Érettségi, felvételi 2024 – 2. rész

FRISSÍTVE

Téma: Új érettségi tantárgyak.

Második cikkünkben, a felvételi pontszámítással foglalkozó cikkünk után, azokat a tantárgyakat nézzük át, amelyek új érettségi tárgynak számítanak, tavaly még nem volt belőle érettségi. A rövid érettségi áttekintés mellett azt is elmondjuk nektek, hogy milyen egyetemi szakokon számíthatják be az adott érettségit.

  1. Természettudomány – csak középszinten. Idén tanulták először a 11.-esek ezt a tárgyat, és lehet belőle érettségizni! Az érettségi jellemzői részletesen itt, röviden pedig: Az írásbeli: központi írásbeli feladatlap 75 pontért, 120 perces, és a biológia, a fizika, a kémia és a természetföldrajz tantárgyak ismeretköréből tartalmaz kérdéseket, ezek aránya közelítőleg azonos. Szóbeli: szóbeli tételek (két feladatból áll), vagy projektmunka és annak megvédése (projektmunkát csak az választhat, akinek még nincs érettségije). Ezt a tantárgyat vagy egyszerűen 5. tárgynak választhatod az érettségin, vagy ha be akarod számíttatni a felvételin, azaz az érettségi pontokba, max. 67%-on tudod ezt megtenni, hiszen csak középszinten választható a tantárgy. Ahol beszámítják: pedagógia, biológia, földrajz, földtudomány, környezettan, matematika, az agrárszakok közül több esetében, valamint ilyen irányú tanári szakokon, de az SZTE esetében a bölcsészszakokon is.
  2. Állampolgári ismeretek – ezt a tantárgyat 12.-ben fogjátok tanulni, és lehet is belőle érettségizni. Az érettségi két részből áll: egy projektmunka elkészítése az írásbeli része 80 pontért. A projektmunka lehet: a) Írásos dolgozat típusú projekt 10-12 oldalban (pl. cikksorozat egy diákújságban); b) Filmes/videó típusú projekt; c) Szervezésen alapuló projekt. A szóbelin pedig részben a projekted megvédése zajlik (5 perc), részben pedig két tétel kifejtése (10 perc), ami két tételből áll, és az egyik biztosan gazdasági, pénzügyi témájú kell, hogy legyen – mindez 70 pontért. Ebből a tantárgyból is csak középszintű érettségi lehetséges. Ahol beszámítják: bölcsészszakokon, gazdasági szakokon pl. a BGE-n, a BME-n, vagy az SZTE-n.

Mindig nézd meg az adott egyetem, főiskola konkrét szakját, hogy mi az, amit elfogadnak, mivel a felsőoktatási intézmények szabják meg az érettségi pontokat (a kettő beszámítós) és az ún. intézményi pontokat is.

A következő cikkünkben a hagyományos, eddig is megszokott érettségi tantárgyakban bekövetkező változásokról lesz szó.

Hozzászólások
+ posts