Tanárprogram az alapítótanárokkal – interjú

Augusztus 29-én az iskola tanárai részt vehettek egy programon, ahol az iskola alapítótanáraival tudtak beszélgetni a Deák indulásáról, kezdeti nehézségekről, az első benyomásokról. A beszélgetések a színházteremben csoportokban zajlottak, és egy nagyon vidám, jó hangulat töltötte be az egész termet. A program után lehetőségem nyílt egy rövid interjút készíteni néhány alapítótaggal, pontosabban Herczeg Istvánné tanárnővel, volt igazgatóhelyettessel, Bacsa Erzsébet tanárnővel, a volt könyvtárosunkkal majd iskolapszichológusunkkal, Kirsch Attila tanár úrral, illetve nem utolsósorban az iskola egyik volt igazgatójával Révész Mihály tanárúrral is.

Hogyan indult el a Deák működése?

Herczeg Istvánné tanárnő: Amikor meghirdetést kapott a kéttannyelvű gimnázium, akkor az ország különböző pontjaiból jelentkeztek a gyerekek, és mivel akkor még nem volt kész az iskola, az első év, főleg nyelvtanulás céljából a Radnótiban indult. A Radnóti igazgatója annyira megszerette a kéttanos deákos gyerekeket, hogy felajánlotta nekik, hogy akár ott is maradhatnak. Ezt én megtudtam, hogy válaszút előtt állnak, és következő napra választ kell adniuk, hogy jönnek vagy maradnak. Ezt elmondtam az iskola első direktorának, dr. Kovács Lászlónak, mire ő beszökött egy szünetben a Radnótiba, és mondta a diákoknak, hogy a tanítás után várja őket az iskola előtt, és kihozza őket a Deákhoz. A látvány és a direktor által elmondott dolgok a gyerekeket idevonzotta, a döntésük az lett: deákosok akarnak lenni. Ezután jött Mark Palmer amerikai nagykövet meghívása, akit, mikor megérkezett Szegedre, egy orosz tank várta. Ezután egyenest az osztályba ment, és egy jó háromnegyed órát angolul beszélgetett csak a gyerekekkel, megtetszett neki az osztály, hogy ilyen jól tudnak beszélni angolul. 

Az első napot még megemlíteném, amit nagyon sikeresen zártunk: az ország valamennyi tájáról meghívtuk az igazgatókat, előtte végigjártuk az intézményeket, és támogatókat kerestünk, akiket  nagy számmal találtunk is. Volt kiállítás, a zeneiskolának, illetve a zeneművészeti főiskolának volt igazgatója, Weninger Richárd, kollégáival eljöttek és zenéltek, úgyhogy jól sikerült az egész.

Milyen volt a Deák kezdetén a könyvtár?

Bacsa Erzsébet tanárnő: Mivel új iskola voltunk, ezért mindenki segíteni akart rajtunk, így nagyon sok szép könyvet kaptunk, külföldről is.

A 6+6-os gimnázium akkoriban hogyan működött?

Krisch Attila tanárúr: 1991-ben indult el az a kísérlet, hogy a Deák gimnáziumhoz csatlakozott 3 általános iskola: az Arany János, a Madách és a Tarján III. Ezt  hívták többféleképpen is: iskolabokornak, iskolaszövetségnek, és ennek az volt a lényege, hogy az együttműködő általános iskolákban a 7-8. osztályok már a Deákhoz tartoztak. Aztán egyre több iskola akart hozzánk csatlakozni, például a Tabán és az Odessza II., ez pedig egy nagyon jó lehetőségnek bizonyult például tehetséggondozási szempontból is, de sajnos, ezt elszalasztottuk.

Milyen érzés/tapasztalat volt az iskola első igazgatói között lenni?

-Révész Mihály tanárúr: Én 1990-ben jöttem a Deákba, és ugye 1991-ben telt meg az iskola gyerekekkel, szóval nagyon jó volt már a kezdetekben itt lenni, és az iskola 4. igazgatójának lenni. Nyilvánvalóan nem voltak mindig gördülékenyek a dolgok, de megoldottunk mindent.

Az eseményen fotók is készültek, amiket ezen a linken tudtok megtekinteni a deákos emailetekkel.

Hozzászólások