Koreai filmek és sorozatok azoknak, akik szeretik a zombis tartalmakat

A zombik rajongóinak legnagyobb örömére, január végén egy újabb sikeres dél-koreai sorozat debütált a Netflixen, a Mindannyian halottak vagyunk (All of Us Are Dead), amely mindössze pár nap alatt hatalmas nézettségre tett szert. Nemcsak azok figyelmét keltette fel a sorozat, akik kedvelik ezt a műfajt, hanem rengeteg új nézőt is sikerült bevonzaniuk a készítőknek az élőhalottak világába. Mindig is tudtuk, hogy a koreaiak kiemelkedő műveket készítenek ebben a műfajban, ezért talán már nem is volt annyira meglepő, hogy ilyen felkapott lett a legújabb sorozatuk is. Ennek alkalmából úgy gondoltuk, hogy összeszedünk pár olyan dél-koreai zombis sorozatot és filmet, amelyek kihagyhatatlanok azok számára, akik rajonganak ezért az univerzumért, vagy egyszerűen csak kedvet kaptak az ilyesfajta alkotásokhoz.

Mindannyian halottak vagyunk (All of Us Are Dead)

Mint már a bevezetőben is említettük, a Mindannyian halottak vagyunk egy viszonylag friss sorozat, hiszen 2022 januárjában jelent meg a Netflixen. A történet fő cselekményszála egy dél-koreai középiskolában, a Hyosan High School-ban játszódik. A vírus az iskolában tör ki, amikor az egyébként is furcsa természetismeret tanár kísérleti patkánya megharapja az egyik diákot. Nem sokkal ezután kitör a káosz, hiszen senki nem sejt semmit, nem tudják miért viselkedik furán az osztálytársuk. Végül is, miért is gondolná bárki azt, hogy az egyik tanulóból zombi lett? Hiszen zombik csak a filmekben léteznek, nemde? Hát, nem egészen. Innentől kezdve a történet két szálon fut, a középiskolában ragadt diákok, akik minden erejükkel próbálnak túlélni és kijutni a vérfürdővé vált iskolából, és a városban élő emberek, akik szintén az életükért küzdenek, miután már a város minden pontjára elterjedt a vírus, és próbálnak élve bejutni a túlélőknek kialakított táborba. A sorozat különlegessége, hogy ebben a világban az emberek tudják, mik azok az úgynevezett zombik, ám mégis sok időbe telik mire elfogadják, hogy bizony, tényleg zombikkal állnak szemben. A karakterek nagyon különlegesek és sokszínűek (mind az élők, mind a halottak), könnyen és gyorsan meg lehet szeretni a főszereplőket, ám ezzel vigyázni kell, hiszen az alkotók nem félnek a legváratlanabb pillanatokban megölni egy-egy fontosabb karaktert. 

A királyság titkai (Kingdom)

A 2019-ben indult sorozat szintén a Netflixen jelent meg, és már két teljes évadot megtekinthetünk belőle. Ami kiemelkedővé teszi ezt a művet a többi közül, az nem más, mint hogy a történet a feudális Koreában játszódik, ebből adódóan még nincsenek fejlett katonai eszközök és eljárások, amik meg tudnák akadályozni egy esetleges zombivírus terjedését. A sorozat főszereplője Yi Chang (Ju Ji-Hoon), aki egyben a koronaherceg is, a trón hivatalos örököse. Ám a pozíciója veszélybe kerül, amikor édesapja összeházasodik egy fiatal nővel, aki így az ország királynője lesz, ezzel megfosztva Yi Changet a tróntól. A koronahercegnek innentől két feladatot kell elvégeznie, valahogy visszaszerezni a trónt, és megmenteni a birodalmat egy halálos járványtól. A készítők, illetve színészek nagyon élethűen hozták képernyőre a 16. századi Koreát, a harcjelenetek izgalmasak, továbbá egyediek. A sorozat rajongói csak remélni tudják, hogy a sorozat visszatér még egy harmadik évad erejéig.

#Túlélők (#Alive)   

2020-ban jelent meg a Netflixen a #Túlélők című film, ami a karantén idejére pont jól jött azoknak, akiknek kellett valami, amivel eltölthetik az idejüket. A film főszereplője egy fiatal fiú, Oh Joon-woo (Yoo Ah-in) aki a járvány kitörésekor egyedül van otthon, mivel a szülei elutaznak. Megjelennek a hírek, miszerint egyféle kannibalizmus alakult ki az emberek között. A történet alatt végig Joon-woo-t követhetjük végig, aki lakása biztonságából próbálja megvárni a segítséget, és túlélni az apokaliptikus helyzetet. Mint már megszokhattuk, a Koreaiak szeretik feldobni a zombis filmjeiket különböző dolgokkal, ebben az esetben például azzal, hogy a holtak egy bizonyos szintig vissza tudnak emlékezni az előző életükben végzett cselekedetükre, és ez által képesek többek között kinyitni ajtókat, megmászni köteleket, néhány esetben még akár fegyvert is ragadnak. Persze, nem mindegyik halottal van ez így, de ennyi pont elég ahhoz, hogy kicsit izgalmasabbá és színesebbé tegye a történetet. A film nagyon jól felidézi a karantén hangulatát, hiszen a főszereplő is otthonról próbálja átvészelni ezt a nehéz időszakot, így, ha valakinek hiányoznának a korai karanténos napok, ez a film mindenképpen egy jó választás lehet.

A fent említett filmeket főleg a 16 év feletti korosztálynak ajánljuk. 

Nektek van kedvenc ázsiai sorozatotok vagy filmetek, amikben szerepelnek zombik?

Hozzászólások
+ posts