A kdramak szerelmeseinek – Extraordinary you sorozatajánló

Az angolul Extraordinary You című, 2019-ben megjelent K-drama – azaz dél-koreai sorozat – egy a sok webtoon-adaptáció közül. Ez a műfaj lényegében az online képregényeket foglalja magában, amelyeket az emberek az ezek megosztására kitalált applikációkra (pl.: Daum, Webtoon) fel is tölthetik, így bárki elolvashatja. Az utóbbi években lett népszerű ezen történetek filmként vagy sorozatként való adaptálása, így ennek köszönhetően kapott élőszereplős alakítást például a True Beauty, a Love Alarm és még sok másik is.

Forrás: Netflix

A sorozat főszereplője az átlagos tinilánynak tűnő Dan-oh, aki egy napon azt észleli, hogy időnként elveszíti az emlékezetét, egy szempillantás alatt időben és térben máshol találja magát, mindenféle magyarázat nélkül. Ahogy múlnak a napok, egyre több különös esemény történik vele,és minden, amit ismer, megkérdőjeleződik. Végül kideríti, hogy mindez azért történik, mert ő nem más, mint egy képregénybeli karakter. Ráadásul nem is egy fontos szereplő, hanem mindössze egy kisebb mellékszereplő egy klisés középiskolás szerelmes történetben. És ha ez még nem lenne elég, a szerepének háttérsztorija is egy szokásos történet, hiszen Dan-oh folyamatosan egy fiú után rohan, aki semmi érdeklődést sem mutat iránta, sőt utálja. A további háttértörténet pedig csak még összekuszáltabb lesz ezek után… Ennek hatására a lány elhatározza, hogy mindenáron megváltoztatja a sorsát az Író akarata ellenére is. Ebben segítségére lesz a titokzatos Ha-ru, egy eredetileg név nélküli, szintén háttérszereplő osztálytársa. A történet folyamán Dan-oh sok megpróbáltatáson megy keresztül és kockáztatnia kell ahhoz, hogy elérje célját, azaz hogy ő írja a saját sorsát, megváltoztatva a történetet nemcsak saját maga számára, de mindenki másnak.

Az Extraordinary You bár kissé klisés elemeket is belefon a történetbe, és persze nem mondható tökéletesnek, de engem egészen elvarázsolt. Maga a sztori koncepciója különleges és érdekes, hiszen mindig valami új tárul fel, és mindig halad előre a cselekmény. Összefonódik a komolyság, a humor és még a szomorúság is, sőt egészen szívszorongató jelenetek is előfordulnak. A tartalom mögött álló üzenet szintén elgondolkodtató, és egészen motiváló: vegyük kezünkbe saját sorsunkat, és ne hagyjuk, hogy más írja meg helyettünk történetünket.

A Dan-oh karakterét alakító Kim Hye-yoon már ezelőtt is ismert volt, de ez az első főszerepe tovább növelte hírnevét. A férfi főszereplőt alakító Rowoon pedig az SF9 nevű koreai fiúbanda tagja, aki színjátszásban ugyanolyan tehetséges, mint éneklésben, és korábban is szerepelt több K-drámában. Az Extraordinary You-ban való szereplése az ő hírnevét is megnövelte, azóta pedig több népszerű koreai sorozatban szerepelt.

Ahogyan azt a korábbiakban említettem, ez is egy Webtoon-adaptáció (angol nevén July Found by Chance), bár én az eredeti képregényt nem olvastam. Az internetes források alapján azonban azt lehet mondani, hogy a sorozat elég jól követi a képregénybeli történetet, természetesen kisebb-nagyobb változtatásokkal. Maga az író és a rajongók is nagyrészt elégedettek a sorozat kivitelezésével. 

A sorozat eredeti, koreai nyelvi változatban a Netflixen is megtekinthető, a magyaron kívül többféle felirattal. A magyar szinkron hiánya sokaknak nagy problémának tűnhet, hiszen mindig le-le kell pillantgatni a feliratokra. Bár ez számomra nem okozott gondot, és még ha nem is értettem a koreai beszédet, hallani az eredeti hangot a feliratok mellett sokkal élvezetesebb volt, mintha csak szinkronizált változatban néztem volna. 

Hozzászólások
+ posts