Az USA nagykövete járt iskolánkban

Fotó: Horváth Balázs, iDeák

Ellátogatott iskolánkba az USA nagykövete, David Pressman. Rendhagyó órát tartott Mr. Kyle Eckhart tanár úr osztályának, a 11. a-nak. Eléggé szerencsések voltunk, hogy mi, az iDeák újságírói is be tudtunk ülni az előadásra.

A nagykövet úr 2022.  augusztus 8. óta tölti be pozícióját. Előtte az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsában képviselte az Egyesült Államokat. Korábban az USA Belbiztonsági Tanácsának volt az államtitkára, karrierje során a Fehér Házban mint a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának Háborús Bűnökkel és Atrocitásokkal foglalkozó szervének igazgatója tevékenykedett. 

Mikor egy diák megkérdezte, hogyan lett belőle nagykövet, egy rövid magyarázatot kaptunk.

“A karrieremet nemzet- és nemzetközi biztonsági, valamint külpolitikai problémákon dolgozva töltöttem. Az első állásomat a Külügyminisztériumban 1999-ben kezdtem, és az akkori külügyminiszternek, Madeleine Albrightnak dolgoztam. Szeretnék magamra úgy tekinteni mint az egyik stratégiai tanácsadójára, de őszintén szólva, a munkám valószínűleg az volt, hogy a retiküljét vigyem utána különféle külföldi utak során.

A karrierem során hasonló problémákon dolgoztam különböző pozíciókban. Különböző módjai vannak annak, hogy valakiből nagykövet legyen […] tulajdonképpen az elnök döntési jogköre, hogy ki lesz az Egyesült Államok nagykövete. Ez egy olyan döntés, melyet a Szenátus elé tár, amely megszavazza, hogy ki képviselje az Egyesül Államokat külföldön.”

A nagykövet mindennapi feladatai iránt is érdeklődtek a diákok.

Viszonzásul ő is megkérdezte a diákokat, milyen benyomásaik vannak az Egyesült Államokról. A diákok megemlítették a Borostyán Liga (Ivy League) egyetemeit, és azt, hogy  keveset hallanak arról, hogy sportösztöndíjakon kívül hogyan lehet bekerülni az amerikai egyetemekre, valamint arról is szóltak, hogy nem igazán lehet hallani európai diákokról, akik bekerülnek ezekre az egyetemekre.

A nagykövet azt tanácsolja az Államokban tanulni vágyóknak, hogy látogassanak el az Agórában lévő American Cornerbe, ahol szívesen segítenek az ösztöndíjakkal kapcsolatossan, a felvételi folyamatokban és csereprogramokkal. A mi iskolánknak is van csereprogramja egy massachusettsi középiskolával.

Arról is megkérdezte a diákokat, milyen problémákat tartanak a legfontosabbnak a világot illetően. A diákok megemlítették a háborút és a világra ható következményeit, Észak-Korea atomfegyvereit, és az emiatt növekvő feszültséget a Távol-Keleten.

A nagykövet egy másik kérdése arra vonatkozott, hogy mely problémák a legfontosabbak az országunkban. Egy diák említette az inflációt, és annak hatását egyes családokra. Bár a nagykövet úr csak hat hónapja van az országban, ő is megemlítette, hogy feltűntek neki a hatalmas árkülönbségek.

A beszélgetés végén, mi, az iDeák tudósítói is feltehettünk három kérdést a nagykövet úrnak.

Mi lenne az életcélja, ha egy 18 éves magyar diák lenne?

Életem során hoztam olyan döntéseket, amelyeket egy átlagos 18 éves amerikai tesz. Alapvetően arra ösztönöznélek, hogy olyan dolgokra fordítsd az idődet, az energiádat és az erőforrásaidat, amelyek érdekelnek. […] Mint egy 18 éves magyar, valószínűleg szeretném jól érezni magam, esetleg kitalálni, hol szeretném folytatni a tanulmányaimat, és azzal lennék elfoglalva, hogy javítsam a körülöttem lévők életkörülményeit.

Milyen élményei voltak eddig a magyar kultúrával kapcsolatosan?

Teljes mértékben kiemelkedő. Magyarország páratlanul mély történelemmel és szépséggel rendelkezik, amelyhez nehéz hasonlót találni. A magyar történelem nagyon érdekes és bonyolult. Kincseinek megismerését mint magánszemély és mint az USA nagykövete élvezem minden nap, és próbálok minél többet tanulni róla. Igyekszem több időt tölteni Budapesten kívül, hogy többet lássak és ismerjek meg az országról.

Eddig milyennek találja Szegedet és az iskolánkat?

Az eddigi véleményem az eltelt 40 percben formálódott ki. Eddig ez az iskola az egyetlen hely, ahol jártam Szegeden, és úgy érzem, hogy  lenyűgöző. A kérdéseket hallgatva, amelyeket ti és a diáktársaitok tettetek fel a beszélgetésünk során, világossá vált, hogy olyan irányba elkötelezett a gondolkodásotok, ami reményt ad nekem azzal kapcsolatban, hogy Szeged, Magyarország és a nemzetközi közösség jó irányba fog haladni.”

Hozzászólások
Nagy Noémi
+ posts