A 12. d feltörekvő csillagai – Interjú a Room824-al

Forrás : Osgyáni Péter

Mint már tudjátok, idén több együttes is fel fog lépni a gólyabálon, többek közt a a 12. d-sek nemrég debütált zenekara, a Room824. Ebben a cikkben őket ismerhetitek meg, hogy az esti koncerten már a nevüket kántálhassátok. A 9. osztályban alakult együttes 4 fiúból áll. Tátrai Gergő a basszusgitáros, Fabula András az énekes, Ferenczi Balázs gitározik és Papp Barnabás dobol a bandában. Az interjúról videó is készült, amit a cikk végén találtok. Érdemes azt is megnézni, miután a végére értetek, hiszen extra válaszokat és vicces jeleneteket is találhattok benne.

Forrás : Bódi Dávid

Gergőnek a vérében van a tehetség, hiszen édesapja is több 10 éve basszusgitározik. “Egy nap eléggé unatkoztam, és láttam egy gitárt a falon. Úgy voltam vele, hogy megpróbálok rajta játszani, és immár 6 éve, hogy megtörtént ez a hatalmas esemény” – kezdte Gergő. Andris és Bazsi már általános iskolás koruk óta foglalkoznak a zenével, hiszen zeneiskolába jártak, és az énekkar tagjai voltak. Komolyabban az éneklést pár éve kezdte el csak, előtte pedig zongorázott. Bazsinak a gitározás már általános iskolás korában felkeltette az érdeklődését, hiszen a testvére ezen a hangszeren játszott, így a szülei őt is erre biztatták. Barni családjában senki nem zenél komolyabban, így nála a többiek miatt kezdődött el zene iránti szenvedély. A srácoknak szükségük volt egy dobosra, és mivel eleve érdekelte ez a hangszer, nem kérette magát sokáig.

Forrás : Osgyáni Péter

A formáció elég spontán módon alakult. Először Andris és Bazsi el akartak játszani egy dalt, majd Gergő felajánlotta, hogy megtanulja hozzá a basszust. Végül Barnit is rávették, hogy beszálljon. Fun fact, hogy ezt a dalt azóta sem játszották el, és még a címe is titok marad számunkra. A fiúk azóta is hetente egyszer, nyáron akár heti háromszor-négyszer is együtt próbálnak, amiről egy backstage videót is elhoztunk nektek.

Nyáron senkinek sem könnyű összehangolni a nyaralásokat, így ez a Room824-nak is okozott nehézségeket, de szerencsére nagyobb konfliktusokat sosem okozott.  Viszont kilencedik végén egy kisebb szünet jött létre, miután Andris kiszállt, így a többiek énekes nélkül maradtak. “Kilencedik év végén egy kicsit ez az egész kiesett, mivel a zongora nem annyira illett bele a bandába, és akkor így kiléptem.” – árulta el Andris, aki régebben a zongorista szerepét is betöltötte. “Most májusban viszont visszajöttem, és azóta már jól mennek a dolgok.”

Forrás : Osgyáni Péter

Sokakban felmerülhet a zenekar nevének eredete is. “Próbáltunk egy semleges nevet kitalálni eleinte, mert még mi sem találtuk a helyünket a zenei stílusok között, mivel nagyon vegyes az ízlésünk. Szóval a room, vagyis a szoba egy gyűjtőfogalom, hogy ide igazából bármi jöhet.” – fejtette ki Barni. A 8 és a 24 jelentését -amit angolul kell ejteni- viszont nem osztotta meg velünk, így ez is titok marad. 

Forrás : Osgyáni Péter

A fiúk azt is elárulták, hogy új dalokon is dolgoznak. “Valaki néha megpróbálja a szövegírást, vagy megpróbálkozik csak egy verssel, amire aztán megpróbálunk valami zenét írni. Mostanában sajnos kimaradtak ezek a próbálkozások, szerintem már egy éve nem írtunk új zenét, de a bál után igenis neki szeretnénk állni.” Különösebb inspirációforrást nem igazán tudtak megnevezni. “Csak random kipukkannak a fejünkből, szóval mindenhonnan merítünk ötleteket.” Dalírás közben is kezükben van a gitár, dúdolnak valamit, és ha összecseng két hang, akkor már meg is van a kiindulási alapjuk. “A szövegek is tulajdonképpen így jönnek, és hangulatfüggőek. Ha szomorkásabb, ha boldogabb hangulatban vagyunk, összeírunk pár sort, kiegészítjük közösen, és már meg is van egy szám.”

Forrás : Osgyáni Péter

Az első fellépésük nemrég, szeptember 10-én zajlott az Erzsébet Ligetben, Újszegeden. “Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon jó volt” – mesélte Andris – “Amikor a végén mindenki feljött és táncolt, az egyszerűen őrületes volt.” A Red Hot Chili Peppers slágerét, a Californicationt élvezték a legjobban előadni. A setlist ugyanaz lesz a gólyabálon is, így ezt majd ti is meghallgathatjátok. “Ha sikerül úgy fejlődni és megtanulni új számokat, akkor egy-két újat is lehet, hogy beillesztünk majd a mostani setlistbe.”

Forrás : Osgyáni Péter

A közeljövőre nézve is vannak terveik, jövő májusban a KÖ7-en fognak fellépni. “Azonkívül, amit hoz az élet, ahova meghívnak, vagy ahol van hely, ott nagyon szívesen fellépünk. Ahogy már szó volt róla, az ízlésük eléggé változatos, de közös kedvencük a Red Hot Chili Peppers, akiknek tervezik még több zenéjüket játszani, őket akár példaképnek is tekintik. “Próbálunk a jövőbe nézni, és akár ebből meg is élni. Toljuk egymást, nyúzzuk magunkat, hogy csináljuk, hiszen minél professzionálisabban akarjuk ezt véghez vinni.

Forrás : Bódi Dávid

Itt találjátok a videó interjút:

Google Drive: Sign-in

No Description

Operatőr: Bódi Dávid, Vágó: Szügyi Balázs
Hozzászólások
+ posts