Búcsúinterjú volt főszerkesztőinkkel: Kovács Bencével és Sipos Ivett-tel

Sipos Ivett és Kovács Bence volt az eddigi főszerkesztője az iDeáknak, ám mivel egyszer minden jó véget ér, így ők is idén elballagtak, és a stafétabotot át kellett adniuk az új generációnak. Búcsúzóul beszélgettünk velük az érettségik után az iDeákos éveikről és jövőbeli terveikről. 

Fotó: Sipos Ivett

Hogyhogy a média szakot választottad a Deákban?

Ivett: Most mondhatnám azt, hogy nem én választottam a szakot, hanem a szak választott engem… 😀 Még általános iskolában tetszett meg a fotózás, és úgy döntöttem, hogy a média tagozat pont nekem való lesz. Emellett megjelöltem más szakokat is, de sajnos sehova nem vettek fel (médiára sem), csak kérelemmel. Aztán már csak sodródtam az árral és élveztem.

Miért jelentkeztél a Deák Gimnáziumba?

Bence: Én egy kéttannyelvű általános iskola németes osztályából jöttem, így számomra – és sok akkori osztálytársam számára – egyértelmű volt, hogy nekünk a Deák haladó német tagozatán a helyünk. Sokáig egyébként én is a média szakot szerettem volna megjelölni első helyen, ám végül mégis a német mellett maradtam, de érdekes módon így is, úgy is osztálytársak lettünk volna Ivett-tel, hiszen a mi évfolyamunkon a haladó németet és a médiát rakták össze egy osztályba.

 Honnan jött a média iránti szeretet?

Bence: Negyedik osztályos lehettem talán, amikor nyaralás közben rádiót hallgattam, akkor határoztam el, hogy én egyszer rádiós szeretnék lenni. Erre aztán később szerencsére az általánosban is volt lehetőség, így ott ki is próbáltam magam, már akkor nagyon élveztem. Amikor a Deákba kerültem, akkor az iDeák révén megismerkedhettem az újságírás rejtelmeivel, majd amikor újraindítottuk a sulirádiót, akkor újra kiélhettem a rádiós szenvedélyemet is.

 Miért csatlakoztál az iDeákhoz?

Bence: 9.-ben az egyik osztálytársam mesélt róla, hogy van egy online újság az iskolában, ahol mindenféle érdekes dologról lehet írni, és meggyőzött, hogy menjek el én is az egyik gyűlésre. Nagyon tetszett az a kötetlen brainstorming, amely során a különböző ötleteket és témákat beszélték meg a többiek a cikkekhez, emellett magával ragadott az egész közösség és a gyűlés hangulata, így aztán elmentem a következőre is, majd végül rendszeres tagja lettem a csapatnak. Mielőtt főszerkesztő lettem, elkezdtem foglalkozni a weboldal technikai hátterével is, mert Tóth Ákos, az oldal akkori fejlesztője elballagott az iskolából.

Fotó: Sipos Ivett

Miért döntöttél úgy, hogy főszerkesztő leszel? Hogy lettél főszerkesztő?

Ivett: Azért döntöttem úgy, hogy szeretnék főszerkesztő lenni, mert szeretek segíteni másoknak, illetve motivált, hogy én is tanulhassak és továbbfejlődhessek.

Bence: Miután Jenei Eszter 2020-ban elballagott, szükség volt valakire, aki átveszi a stafétát. Erre ketten jelentkeztünk Ivett-tel, Novotny tanárnő, a mentorunk pedig ránk bízta, hogy egyezzünk meg egymás között, ki legyen az új főszerkesztő. Mi pedig úgy döntöttünk, hogy együtt visszük tovább az újság vezetését, hiszen így nem egy ember vállán van a koordinálás összes terhe. Az akkori újságíróinknak ezzel kapcsolatban nem is volt ellenvetésük, egyhangúlag el is fogadták a döntésünket. Én ezt egyébként így utólag sem bántam meg, mert – noha néhány dologról lassabban született döntés, mintha egy ember mondta volna ki az utolsó szót, de – több olyan helyzet is volt az elmúlt egy-másfél évben, amikor nagyban megkönnyítette az életünket, hogy megosztottuk egymás közt a feladatokat.

 Nehéz volt összeegyeztetni a tanulmányaiddal a főszerkesztői feladatokat? Kezdetben ez milyen nehézségeket szült?

Ivett: Annyira nem volt nehéz. Néha kicsit túlvállaltam magam, de nekem az volt a szerencsém, hogy ha figyeltem órán, akkor már nem kellett olyan sokat tanulni pluszban. Így nem okozott nagy gondot az összeegyeztetés. És szerintem az volt a nehézség, hogy még nekem is meg kellett tanuljak helyesen írni. Majd aztán az, hogy hogyan kell cikket javítani. 

Bence: Kezdetben nem jelentett számomra nagy plusz terhet, mert végig viszonylag könnyen vettem az iskolai akadályokat, belefértek mellé még a főszerkesztői feladatok is. Inkább a vége felé volt egy kicsit nehezebb, amikor már sok órán az érettségikre készültünk, de ekkorra már szerencsére az új főszerkesztők elkezdték átvenni a nagyobb feladatokat tőlünk. 

Melyik volt a legszebb, legemlékezetesebb pillanatod főszerkesztőként?

Ivett: A legszebb a DUE díjátadó volt. De összességében minden pillanatot nagyon élveztem.

Bence: Számomra a legszebb pillanatok a helyi és városi sikerek, amiket az iDeák az elmúlt időszakban elért. A legemlékezetesebb az volt, amikor a DUE Sajtófesztiválján az iDeák, mint online diákmédium, és mint iskolarádió is országos helyezést ért el, de arra is nagyon büszke vagyok, hogy a Rádió 88 pályázatán elsők lettünk, hiszen elmondhatjuk magunkról, hogy a miénk Szeged legjobb sulirádiója.

Kovács Bence

 Milyen tapasztalatokat szereztél, amit a jövőben is tudnál hasznosítani?

Ivett: Könnyebben kommunikálok másokkal, javult a helyesírásom (bár a vesszőkkel még mindig hadilábon állok), szerintem a kreativitásom is fejlődött. Nem csak írás, de fotózás terén is. 

Bence: Arról nagyon sokat tanultam, hogyan kell csapatban, és egy csapat élén dolgozni, továbbá, hogy hogyan válasszuk el a szakmai elvárásokat a személyes kötődésektől. Persze – nyilvánvalóan – az újságírás szabályaival kapcsolatban, a cikkek megírásában, javításában, értékelésében is rengeteg tapasztalatot szereztem, sőt abban is segített, hogy a más oldalakon megjelenő cikkekről felismerjem, mennyire objektívek, vagy mennyi a valóságtartalmuk. Technikailag is sokat fejlődtem, hiszen a webfejlesztői feladatok megtanították, hogyan kell kezelni, létrehozni egy weboldalt, vagy mit kell csinálni, ha az spontán módon elszáll.

 Melyik a kedvenc cikked, amit írtál?

Ivett: A kedvenc cikkem az, amelyiket egy filmkészítő workshopról írtam. Egyrészt azért, mert írás közben újra feleleveníthettem az emlékeket és a közös bulizásokat, másrészt szerettem volna úgy átadni ezt az élményt, mintha az olvasó is ott lett volna. 

Bence: Az abszolút kedvencem, amit a 2019-es DUE táborról írtam, mert arra rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. A megjelenés után elküldtem néhány volt táborozónak, és volt olyan, akinek örömkönnyeket csaltam az arcára, mert azt mondta, olyan részletesre és valódira sikerült, hogy feltörtek benne a tábori emlékek. Ugyanakkor a 30 éves deákos cikket is megemlíteném, mert abban pedig rengeteg utánajárás volt, és az volt az első cikkem, amit íróként kaptam. Mind az interjúalanyok, mind az ő történeteik nagyon érdekesek voltak, és az is a cikkem is elég sok emberhez eljutott. Emlékszem, az akkori főszerkesztő, Szabó Ákos külön meg is dicsérte.

Írtál-e máshova is az iDeákon kívül?

Ivett: Írtam, de nem sokat, inkább fotóztam a 360° Online diákmagazinnak. 

Bence: Eddig összesen egy cikkem jelent meg a DUE Online-ban, a 2021-es SZIN kapcsán, de máshova eddig még nem írtam.

Sipos Ivett

 Milyen sikereket értél el közben?

Ivett: Egyéni sikert maximum a fejlődésem terén értem el, de a többi siker az mindig egy csapat munkája volt. Például a rádiós csapattal, mikor feldolgoztuk a Vörös Rébéket és különdíjat értünk el. Karantén alatt csináltuk, és büszke vagyok, hogy ilyen körülmények között is gördülékenyen tudtunk dolgozni.

 A média irányában szeretnél-e továbbtanulni és elhelyezkedni? 

Ivett: Igen, az SZTE-BTK/ ELTE kommunikáció és médiatudomány szakára jelentkeztem, illetve töri és média szakos tanárképzésre. A fotózást és az újságírást sem szeretném elhanyagolni, illetve nyáron megyek a Rádió 88-hoz gyakorlatra. Hátha ott is rám ragad egy kis tudás 😀

Bence: Továbbtanulni egyelőre biztosan nem a média irányában tervezek, de meglátjuk, mit hoz majd a sors. Maga a média számomra jelenleg egy B-terv, amivel majd esetleg a későbbiekben mellékállásként vagy hobbiként tudok foglalkozni. Azt viszont nagyon szeretném, hogy az életem szerves részét képezze a továbbiakban is a média, elsősorban a rádiózás.

Kovács Bence

Kinek és miért ajánlanád az iDeákot?

Ivett: Azoknak ajánlanám az iDeákot, akik tudnak és szeretnek csapatban dolgozni, illetve kreatív “munkát” csinálni, és szeretnének fejlődni. 

Bence: Az iDeákot elsősorban azoknak ajánlanám, akik érdeklődnek a média valamely ága iránt, hiszen itt bárki kipróbálhatja magát az újságírásban, fotózásban, rádiózásban, sőt akár a videózásban is. Kapcsolatépítésre is egy kiváló lehetőség, hiszen sok tehetséges fiatalt ismerhet meg az ember, akik elhivatottak a szakma iránt, és nem utolsósorban kiváló társaság is, akik összetartó csapatot alkotnak.

Mit szeretsz/szerettél a legjobban az iDeákban?

Ivett: A csapatot, a tanárokat és a rengeteg lehetőséget, amellyel új embereket ismerhettem meg. 

Bence: A gyűlések kötetlen hangulatát, amikor a szakmai dolgok után mindenféle egyébről is jókat tudtunk beszélgetni, szórakozni. Ezek nagyon fognak hiányozni az iDeákból. Illetve, ha sokáig együtt dolgozunk kedves, megértő, jó fej emberekkel, előbb-utóbb megkedveljük őket…, ők is hiányozni fognak.

Sipos Ivett
Hozzászólások
+ posts