Felvételi 2023 – 4. rész

Megnéztük, mi nem változott, mi változott, illetve pár szaknál összevetettük az egyes egyetemek elvárásait: milyen tárgyakat lehet beszámítani, van-e kötelező emelt szintű érettségi, van-e minimumpontszám, és ha van, hol húzták meg azt az adott intézményben.

Mostani, zárócikkünkben egy gyors áttekintést teszünk a tennivalókról.

 1. Az első az, hogy döntsd el, milyen szakra szeretnél menni. 🙂 Nézd meg ezt a kiegészítést is, ezek a szakok még decemberben nem jelentek meg.
 2. A második, hogy megnézd, milyen tantárgyak jöhetnek számításba az adott szakra, van-e kötelező emelt szintű érettségi előírás.
 3. Vesd össze azzal, hogy az érettségi terveid összhangban vannak-e a továbbtanulási terveiddel. Pontosabban: pl. ha emeltezni akarsz, azt elfogadják-e az adott szakon (50 plusz pont múlik rajta) / tisztában vagy-e azzal, hogy bizonyos szakokon vannak megkerülhetetlen, azaz kötelezően beszámítandó tantárgyak (emelt és / vagy középszinten), stb.
 4. Hozz döntést a tanulmányi pontokba beszámítandó természettudományos tárgy(ak)ról, és ennek tudatában készíts másolatot / fotót a megfelelő év végi bizonyítványodról.
 5. Gondold át az egészet még egyszer, a felvételi pontkalkulátorokon készíts előkalkulációt.
 6. Menj fel a választott intézmények honlapjára, hogy megnézd a specifikus tudnivalókat. (Ismerősök tavalyi felvételi tapasztalatai nem biztos, hogy relevánsak, sok minden változott azóta.)
 7. Legyél tisztában azzal, milyen egyéb feltételek vannak: kell-e alkalmassági vizsgát tenni (ha igen, dönts az erre való felkészülésedről), kell-e motivációs levelet írni, vagy esetleg szükség van-e egészségügyi igazolásra a felvételihez.
 8. Menj fel az e-felvi oldalára, és indítsd el a folyamatot (ha nincs ügyfélkapud, intézd el). Az e-felvi oldalon pontosan terelget a rendszer, eltéveszteni sem tudod. A feltöltendő dokumentumok listáját itt találod.
 9. 3 szakot jelölhetsz be (ugyanannak a szaknak az állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája egynek számít). Ha többre jelentkeznél, darabonként 2000 forintba kerül.
 10. Az esetleges plusz díjakba beleszámíthat valamilyen egyéb vizsga (pl. alkalmassági) vizsga díja is.
 11. Minden határideje február 15. – a jelentkezéssel együtt a befizetést és a hitelesítést is el kell intézned.
 12. A február 15. utáni lehetőségekről, tennivalókról itt tájékozódhatsz. Fontos az, hogy február 15. után sorrendet még módosíthatsz majd egy alkalommal, de új jelentkezést már nem vehetsz fel.

Sok sikert kíván minden 12.-esnek az iDeák csapata!

Hozzászólások