Interjú Horváth Balázzsal, a Deákos zongoristával

Fotó: Sárszegi Balázs Kevin

A zene a mindennapjaink szerves része. Valakit lenyugtat az, ha otthon leül és meghallgatja a kedvenc zenészétőll a kedvenc dalát, viszont, vannak olyanok is, akik inkább saját maguk adnak elő egy-egy dallamot. Horváth Balázs is az utóbbiak közé tartozik, nemrégiben előadásával sikerült versenyt is nyernie. Vele készítettünk egy rövid interjút, aminek a végén meg is hallgathatjátok, hogy mivel is sikerült elhoznia az első díjat.

Mikor kezdtél el zongorázni?

Ha jól emlékszem, már harmadikos korom óta tanulok zongorázni, azaz 7 éve kezdtem el.

Ezelőtt voltál más versenyeken is?

Igen, már sok versenyen megmérettettem magam, és döntő többségben jól is sikerültek.

Mennyit gyakoroltál a versenyekre?

Fontos tudni, hogy egy ilyen versenyre egy nagyon hosszú felkészülési út vezet. Általában fél éveket szoktam felkészülni egy-egy ilyen versenyre, de komolyabb megmérettetéseknél egy évet is igénybe vehet a gyakorlás.

Számodra mit jelent a zene?

Nehéz megfogalmazni. A zene számomra a nyugalmat jelenti, egy borzasztó nap után a gondolataimat hátrahagyva csak leülök a zongorához, és játszom. Egyszerűen mindent elfelejtek arra az időre,  semmi más nem jár a fejemben, csak a zene.

Mi vagy ki motivál téged a zenében?

Van egy zongorista, aki engem nagyon motivál, ő pedig Balázs-Piri Soma. Mivel egy tanárhoz járunk, ezért sokszor találkozunk, sokszor hallottuk egymást játszani. Nagyon nagy tehetségnek tartom, mindenféleképpen a zenei példaképem.

Van más hobbid is? 

Hozzám nagyon közel áll a sport, főleg a tenisz, hiszen apukám is teniszezik, így nem volt kérdés, hogy elkezdem én is ezt a sportot. A zene és a sport aránya egyébként nagyon fontos, szerintem a lelki egészség titka ennek a két tevékenységnek az űzése.

Ha most valaki gimnazistaként el akarna kezdeni zongorázni, vagy bármi más hangszeren játszani, mit ajánlanál neki?

 Egyből elmondanám a legnagyobb sablont ebben a témában, hogy sohasem késő elkezdeni. A kitartó gyakorlás viszont nagyon fontos, ha tényleg foglalkozik vele valaki, akkor nagyon szép eredményeket el lehet érni.

Balázs legutóbbi versenyéről felvétel is készült, ezt itt tudjátok megtekinteni:

Hozzászólások
+ posts