegni. Sok hallgató fel is hívta a rádiót, és elmondták tapasztalataikat, akiket viszont lelomboztak azzal, hogy Moore bolondot csinált belőlük.

1962-ben csak egy tévécsatorna volt Svédországban, és az is fekete-fehérben sugározta adásait. Április 1-én viszont a csatorna technikai szakértője, Kjell Stensson a kamerák elé állva elmondta, a nézőknek, hogy egy csapásra színessé tehetik az adásokat, csupán egy nejlont kell a készülékre helyezniük. Stensson ezt bemutatva, több ezer embert húzott be a csőbe. 

Bár a Museum of Hoaxes nem említi, szerintem említésre méltó az az 1749-es tréfa, amit a londoni újság hozott le, azt mondva, hogy egy jövőbeli előadásban bemutatnak egy férfit, aki egy egyszerű borosüvegbe préseli bele magát, és még énekel is, amíg az üvegben van. Még sok más előadást is ígértek, például hogy az ott lévők majd beszélhetnek a halottakkal. A legendák szerint, ez egy fogadás volt Portland hercege és Chesterfield grófja közt, mikor a gróf azt vallotta, hogy mondhat valami lehetetlent, és még „úgyis lenne annyi bolond Londonban, hogy megtöltsenek egy színházat, és egy nagy summát is fizessenek a lehetőségért hogy ott lehessenek”. Ez végül igaznak bizonyult, ugyanis az előadás napjára minden jegy elkelt, de amikor kiderült a csalás, a tömeg lázadozott.

Végül pedig pár híres ember aki április 1-jén született:

William Harvey: anatómus, orvos – 1578

Debbie Reynolds: színész, énekes – 1932

Mackenzie Davis: színész – 1987

Asa Butterfield: színész – 1997

Máthé Dominik: kézilabdázó – 1999

Források:

http://hoaxes.org/aprilfool/P80

https://www.lifestyleasia.com/sg/culture/events/best-april-fools-pranks-ever-pulled-off-in-history/

https://m.mult-kor.hu/20110401_aprilis_1_a_tortenelemben_spagettiszuret_es_nejlonba_tekert_szines_teve?fbrkMR=detect

https://www.history.com/news/april-fools-day-greatest-pranks

Hozzászólások
Csapó Jázmin
+ posts