Az ázsiai kultúra hódítása Európában 

Bár továbbra is az amerikai film- és zeneipar uralja a világot, az elmúlt évtizedben hatalmas népszerűségre tett szert a kelet-ázsiai kultúra a nemzetközi piacon. De mi is lehet az oka ennek a folyamatosan növekvő népszerűségnek?

Az ázsiai kultúra sokban eltér az európaitól, de a hatásai így is felfedezhetők benne. Így, bár különleges és szokatlan lehet a világ más részein, mégsem megbotránkoztató, sőt, sok hasonlóság is felfedezhető a kettő között.

A kelet-ázsiai kultúrák közül a dél-koreai az egyik legkiemelkedőbb a népszerűségét tekintve. Ennek fő oka, hogy a viszonylag kicsi, 50 millió lakossal rendelkező ország vezetése még 2011-ben meglátta, hogy mekkora gazdasági lehetőségek rejlenek a nemzetközi szórakoztatóiparban. Ekkor a kormány több mint 200 millió dollárnak megfelelő összeget fektetett a zeneipar fejlesztésébe, ezzel pedig elindult a k-pop hódító útjára. 

A legnépszerűbb koreai pop zenekarok, mint a BTS, SEVENTEEN vagy a Blackpink világszerte több száz millió albumot adtak el, a videóklipjeik újabb és újabb rekordokat döntenek meg. A dél-koreai kormány befektetése pedig jövedelmezőnek bizonyult, hiszen évről évre nő a turisták száma, akik a zenén keresztül kezdtek el érdeklődni a kultúra iránt, és ebből az okból az országba is ellátogatnak. Másokat pedig arra inspiráltak a slágerek, hogy elkezdjék a koreaiak kicsit sem könnyű nyelvét elsajátítani.

A koreai szórakoztatóipar másik meglepően népszerű ága a filmek és a sorozatok. Az ázsiai filmek évtizedeken keresztül a harcművészetekkel voltak azonosítva a nemzetközi piacon. De a k-pop az ázsiai emberekről alkotott képet a világ minden táján átformálta, ennek köszönhetően már valamennyi témában megtalálhatók a koreai filmek a legnépszerűbb streamingszolgáltatók kínálatában. Talán a legnagyobb elismerés 2019-ben érte a dél-koreai filmipart, ugyanis akkor először egy koreai film, az Élősködők nyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

Az, hogy a kormány népszerűsíteni próbálta a kultúrájukat, magában nem lett volna elég, ha nem találnak közönséget erre. Bár egyesek úgy tartják, hogy a sikerük az előadók kinézetében rejlik, ők mégis egy olyan, egészen új zenei stílust ismertettek meg a világgal, amit sok ember hamar meg is kedvelt. Egy másik ok, ami nagyban hozzájárult a népszerűségükhöz, az az európai és amerikai zeneipar egyhangúsága lehet. Bár a világnépesség több mint fele ázsiai származású, nincsenek eléggé reprezentálva a médiában. Így amikor feltűntek, sokaknak üdítő volt végre a változatosság.

Ha már az ázsiai kultúrákról beszélünk, Indiát is mindenképp meg kell említeni. Bár a nemzetközi közönség körében viszonylag kevés indiai zene népszerű, a hindi nyelvű filmiparuk, az úgynevezett Bollywood mindenkinek ismerős lehet. India a világ legtermékenyebb filmipara, de ennek Bollywood csupán egy szeglete. A saját ötleteiken kívül rengeteg sikeres amerikai filmet is újraalkotnak a saját nézőpontjuk szerint. És bár néhányan bénának és olcsónak találják őket, sokan kedvelik ezeket a nem szokványos filmeket, amelyek India kultúrájába is mélyebb betekintést engednek.

Japán filmiparát sem szabad figyelmen kívül hagyni, avagy az egyik legelterjedtebb filmes műfajukat, az animét. Ezek a rajzfilmszerű képregény adaptációk gyorsan belopták magukat sok európai ember szívébe. Attól függetlenül, hogy animációkról beszélünk, ezeknek a filmeknek a nagy része nem gyerekeknek szól. Számos műfaj megtalálható a kínálatban, és a legtöbben olyan üzenet van elrejtve, ami az érett közönségnek szól. Ezek a filmek az ikonikus grafikájukról is egyből felismerhetők, melyek már teljesen összeforrtak az adott animével.

Ha az európaiak körében legelterjedtebb ázsiai kultúrákra gondolunk, a legtöbb embernek a japán a dél-koreai, illetve az indiai jut eszébe. Felmerül a kérdés, hogy az egyik legnagyobb ázsiai nemzet, Kína miért nem szerepel a szórakoztatóipari nagyhatalmak között. A válasz meglepően egyszerű: a kínai állam nem tartja ezt annyira fontosnak, mint a többiek, és nem támogatja az ilyen szintű törekvéseket. Persze ott is készítenek filmeket és zenéket, de ezek inkább a hazai közönség körében népszerűek.  

Az ázsiai kultúra hatalmas karriert futott be a világ különböző tájain, és egyelőre semmi jele, hogy veszítene a népszerűségéből. Hatásai pedig hozzájárulnak a globalizált világunk kulturális vegyüléséhez.

Forrás: CNN, IndieWire

Hozzászólások