Tanárok a hangszerek mögött – Arnold Schönberg Szalonzenekar interjú

‌Az Arnold Schönberg Szalonzenekar az iskola tanáraiból álló együttes. Nagy Milán tanár úr dobol, Balogh István tanár úr basszusgitározik, Ács Gergő tanár úr a szólógitáros, és Dóra István tanár úr az énekes és basszusgitáros.

Milyen okból alapították a zenekart?

Lehet, hogy jó, ha az előzményekkel kezdjük. Régebben, olyan 2005 környékén már volt tanári zenekar három taggal, közülük már ketten nem dolgoznak itt. 2007 végén, 2008 elején alakult a jelenlegi formáció. Fodor Olga tanárnő volt az ötletgazdája az egésznek, ő keresett fel minket ezzel kapcsolatban. Így lett Nagy Milán a dobos, Balogh István basszusgitár, Ács Gergő gitár, Fodor Olga énekes. Először a hagyományos végzős búcsúztatón álltunk össze és léptünk fel, ekkor kezdtünk el egy számot próbálni erre az eseményre három hónapon keresztül. Ez így működött egészen 2013-ig. Ekkor jött Dóra István tanár úr a gimnáziumba. Ezalatt az idő alatt Olga tanárnő elment az iskolából és a tanár úr lett a fix énekes. 2013 júniusában már együtt léptünk fel a vidám tanévbúcsúztatón. A tanár úr érkezése minőségi változást hozott, hiszen az énekes poszton kívül vele együtt lehetőség nyílt arra, hogy kettő basszusgitáros legyen.

Milyen zenei múltjuk van? Mikor és milyen hangszeren kezdtek játszani?

Nagy Milán tanár úr: Nekem nincsen nagyon komoly zenei múltam. Én ide jártam a Deákba, és le lehetett menni a 22-es terembe zenélni, mert az akkori tanárom megengedte. Lent mindenki választott magának egy hangszert, és nekem a dob maradt. Középiskolai hobbi volt, onnan maradt meg ez a szeretet.

Dóra István tanár úr: Ha nagyon messzire megyünk vissza, én általános iskolában nagyon hobbi szinten billentyűzni tanultam, oda vezethető ez vissza. Aztán persze, amikor gimiben elindult a rock and roll életérzés, akkor a barátokkal csináltunk egy zenekart. Az első nyári munkámból vettem egy basszusgitárt, mert úgy gondoltam, azt könnyebb megtanulni, mint a sima gitárt. Egyetemen volt zenekarom sokáig, aztán meg jött ez a formáció.

Ács Gergő tanár úr: Én édesapámtól tanultam meg gitározni, ő nagyon sokat zenélt. Gyerekkora óta gitározott, és így egy picit nekem is sikerült átvennem tőle. Óvodában triangulumoztam. Nekem sokáig nem volt zenekarom, középsuliban osztálytársakkal néha-néha zenélgettünk, de az nem volt annyira komoly. Végül pedig ez a zenekar az, ahol jobban tudom a gitározásomat kiteljesíteni, mint eddig bárhol.

Balogh István tanár úr: Én 5 évig gordonkáztam általános iskolában. Ez egy cselló, aminek négy húrja van, és akkor azt gondoltam, hogy mivel a basszusgitárnak is négy húrja van, akkor az biztos ugyanaz. Ezáltali csalódásom hatalmas volt. Alaphangokat eljátszogattam a hangszeren, meg kaptam segítséget is, ha úgy alakult. A hathúros gitáron egészen alap akkordokat tudok játszani.

Fellépnek az iskolán kívül is?

Balogh István tanár úr: Nem, még várat magára. Egyszer egy szórakozóhelyen megemlítettem, hogy van ez a zenekar, és ők szívesen láttak volna, viszont ez azóta szóba sem jött. Ráadásul még saját dobfelszerelésünk sincs.

Dóra István tanár úr: Persze, meg nem is tudunk annyit próbálni, mivel ez nem rendszeres. Vannak hosszú hónapok, amíg nem tudunk összejönni. Egy nagyobb koncert előtt hosszú, rendszeres gyakorlás kellene. Valószínűleg ezért sem merült fel az iskolán kívüli zenélés.

Vannak saját számaik is, vagy csak feldolgozásokat játszanak?

Dóra István tanár úr: Tervek és címek vannak csak, saját nincs. Valószínűleg ez is azért, mivel nincs rendszeres próba. Célirányosan tervezzük a próbákat, ha van valamilyen kérés, akkor arra gyakorolunk inkább, viszont annyi időt nem tudunk rászánni, hogy legyen saját dal.

Balogh István tanár úr: A korábbi zenekarnak voltak saját számaik viszont.

Honnan jött a banda neve?

Ács Gergő tanár úr: Nekem az az emlékképem van, hogy egyszer hárman ültünk a próbateremben és elkezdtünk hülyéskedni a névötletekkel. Sok-sok marhaság feljött, mint például a Menetszél. Aztán megemlítettük Arnold Schönberg nevét, és akkor valahogy ez megmaradt. A szalont a zenekarhoz viszont Nagy Milán tanár úr tette hozzá.

Hozzászólások
Perlaki Jázmin
+ posts
Tóth Tünde Tímea
+ posts
+ posts