Érdekességek a húsvétról

Húsvét alkalmából úgy gondoltuk, hogy a szokásos ismeretterjesztés helyett (például hogy a húsvét egy mozgóünnep, a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap, vagy hogy ez a legnagyobb keresztény ünnep) inkább érdekességeket hozunk el Nektek. Szóval itt is van 10 érdekesség a húsvétról, amit valószínűleg nem tudtál.

1. A valaha volt legnagyobb csokitojást Olaszországban készítették. A remekmű 10,39 méter magas és 7200 kg volt, tehát magasabb, mint egy zsiráf, és nehezebb, mint egy elefánt.

2. Az első csokitojást az Egyesült Királyságban készítették 1873-ban.

3 .Több, mint 90 millió húsvéti csokinyuszit gyártanak a világon évente.

4. Angliában a profi táncosok húsvét vasárnap előadják a „Morris Dance”-et. Fehér nadrágban, díszes kalapban táncolnak, piros és zöld szalagok és csengők díszítik a ruhájukat, így próbálják elűzni telet.

5. Franciaországban, Haux városában húsvét hétfőn a város főterén egy hatalmas omlettet készítenek, ami körülbelül 4500 tojásból készül, és mintegy 1000 ember lakik jól vele.

6. Ausztráliában a húsvéti nyuszi vitatott téma a helyiek körében, mivel sok kárt okozott a növényekben. 1991-ben kampányt szerveztek, és azóta a nyuszi helyett a jelkép a húsvéti Bibly lett, ami egy veszélyeztetett őshonos erszényes az országban.

7. Hollandiában húsvét vasárnap különleges lakoma veszi kezdetét: bárányt, főtt, buggyantott vagy tükörtojást, paasstol-t (egyfajta kenyér mazsolával, dióval és marcipánnal töltve), füstölt halat és édességeket vagy csokinyuszit, csokitojást esznek a hagyományt követők.

8. Norvégiában a krimi- és detektívregények olvasása a kedvelt húsvéti időtöltés, ilyenkor jelennek meg a legújabb könyvek is. A hagyománykutató professzorok szerint ez a fajta hagyomány Krisztus halálának erőszakos eredetére vezethető vissza.

9. Egyes források szerint Németország tekinthető a húsvéti tradíciók (húsvéti nyuszi, húsvéti fa) bölcsőjének. Állítólag a Pennsylvaniába bevándorolt németek vitték ezt a hagyományt Amerikába.

10. A tojásadás hagyománya az egyiptomiakra, görögökre, perzsákra, gallokra és rómaiakra vezethető vissza, akik számára a tojás az élet szimbóluma volt.

Hozzászólások
+ posts