Tavaszi ünnepek Ázsiában

Azt bizonyára már mindannyian tudjuk, hogy Európában hogyan szokás ünnepelni a kereszténység legnagyobb ünnepét, a húsvétot, de vajon más kontinenseken és vallásokban milyen hagyományok kapnak főszerepet a tavasz érkeztével?  Ebben a cikkben az ázsiai kultúrára összpontosítva elhoztuk nektek a különböző, Ázsiában domináns vallásoknak a legfontosabb tavaszi ünnepeit, és azt, hogy hogyan ünneplik meg a különböző kultúrák ezeket a napokat, eseményeket. 

Kereszténység – Húsvét

Bár a kereszténység nem a legnépszerűbb Ázsiában, itt is sokan ünneplik a húsvétot. Hozzánk hasonló módon Jézus keresztre feszítésére és feltámadására emlékeznek a 40 napos böjt utáni ünnepen. Tradicionálisan templomba mennek az emberek, és a keresztelők száma is ilyenkor a legmagasabb. Persze a tojások és az édességek számukra is fontos szerepet játszanak ezen a hétvégén, akárcsak a sonka, és egyéb Európában is népszerű hagyományok.

Taoizmus – Sárkányhajó Fesztivál

A Kínában elterjedt taoizmus egyik fő eseménye a Sárkányhajó Fesztivál, amely általában május végén vagy június elején kerül megrendezésre. Az esemény mind vallási, mind kulturális szempontból egyaránt fontos. Míg az ünnep vallási részének fő célja, hogy a szellemekhez imádkozzanak jó termésért és áldásért, addig a kulturális oldala sem elhanyagolható. Ilyenkor rengeteget esznek az emberek, és – ahogy azt az esemény neve is sejteti – sárkányhajó-versenyeket tartanak. A szokás eredete egészen a 3. századig vezethető vissza, amikor Qu Juan-t, egy befolyásos tanárt és költőt hamis vádak alapján száműzött a császár a birodalomból. Néhány évvel az ítélet után bánatában öngyilkosságot követett el:beleugrott egy folyóba. A helyiek sárkányhajókkal probálták kimenteni, de kudarcot vallottak. A sárkányhajó-versenyeket a mai napig Qu Juan emlékére tartják a kínaiak.

Buddhizmus – Buddha Születésnapja

A buddhizmus egyik legnagyobb tavaszi eseménye a Buddha Születésnapja. A fesztivál – a nevéből is adódóan –  a vallásuk vezetőjének és megalkotójának, Gautama Sziddhártha (Buddha) születésnapját ünnepli meg. Az fesztivál időpontja változó, mivel az ázsiai szolunáris naptárhoz van igazítva, amely alapján 2022-ben ez az ünnep a Gergely-naptár szerinti május 8-ra esik. Dél- és Délkelet-Ázsiában általában egy másik fesztivál, a Vészák részeként tekintenek erre a napra, azonban Kelet-Ázsiában két teljesen külön alkalommal ünneplik meg ezeket az eseményeket. A Vészák a Buddhisták egy hagyományos ünnepe, amely csupán annyiban különbözik a Buddha születésnapjától, hogy Buddha megvilágosodását és halálát is megünnepli. 

De mégis mik a hagyományok ezeken a napokon, hogyan ünnepelnek a vallás követői? A legtöbb ázsiai országban a Buddha születésnapja egy nemzeti ünnep, ezen a napon az embereknek nem kell dolgozniuk. A buddhista templomokat és kolostorokat – az úgynevezett Vihárákat – feldíszítik, ahol később a hívek összegyűlnek egy közös imádkozásra, a szerzetesek pedig beszédeket tartanak Buddha életéről és tanításairól. Számos országban ebben az időszakban a hívek nem esznek húst, ennek köszönhetően a fesztiválokon is szinte csak vegetáriánus ételeket árulnak.  Sok helyen tömjént és gyertyát gyújtanak, tradicionális öltözetet vesznek fel, és akadnak olyan  nemzetek is, ahol tényleges fesztiválhangulatot idéz elő ez az ünnep. Bangladesben például a feldíszített templomok körül ételeket, italokat és játékokat árulnak, miközben a hívek előadásokat tudnak megtekinteni Buddha életútjáról, a szerzetesek pedig beszédeket és tanításokat tartanak az Öt Fogadalomról (olyan, mint a keresztényeknél a Tízparancsolat). Habár az esemény megünneplése néhány apró részletben országról országra változik, a fesztivál fő vallási üzenete és lebonyolítása mindenhol ugyanúgy történik meg. 

Hinduizmus – Holi

A Holi egy ősi hindu fesztivál, amelyet más néven a Tavasz Fesztiváljaként vagy a Színek Fesztiváljaként szoktak emlegetni. A fesztivál Radha Krishna örök és isteni szeretetét ünnepli. A hinduizmusban Radha-Krishna együttesen Isten női és férfias valóságának egyesített formjaként ismert. Az ünnep az indiai szubkontinensről származik és túlnyomó részben ott is ünneplik, de Ázsia és az egész világ más részeire is kiterjedt az esemény. A Holi egy teljes napon és egy éjszakán át tart, amely a Gergely-naptár szerint idén március közepére esik. Az ünneplés a Holi előtti éjszakán kezdődik, amikor a hívők összegyűlnek egy tábortűznél és vallási szertartásokon vesznek részt, imádkoznak, többek között azért, hogy a bennük rejlő gonosz megsemmisüljön. Másnap egy mindenki számára ingyenes fesztivált szerveznek, ahol a színeké a főszerep. Ilyenkor az emberek különféle módszerekkel, például színes vizet kilövő vizipisztollyal vagy léggömbökkel, bekenik egymást színekkel. Mindez az utcákon, parkokban, templomok és épületek előtt, a városokban történik meg. Bárki bármikor beszállhat az ünneplésbe, legyen az gazdag vagy szegény, idős vagy fiatal, és az sem zavarja a résztvevőket, ha éppen egy olyan embert kell ,,megtámadniuk” a színekkel, akit nem is ismernek személyesen. A lakosok hangszeres felvonulásokat tartanak, a családok összegyűlnek hogy együtt ünnepeljék a tavasz kezdetét, és jól érezzék magukat. A nap végén, a fesztivál lezárásaként az emberek beöltöznek, és meglátogatják a családjaikat, barátaikat. 

Japán – cseresznyevirágzás

Bár ez az esemény nem köthető konkrét valláshoz, mégis megemlítésre méltó az Ázsiában tartott tavaszi fesztiválok és ünnepek között. Japán különleges természeti adottságokkal rendelkezik, ezek közé tartozik a híres cseresznyefa is, amely a tavasz beköszöntével rózsaszín színbe borul, ezzel évente számos turistát csalogatva az országba. A cseresznyevirágzás, vagy japánul Sakura, fontos kulturális szerepet tölt be az országban, a művészetek minden ágazatában nagy jelentőséggel bír. A Hanami, vagyis a virágzás nézése, fesztiválokkal és rendezvényekkel tölti meg a helyi lakosok és látogatók napjait, ilyenkor egész családok és baráti társaságok ülnek ki piknikezni a virágzó fák alá. Bár a cseresznyefák körülbelül másfél hétig virágoznak, az ország különböző pontjain tavasz elejétől a végéig mindig találhatunk olyan helyeket ahol éppen akkor virágzik a cseresznyefa, amikor mi oda kívánunk utazni.  Szerencsére az interneten nagyon sok információ megtalálható arról, hogy hol, mikor virágzik a cseresznyefa, így ha éppen tavasszal tervez valaki Japánba utazni, könnyedén tud ehhez igazodni.

Bővebben ezeken az oldalakon olvashattok róluk:

https://www.chinahighlights.com/festivals/easter-in-china.htm

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_b%C3%B6jt_megt%C3%B6r%C3%A9s%C3%A9nek_%C3%BCnnepe

https://www.timeanddate.com/holidays/china/dragon-boat-festival

https://en.wikipedia.org/wiki/Buddha%27s_Birthday

https://en.wikipedia.org/wiki/Holi#Holi_colours

https://utazomajom.hu/minden-amit-tudni-akartal-japan-cseresznyeviragzasrol/

Hozzászólások
+ posts
+ posts