Farsangi hagyományok

Nincs olyan ember, aki még ne hallott volna a farsangról. Ebben az időszakban minden gyerkőc várja, hogy beöltözhessen. Emellett az ünnepség és például a busójárás arra szolgál, hogy egy nagy mulatság keretében elűzze a gonosz, hideg telet, várva a természet újjászületését, a tavaszt.  A farsang dátuma minden évben változik, mivel az ünnepség a nagyböjt kezdetekor ér véget, azaz hamvazószerdán.  

A farsangi hagyományok régre nyúlnak vissza. Az emberek anno karácsony után minél több szórakozási lehetőséget teremtettek maguknak, még a mezőgazdasági munkálatok kezdete előtt. A fiatal lányok és fiúk életében is jelentős szerepet játszottak ezek az alkalmak, mivel ilyenkor alakultak ki a társaságok. Ekkor ismerkedhettek is egymással, és akár még párt is választhattak maguknak, így nem véletlen, hogy a Valentin-napot is ilyenkorra tették. A legtöbb lakodalmat is ebben az időszakban tartották a faluhelyeken. A gyerekek rendezvényeken vettek részt, sütiket vittek és táncoltak. 

Iskolánkban is tartjuk ezt a hagyományt. Február 8-10-ig a diákok mindenféle jelmezben jöhetnek és naponta pontokat gyűjthetnek, a nyertes osztály pedig nyereményben részesül. 

A témák a következők:

  1. szerda : Vadnyugat / cowboy
  2. csütörtök : Karakterek: lehet meséből, filmből, sorozatból
  3. péntek : Rapperek, illetve zenészek a kétezres évekből
Hozzászólások
+ posts