Érettségi, felvételi 2024 – 1. rész

Téma: Az új pontszámítási rendszer.

FRISSÍTVE

Február 15-én lezárult a jelentkezés az érettségire azoknak, akik az utolsó régi típusú május-júniusi érettségin szeretnének vizsgázni.

Jövőre új szabályok lesznek érvényesek az érettségire és a felvételire is. Cikksorozatunkban áttekintjük ezeket a változásokat, és azt gondoljuk, hogy a mostani 11.-esek számára különösen fontos tudni, mire számítsanak, de a jelenlegi 10.-esek számára is informatív lesz, hiszen közeleg az emeltszint-választás.

Forrás: felvi.hu

Nézzük, miből áll össze a maximális 500 pont!

Tanulmányi pontok (maximum 200 pont): a) 5 tantárgy év végi érdemjegyeinek kétszerese + b) az érettségi százalékos átlaga pontra számítva. Újdonság: az intézmények eldönthetik, melyik ötödik tárgyat kérik a kötelező tárgyak (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem és egy idegen nyelv) utolsó két tanult év végi két osztályzata mellett. Példaképp említhető, hogy az SZTE az orvosi karán kívül minden képzésén elfogad bármilyen tantárgyat ötödik tárgyként. Az intézményekre lebontott részletekről (a folyton változó) felvi.hu-n tájékozódhattok.

Érettségi pontok (maximum 200 pont): ez a két darab, az adott szakra beszámítható (azaz előírt érettségi tantárgy) elért százaléka pontszámban. Újdonság: az emelt szintű érettségi 100 %-ban számítható be, de aki középszintű érettségit tesz, az csak 67 %-ot ér. Például, ha jogásznak mész, ahova a történelem kötelező, de nem kell emelt szinten érettségizned – ha középszinten elérsz 80 %-ot, akkor az 53 pontot jelent, de ha emelt szinten érsz el 60 %-ot, az annyit is, azaz 60 pontot jelent. Vannak olyan szakok azonban, ahol nem kell töprengened: vagy két kötelező emelt tantárgyat írnak elő (orvosi, állatorvosi, fogorvosi pl.), vagy egyet (pl. pszichológia, bizonyos szakok tantárgya – anglisztikán az angol pl.). Az érettségi pontok esetében is nagyon kell figyelned, mert az egyes intézmények itt is nagyobb szabad kezet kaptak: érdemes nemcsak a szakra, hanem az intézményre is rákeresni. Azt javasoljuk, ha tudod, már, hogy milyen szakra szeretnél menni, készíts magadnak egy összehasonlító táblázatot, hogy megalapozottan dönthess arról, miből szeretnél érettségizni, és milyen emelt szintű érettségit szeretnél tenni. A 10.-eseknek pedig fontos lehet ezt átnézni abból a szempontból, hogy milyen tantárgyat válasszanak emelt szintre a következő tanévben.

Intézményi pontok (maximum 100 pont): ez váltotta el az eddigi “plusz pontokat”. Ebben az összetevőben van a legtöbb változás, és itt a legnagyobb az intézmények közötti különbség is. Újdonság: már nemcsak az emelt szintű érettségiért és a nyelvtudásért kaphatsz pontot, hanem sok egyéb forrása is van a pontoknak: munkavégzés, versenyeredmények, stb. Például a gazdasági képzést nézve: a BGE-n a B2-es nyelvvizsgáért 35, a C1-esért 50 pont jár nyelvenként, de az emelt szintű érettségiért is jár 50 pont tárgyanként (ha abból a tárgyból teszed le, amit az intézmény megjelölt az érettségi pontokban és eléred a 45%-ot). A Corvinuson viszont a B2-es nyelvvizsgáért csak 30 pontot adnak, a C1-ért 40-et, de az emelt érettségiért ugyanannyit, mint a BGE-n. Az SZTE 13 oldalon keresztül mutatja be, mi mindenért ad intézményi pontot.

A tanulság: Mindig, minden esetben alaposan át kell nézni, melyik intézmény milyen feltételeket támaszt, és milyen kedvezményeket nyújt.

Honnan tájékozódhatsz még a felvételi változásokról? Például az Oktatási Hivatal honlapjáról, az eduline cikkeiből és a felvi.hu honlapjáról. Ez utóbbi tájékozatójának alján találsz egy remek prezentációt is, amit az Educatio kiállításon mutattak be.

A felvi.hu pontszámításról szóló ppt-jét a honlapjukon és itt is megtaláljátok!

Következő cikkünkben pár olyan tantárgy érettségi követelményeit nézzük meg közelebbről, amiből az idén még nem volt érettségi, de jövőre már lehet érettségi tantárgynak választani.

Ha kérdésed van, írj szerkesztőségünknek: ideak.szerkesztoseg@gmail.com .

Hozzászólások
+ posts