Felvételi 2023 – 1. rész

A híroldalak tele vannak a felvételit érintő változásokkal, és néha nehéz eligazodni azon, hogy a megjelent információk a 2023-as, átmeneti időszakra, vagy a teljesen új, 2024-es időszakra érvényesek.

Rövid cikksorozatunkban az eddig évente megjelenő Felvételi kisokos sorozatainkhoz hasonlóan igyekszünk információt nyújtani nektek arról, hogy mire figyeljetek a 2023-as felvételi időszakban.

  1. Ami nem változik:
  • a jelentkezés és a hitelesítés határideje 2023. február 15.
  • a felvételi jelentkezést a felvi.hu oldalán e-felvételiként kell megcsinálnod
  • a rendelkezésre álló dokumentumokat is fel kell töltened: jellemzően a tanulmányi pontok számításához szükséges év végi bizonyítványok
  • a jelentkezés menetéről, határidőkről itt olvashatsz
  • három helyet jelölhetsz be
  • 2023. július 12-ig kell feltölteni azokat a dokumentumokat, amelyeket február 15. után szerzel meg
  • a közhiteles nyilvántartásba tartozó dokumentumokat (érettségi, nyelvvizsga) nem kell feltölteni.

2. A pontszámítás módja:

A maximum pont 500 pont, amely a következőkből áll:

a. Tanulmányi pontok (200 pont) = 11. és 12. év végi 5 tantárgy osztályzatainak kétszerese (egy természettudományos tárgy kötelező, esetükben az utolsó két év végén megszerzett, vagy két természettudományos tárgy utolsó-utolsó év végi érdemjegye) + az érettségi százalékos átlaga pontszámként.

b. Érettségi pontok (200 pont) = az adott szakra érvényes tantárgyakból az érettségin elért százalék pontszámként – 100+100 pont maximum – (erről ebben a táblázatban kaphattok információt – ezek a követelmények az egyes intézményeknél módosultak! – ezekről a változásokról a következő cikkünkben számolunk be).

c. Többletpontok (100 pont) = emelt szintű érettségi (csak ha ebből számítják az érettségi pontokat), nyelvvizsga, stb. Részletekbe menően itt találjátok a tudnivalókat, pl. hogy néhány szakon nem adható többletpont.

Emellett figyelned kell azt is, hogy van olyan szak, ahol alkalmassági vizsga vagy motivációs levél vagy egészségügyi alkalmasságról szóló dokumentum beadása szükséges.

MINDIG tájékozódj az adott egyetem / főiskola adott szakjáról az intézmény honlapjáról is!

Következő cikkünkben a változásokról, az egyes intézmények követelményeiről fogunk írni. Ha kérdésed van, írj nekünk, címünk: szerkesztoseg@ideak.info !

Hozzászólások
+ posts