Több kéz többet szed! – Interjú a TeenTrashers-szel

Bár manapság sokat hallunk a szemetelésről és a környezetszennyező tevékenységeink káros hatásairól, kevesen vannak, akik ténylegesen tesznek is ellene. De a TeenTrashers, egy lelkes szegedi fiatalokból álló szervezet ezt próbálja megváltoztatni.

Forrás: Teiszl Dalma

2021. áprilisi megalakulásuk óta rendszeresen járnak szemetet szedni, és igyekeznek mindenki figyelmét felhívni a környezetvédelem fontosságára. Bár általában 20-30-an szoktak részt venni ezeken a megmozdulásokon, mindig próbálnak még több embert a környezettudatos viselkedésre buzdítani. A szervezet egyik alapítójával, Teiszl Dalmával beszélgettem egy kicsit a tevékenységükről.

Hogyan jött az ötlet a TeenTrashers alapításához, és mikor kezdődött ez az egész?

Zílió és én már egy ideje követtük pár környezetvédő szervezet munkásságát. Egy beszélgetés során jött fel a téma, hogy mit fogunk magunkkal kezdeni érettségi után. Mindketten szinte rögtön rávágtuk, hogy egy ilyen szervezethez szeretnénk majd csatlakozni. Addig fajult a beszélgetés, hogy kitaláltuk, hogy inkább mi csináljunk egyet itt, Szegeden.

Pontosan mivel foglalkoztok?

Lényegében szemétszedéssel foglalkozunk, és próbáljuk a nálunk fiatalabbakat és idősebbeket szembesíteni a környezetvédelem fontosságával. Előadást is szoktunk tartani.

Ezek a szemétszedések hogy szoktak történni?

A helyszínre mi hamarabb szoktunk odaérni, ott várjuk a találkozó idejét. Majd ha azok, akik jelezték, hogy jönnek, megjelentek, és úgy gondoljuk, hogy mehetünk, akkor elindulunk a szeméttel teli helyre. Annyit szedünk össze, amennyit az időnk és energiánk enged, majd egy kupacba gyűjtjük. Szedés előtt mindenkit arra utasítunk, hogy amit újrahasznosíthatónak talál, azt szedje külön. Majd a végén elszállítjuk, amit összegyűjtöttünk, de ezzel már a résztvevőknek nem kell foglalkozniuk.

Sajnos manapság sok ember figyelmét elkerüli a környezettudatos viselkedés. Hogyan lehetne felhívni a figyelmüket a helyzet súlyosságára?

Menjenek egyet sétálni a lakóövezetek melletti erdőkben! Ott van a legtöbb szemét. Az egyik szedésünk egy ilyen helyen volt és elborzadtunk azon, hogy mennyire durva a helyzet. Az emberek túl lusták kivinni a szeméttelepre vagy a legközelebbi kukához, ezért inkább bedobják az erdőbe, azt gondolva, hogy ott majd senki nem látja, de ezzel rengeteg élőhelyet tesznek tönkre.

Sokan azt mondják, hogy nincs lehetőségük környezettudatosan élni. Van mégis valami apróság, amit szerinted mindenki meg tudna tenni, és sokat jelentene? 

Számos kisebb, kevés energiát igénylő módszer van, például: 

  • fürdés helyett egy rövid tusolást választani, és szappanozás idejére elzárni a vizet,
  • a nejlonzacskók többszöri felhasználása,
  • szelektív hulladékgyűjtés,
  • megfelelő műanyagok újrahasznosítása,
  • használt étolaj megfelelő helyre (benzinkutak) való leadása,
  • szövetmaszkok használata

A hidegre való tekintettel télen a szemétszedések szünetelnek, de a tavasz kezdete óta ismét mindenkit várnak, hogy csatlakozzon a szemétszedő akcióikhoz. Minden ezzel kapcsolatos információ elérhető az Instagram oldalukon, amit itt találtok.

Hozzászólások
+ posts