Deákos diákok a szolidaritás élén

Fotó : Horváth Balázs

Mint ahogy azt már észrevettétek, az országban sorozatos pedagógussztrájk és szolidaritási események zajlanak szeptember óta, ez alól a mi iskolánk sem kivétel.

Először az iskola előtti esti flashmobon vett részt egy pár diák, itt fogalmazódott meg az iskola pár tanulójában, hogy ideje elkezdeni hallatni a hangjukat. A második nagyobb megmozdulás szeptember 16-án volt, amit az iskola nagy része figyelemmel kísért.

Az eredeti terv ellenére, végül a 13 órai nagy szünetben került megrendezésre. A körülmények ellenére – ugyanis esett az eső – az iskola elé egy nagyobb csoport vonult ki. Mindenkin fehér szalag és kockás ing vagy fekete felső volt, és a több kisebb mellett egy nagyobb plakáttal is készültek a jelenlévők. Közösen elénekelték József Attila Levegőt! című versét, majd voltak, akik szóltak pár szót az ügy érdekében, amit örömmel nézett végig jó néhány pedagógus is.

Fotó : Bódi Dávid

Szeptember 30-án a Dugonics téren tartott virrasztáson is lerótták tiszteletüket a Deákos diákok. Voltak, akik annak szervezésében is részt vettek, amiről meg is kérdeztük őket. Elmondásuk szerint a feladat 15-20 embert vett igénybe, és nagyjából két hétig tartott megszervezni. Közösen lefoglalták a teret, beszerezték a megfelelő felszereléseket, és megtervezték az este menetét. Ugyan nem számítottak akkora tömegre, mint ami végül összejött, de ez sem okozott nekik különösebb problémát. 

Forrás : Szegeder.hu

Október 5-én az iskola előtt is élőlánc volt reggel 7:10-től kezdődően. Ezen az eseményen kicsivel több, mint 200 Deákos vett részt a tanárokon és kívülálló támogatókon kívül. Legutóbb pedig a pedagógusok világnapján, október 5-én, a Széchenyi téren adott hangot számos ember az elégedetlenségének. A tömeg tökéletesen szemléltette, hogy mennyien állnak a tanárok mellett, és ismét tudatta velük, hogy nincsenek egyedül.

Fotó: Horváth Balázs

A mai, azaz az október 20-i akcióra, ami a város szívében került megredezésre 17 órától, szintén rengetegen elmentek. A szegediek megtöltötték a Dugonics teret, a Kárász utcát és a Széchenyi teret az élőlánc alkotása során. A szervezők közt most is feltűntek iskolánk tanulói, hiszen mindannyian szívükön viselik tanáraik sorsát. Az élőlánc után, a Dugonics téren a kialakított színpadon felolvasták a szegedi és Szeged környéki iskolák közös nyilatkozatát, és elmondták, melyik iskolából, hányan írták alá ezt. Miután a Szegedi Tanárok Kórusa elénekelte a Valahol egy lány című dalt, többen is beszédet mondtak, köztük Kis Éva tanárnő is, aki József Attila Levegőt! című versét szavalta el.

Fotó: Szathmári Emese

Reménykedünk abban, hogy az országban történő magas számú és egyre hangosabb tüntetések nem lesznek hiábavalók, és pedagógusaink megkapják azt az anyagi és eszmei megbecsülést, ami hosszú évek óta kijárna nekik.

Hozzászólások