Wednesday – Hogy is jutottunk el idáig?

Forrás : Netflix.com

Szerintem nincs olyan ember, aki ne hallott volna a Netflix új sorozatáról, a Wednesdayről. Az Addams család gótikus stílusú tinilányának a történetét bemutató tv-show a remek rendezői munka, a tökéletes casting és a lebilincselő sztori egyvelege. Ebben a cikkben a família történetéről tudhattok meg többet, hiszen Wednesdayék már évtizedek óta közismertek. 

Na, de honnan is indul a történet? (Ez a bekezdés enyhe spoilereket tartalmaz az első részről!)

A testvéri szeretet mindig jelen van, és így van ez Wednesday és Pugsley között is, és ha az egyiküket sérelem éri, a másik rögtön ott terem, hogy bosszút álljon a szekálókon. De meglehet, hogy Wednesday egy kicsit túlzásba vitte a piranhákkal, amiket testvére piszkálóira eresztett edzés közben. Ennek következményeként kirúgják, és kénytelen másik iskolát keresni. Jó ötletnek tűnhet, hogy abba az iskolába járjon, ahol a szülei (Morticia és Gomez) ismerkedtek meg. A Nevermore Akadémia egy különleges hely, ahol a diákok természetfeletti képességekkel rendelkeznek. Vannak, akik a művészetet tudják életre kelteni, mások szörnyeteggé változnak. Ezenkívül ott van Enid, a színes ruhájú boldog vérfarkas, aki Wednesday szobatársa lesz, valamint próbál barátkozni vele. Érdekes szembeállítás Wednesday és Enid személyisége, egy sötét humorú és egy felvillanyozott személyiségű lány barátsága mindenképpen érdekes történeteket szül. 

Forrás : filmsor.com

És most jöjjön egy kis filmes történelem lecke a Wednesday alapjául szolgáló családról! 

Az Addams family ötlete Charles Addams fejéből pattant ki 1938-ban, és a New Yorker magazinban lehetett megtekinteni a rövid képregényeit. Sötét és gótikus jellemük már akkor is észrevehető volt, de ekkor még a szereplők neve és személyisége nem volt kialakítva. Az emberek szerették Addamsék nem mindennapi történeteit, és csak egy kis időbe telt, hogy a TV is bemutassa őket. Az első film után sorra követték egymást az animációs és élőszereplős változatok. 

Forrás : www.denofgeek.com

Addams family (1964-66) 

Idővel élőszereplős sitcom sorozatot is készítettek, mely két évada az ABC-n volt elérhető. Inkább Addamsék humorát mutatta be, amely főleg abból fakadt, ahogyan a furcsa család próbált beilleszkedni a közösségbe. Itt alakultak ki igazán a karakterek jellemzői, itt születtek meg a főszereplők: Morticia és Gomez, akiknek a szenvedélyes szerelmükből született meg Wednesday és Pugsley. Idővel a családhoz tartozó mellékszereplők is megjelentek, mint Fester nagybácsi, a Nagymama, a magas komornyik vagy éppen Izé, a levágott kéz.

Scooby-Doo meets the Addams family (1973)

A Scooby-Doo sorozat kitérőjeként is készült egy rész a galád családdal, “Wednesday eltűnt” címmel.

Forrás : scoobydoo.fandom.com

Addams family (1973)

Ezután tovább folytatódott az animációs vonal, a sitcommal ellentétben több helyszínen játszódó, ám ahhoz hasonló szériában, amiben Addamsék a viktoriánus korra emlékeztető lakóautójukkal indulnak útra Amerikában. Érdekesség, hogy Pugsley hangját az akkor még csak 10 éves Jodie Foster adta. 

Addams family halloween-i különkiadás (1977)

Az eredeti élőszereplős film színészei közül sokan visszatértek szerepükhöz ennek a külökiadásnak erejére egy évtizedes kihagyás után, és immár színesben ment az adás.

Addams family – A galád család (1991)

A 80-as években Addamsék iránti érdeklődés alábbhagyott, mivel a családot megalkotó Charles Addams elhunyt. Ezt az évtizedet kárpótolta, hogy a 90-es években több film is készült róluk. A galád család forgatása nem ment zökkenőmentesen, az alkotó halála után ugyanis a jogokat Addams özvegye és az Orion Pictures birtokolta, akik animáció helyett inkább egy újabb élőszereplős változatot akartak látni, és a jogokat sem nagyon akarták eladni. Miután megegyeztek, újabb akadály jött. Eredetileg Tim Burton lett volna a rendező, de ő éppen az 1989-es Batmanen dolgozott, így végül Barry Sonnenfeldet választották. A forgatás során az összegek is emelkedtek, és jócskán a tervezett keret felett jártak, de miután végre a mozikba került a film, rendeződött minden. Legjobb jelmez kategóriában Oscar-díjra is jelölték, így mindenképpen úgy vélték, hogy kell folytatás. 

Forrás : ew.com, Everett collection

Addams family (1992-1993)

Animációs sorozatot is kreáltak az élőszereplős film sikerén felbuzdulva. Az eredeti sitcomhoz hasonlóan, ez is csak két évad hosszúságú lett.

Addams family 2 – Kicsivel galádabb család (1993)

A második rész kicsit jobban tetszett a közönségnek, de a bevételek hasonlóak voltak. Raúl Juliá (Gomez) betegeskedése miatt Gomez láthatóan vékonyabb lett a 2. részben. Érdekes még, hogy a film szinte napra pontosan két évvel debütált az 1. rész után.

Addams family 3 – Jobb együtt, mint darabokban (1998)

A folytatás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel a karaktereket teljesen más színészek játszották.

Addams family 1-2. (2019, 2021)

Ez az animált verzió is hatalmas sikert aratott, így rögtön neki is álltak a folytatásnak. A szereplők hangját olyan híres színészek játszották, mint Oscar Isaac (Gomez), Charlize Theron (Morticia) vagy Chloe Graze Moretz (Wednesday). Ezek mellett Snoop Dogg is helyet kapott, aki Hogyishívják kuzin szerepében rappelhetett is egyet.

Forrás : MGM youtube

Wednesday (2022)

Végül pedig a friss sorozat rendezésének megtiszteltetése immár Tim Burtont érte, aki végre valahára részt vehetett a gótikus család bemutatásában. Igaz, hogy a sorozat Wednesdayre fókuszál, de helyet kap néhány családot is érintő jelenet. A sorozatban visszatér Christina Ricci, aki az 1991-es és 1993-as filmekben játszotta Wednesdayt, itt egy tanár játszik a Nevermore Akadémiában. A műsor akkora sikert aratott, hogy a Netflix már be is jelentette a második évad érkezését.

Hozzászólások
Bozsák Petra
+ posts