Felvételi 2023 – 2. rész

Folytatjuk a 2023-as, átmeneti év felvételi tudnivalóit az előző cikkünk után, amelyben összefoglaltuk a nem változó információkat.

3. Ami változik:

a. Az emelt szintű érettségi kötelezettsége,

azaz az idei évben megszűnik az, hogy kötelező legalább egy tárgyat emelt szinten választani. Ezzel kapcsolatban két dologra figyeljetek nagyon: az egyik az, hogy ez nem jelenti azt, hogy sehol sem kell emelt szintű érettségi,

a másik pedig, hogy ez a kötelezettség vagy épp az, hogy nem kell választani, egyetemenként különbözik, ez az intézmények hatáskörébe tartozik.

Példaképpen nézzük meg az SZTE szakjait!

az SZTE címere

A Szegedi Tudományegyetem honlapjáról elérhető a 2023/A táblázat, amely tartalmazza, hogy mely SZTE-szakokra kell az idén emelt szintű érettségi. Ezt elég könnyen össze lehet foglalni: az anglisztika, a pszichológia, a régészet, a jogász, az angoltanári szakokra egy emelt szintű érettségi kell, az általános orvos, fogorvos és gyógyszerész szakokra pedig kettő, ez utóbbiak esetében ez a biológia és a fizika/kémia. Finomságok: jogász szak esetén a történelem tantárgy ugyan kötelező, de nem feltétlenül kell annak az emelt szintű tantárgynak lennie, lehet a másik (pl. angol vagy magyar stb.); a leendő pszichológusok bármelyik, a listán szereplő tantárgyat választhatják emeltre, a régészeknek pedig csak akkor kell emelt szintű érettségi, ha a történelmet akarják beszámíttatni. Angoltanári és anglisztika szakra természetesen az angol emelt szint a kötelező. Segítségetekre lehet az SZTE pontkalkulátora, amelyet bejelentkezéssel tudtok használni.

Az SZTE esetében is és a többi egyetem esetében is megtalálhatod ugyanezeket az információkat a felvi.hu egyetemeket tartalmazó oldaláról navigálva, ahol úgy találsz nagyon részletes infókat, ha az adott szakra is rákattintasz, sőt, a lap alján a többi, olyan egyetem linkje is megjelenik, ahol szintén oktatják az adott szakot, azaz így arra is van módod, hogy összehasonlítsd a követelményeket. Érdemes több oldalról is tájékozódni, hiszen sok változás van, és nem régóta ismertek…

b. A „jogszabályban meghatározott” minimum ponthatár megszűnése.

Ez a ponthatár a 40, nagyon népszerű szak állami ösztöndíjas minimum pontszámánál volt meghatározó, hiszen az általános érvényű 280-as határ eddig sem sok mindenkit tartott távol a továbbtanulástól. 2023-tól ennek meghatározása is egyetemi hatáskör lett, és a legtöbb esetben nem pontban, hanem létszámban szabják meg a határokat. Azaz a ponthatárt az fogja majd kialakítani, hogy mennyire jó felvételi eredményt mutat majd fel a legjobb 90 vagy 120 vagy 274 jelentkező…

Erről itt találjátok az eduline.hu összefoglalóját, de a felvi.hu intézményi oldaláról navigálva is megtaláljátok a létszámadatokat. Az SZTE esetében ezt láthatjátok:

az SZTE állami ösztöndíjas képzéseinek maximális létszáma

Ugyanakkor van néhány intézmény, ahol továbbra is elég magas alsó ponthatárt szabtak, például a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Károli Gáspár Református Egyetem jogász szakán vagy a Semmelweiss Egyetem Fogorvostudományi Karán. De persze, az is igaz, hogy attól, hogy valahol nincs előre megszabott ponthatár, még alakulhatnak úgy a dolgok, hogy magasra kerül a léc.

Következő cikkünkben néhány népszerű szak különböző egyetemi követelményeinek összehasonlításáról tudtok majd olvasni: pl. létszám, ponthatár, követelmény szempontjából.

Addig is, ha van kérdésed, írj nekünk, címünk: szerkesztoseg@ideak.info

Hozzászólások
+ posts