Alapozd meg a szerencséd! – Szilveszteri babonák amikre érdemes odafigyelned

December 31-én, szilveszter napján mindenki máshogy ünnepel. Érdekes viszont, hogy az újévet nem mindig december utolsó napján ünnepelték. Korábbi évszázadokban december 24-én, és vízkereszt napján, január 6-án is. A jelenlegi időpontban pedig a 17. században egyeztek meg. Ezen a napon, és másnap, az év első napján rengeteg babona és tiltás van köztudatban, most ezek közül olvashattok párat, hogy sikeresen kezdjétek el a 2023-as évet. Ezek a hiedelmek azon alapulnak, hogy amit az év utolsó és első napján teszünk, azzal fog telni az egész évünk.

A háziasszonyok örömére ezeken a napokon a házimunkák nagy része tiltva van. Tilos mosni, teregetni és sepregetni, mivel ezek mind elviszik a szerencsét. A szemetet sem szabad kivinni, mivel azzal együtt a szerencsénket is kidobjuk, vasalni pedig azért tilos, mivel kilapítja azt. Takarítani sem ajánlott, viszont ennek ellenére érdemes rendet rakni, hiszen, ha körülöttünk rendetlenség van, az év is rendetlen, káosszal teli lehet. 

Az étkezéssel kapcsolatban is terjengenek babonák. A baromfiételek fogyasztása azért tiltott, mivel azok elkaparják a szerencsét, legyen az csirke, kacsa, vagy pulyka, ami emellett mérget hoz a házhoz. Abban az esetben, ha halat eszünk, az elúszik a szerencsénkkel, viszont ha a farkánál kezdve esszük meg, ennek esélye kevésbé áll fenn. Sertést viszont azért előnyös fogyasztani, mivel az előtúrja a szerencsét. Lencsét pedig azért ajánlott enni, mivel az megtölti a pénztárcát egész évre. A hiedelmek szerint rétest is kell nyújtani a hosszú és boldog élet érdekében. Érdemes azonban minél több tölteléket beletölteni, mivel minél több fajta van, annál jobb évünk lesz. Ellenben nem szabad üresre enni a hűtőt, mivel akkor üresen marad egész évben.

A pénzre vigyázni kell, mivel az is balszerencsés, ha valakinek tartozunk, és az is, hogyha valakinek kölcsön adunk, hiszen akkor nehezebben jut hozzánk vissza a pénz. Érzelmeinkre is ügyelni kell, mivel, ha szomorkodunk, netán veszekszünk valakivel, akkor nem lesz boldog, békés évünk. A szerencsénket kockáztatjuk még azzal is, ha ollót használunk, mivel azzal elvágjuk a szerencsét magunktól. Betegeskedni és orvoshoz menni sem ajánlott, mivel az az egészségünkre van káros hatással.

Amikor éjfélt üt az óra, nem véletlen kell zajt csapni, hiszen így távol tartjuk a rosszat. Emellett ki kell nyitni minden ajtót, hogy kiengedjük az óévet, és hogy be tudjon jönni az újév. Ha szerelmünket pontban éjfélkor megcsókoljuk, akkor egész évben szeretni fog minket. Ha mézzel kenjünk be előtte a szánkat, akkor még édesebbé tehetjük a szerelmünket az új évben. Emellett lencsét kell a zsebünkbe tenni, hogy ne üsse fel fejét anyagi gond. Az egész estés buli után viszont aludni is kell, mivel az első álmunk nagy jelentéssel bír. Majd miután kikelünk az ágyból, ezen a napon még az is szerencsét, szépséget és egészséget hoz, ha hideg vízzel arcot mosunk.

Hozzászólások