A balszerencse napja – Péntek 13

Világszerte balszerencsés napnak hívják a péntek 13-át, sokak számára rettegett dátumnak számít a nyugati világban. Mind a tizenhármas számhoz, mind a pénteki naphoz sok-sok hiedelem fűződik, így ha ezek egybeesnek, sokak teljesen szerencsétlennek nyilvánítják a napot. De vajon miért tesznek így, és mik azok a babonák, amik ekkor jelen vannak?

A történelemben keresve választ egészen az ókorig kell visszamennünk, ugyanis erre az időre vezethető vissza ennek az eredete. A tizenkettes volt a tökéletes szám, ami megjelent az apostoloknál, és a csillagjegyeknél is. Ennek eredete az a természeti megfigyelés, hogy egy napévben 12 holdhónap van. Ezért a tizenhármas szám a megtörés, a rossz szimbólumává vált. A pénteki napnak pedig vallási háttere van, ugyanis a ehhez a naphoz fűződik Jézus keresztre feszítése.

Forrás : Pexels.com

Azt gondolnánk, manapság ennek már semmilyen hatása nincs az életünkre, mégis, a közösségi oldalakat böngészve azt láthatjuk, hogy kiemelt figyelmet kap ez a nap. Az, hogy ennyi idő után sem ment ki a divatból ez a hiedelem, a sajtó és a marketing világának köszönhető, hiszen meglátták a benne rejlő haszonszerzési lehetőséget, így a modern világban is hajlamosabbak vagyunk az egyébként jelentéktelen eseményeket is felnagyítani ehhez a naphoz kapcsolódva. 

Érdekes még megemlíteni, hogy a rituálékat azok is betartják, ismerik, akik nem tartják balszerencsés napnak a péntek 13-át. Tehát, ha nem is igazán hiszünk benne, maga a tény, hogy a jelenség létezik, arra enged következtetni, hogy a szerencsétlenségre mint lehetőségre szoktunk gondolni. 

Nézzünk néhány konkrét példát! Amerikában az emberek ilyenkor nem szállnak repülőre, ha tehetik, nem mennek munkába, szabadnapot vesznek ki. Sokan úgy vélik, hogy az ezen a napot bevett orvosság nem használ, és hogy az ezen a napon kötött házasságok nem néznek elébe hosszú jövőnek. Elég extrém példaként szolgál még az is, hogy több épület építésekor a tizenhármat kihagyják az emeletek számozásakor.

Forrás : Pexels.com

Racionálisan belegondolva, napjaink menete nagyban függ attól, hogy hogyan viszonyulunk hozzájuk, milyen gondolatokkal kezdünk a napunkhoz. Az sem vitás, hogy ezt nagyban befolyásolja az, hogy milyen ingerek érnek minket a nap folyamán. Tehát, ha valaki fél ettől a naptól, nagyobb valószínűséggel éri valóban balszerencse, mint egy átlagos napon. 

Hozzászólások
Gajdács Lili Hanna
+ posts