Kortárs segítők a Deákban

Az idei év kezdetével a kortárs segítők is nekiláttak a munkának. Olvassátok figyelmesen a cikket, ugyanis fontos lesz a későbbiekben, hogy mennyit is tudtok róluk….

Mi is az a kortárs segítés?

A kortárs tanácsadás Amerikából származik, amely a káros szenvedélyek kialakulásának megelőzését tűzte ki célként.  Finnországban már a hetvenes évektől a lelki egészségvédelem, a pszichés jóllét és a közösségi szellem kialakulását is segítő programmá fejlődött. 

Az ENSZ közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el a Gyermekek jogairól szóló egyezményt, ami hazánkban az 1991. évi LXIV. törvénynek felel meg. Ez képezi a kortárs segítés alapját is – ennek szolgálatában működnek a segítő diákok. 

Kik a kortárs segítők?

A kortárs segítők olyan önkéntes Deákos diákok, akik aktívan bevonódnak saját iskolai környezetük alakításába, programokat szerveznek, segítő szándékkal fordulnak diáktársaik felé, felismerik a közösségeik igényeit, ehhez igazítják munkájukat. 

fotó: Pipicz Sára, iDeák

Alapértékeik: 

Egyenlőség, önkéntesség, megbízhatóság, fiatalok véleményének meghallgatása, nyitottság, elfogadás. 

Céljuk: 

Támogatást és társaságot nyújtani a diáktársaiknak, segíteni Őket kérdéseik megválaszolásában, valamint megpróbálják tudásuk szerint a legmegfelelőbb segítséget nyújtani. Aktívan részt venni és alakítani az iskolai programokat – reagálva a diákok igényeire és felhívni a figyelmet a biztonságos közösségek fontosságára. 

Mivel rukkolnak majd elő mostanában?

A következő hetekben az osztályfőnökökkel együttműködve bemutatkoznak az osztályoknak, elmondják, hogy mikor és mivel fordulhatnak hozzájuk. Közben ki is töltetnek az osztályokkal egy kvízt – két nyertes osztály pedig részt vehet egy foglalkozáson, ahol terápiás kutyák munkáját lehet megismerni. 

A közelgő pályaorientációs napra is szerveznek előadást – a döntések véglegességének mítosza lesz a téma. 

Hol lehet őket megtalálni?

A csapat tagjai a kortárs segítő szobában (a ruhatár mögött, 103-as terem) várják minden hétfőn és csütörtökön a nagyszünetekben az érdeklődőket – beszélgetéssel, társasokkal, figyelemmel, nyitottsággal.

Egy jó tanács Nektek Tőlük: „Kövessétek a lábnyomokat 😉 !”

C:\Users\varga.veronika\Downloads\Kortárs segítők (3).png

Hozzászólások
Pipicz Sára
+ posts