“Április bolondja!” – A legnagyobb átverések a történelemből

Mint minden évben, ismét elérkezett az április elseje. Egyesek élnek a lehetőséggel, és különböző ötletekkel tréfálják meg a környezetükben levőket, másoknak pedig talán eszükbe sem jut, hogy ez a nap bármiben is más volna, mint a többi. Azonban nem csak mi, de egyes vállalatok emberei is tisztában vannak ennek a napnak a jelentőségével, például nem egyszer fordult már elő, hogy a Google megtréfálta a felhasználóit. A következő cikkben néhány világhírű, történelmi átverést szedtünk össze nektek.

Oroszlánfürdetés (1860)

Az oroszlánfürdetésről szóló poén már a 16. századtól fogva visszatérő motívumnak számított a londoniak történetében, azonban néhány tréfamester 1860 márciusában magasabb szintre emelte ezt. Ekkor történt ugyanis, hogy számos londoni lakos meghívót kapott kézhez, amiben a következő állt:

„A Tower of London meghívja önt és kísérőjét az 1860. április elsején délben, a Tower of London előtt tartandó éves fehéroroszlán-mosdatási szertartásra. Gyülekező a fehér kapunál.”

Aznap nagy tömeg gyűlt össze a Towernél, azonban semmilyen oroszlán nem volt ott. Bár ez csak egy bolondok napi tréfa volt, az emberek okkal hihettek neki, hiszen hosszú évszázadokig tartottak egzotikus állatokat, köztük oroszlánokat is a Towerben, a király kedvéért. 

Lopott kincsek (1905)

A német Berliner Tageblatt nevű napilap 1905 áprilisában érzékletes beszámolót írt, miszerint bűnözőkkel szövetkező amerikai milliárdosok alagutat ástak az USA államkincstára alá és ellopták Amerika ott őrzött ezüst- és aranytartalékát. A történetet több európai újság – többek között a magyarok is – leközölték, sőt voltak, akik a részletes leírás alapján rajzot is közöltek a bűncselekményről, az alagutakról, a bűnözőkről és a megpakolt hajókról.

Spagettiszüret (1957)

Napjainkban mind tapasztalhatjuk, hogy az média mennyire könnyen félre tudja vezetni az embereket. Mindez 1957-ben kezdődött, amikor a BBC riportfilmet mutatott be egy rendkívüli eseményről: Svájcban rekordtermést hoztak a spagettibokrok. A riportban még a spagettiszedőket is mutatták és bár sokan nem dőltek be a tréfának, így is rengetegen telefonáltak be, és érdeklődtek a spagettibokor ültetése iránt.

Ha érdekel titeket a teljes videó, ezen a linken megtekinthetitek:

BBC: Spaghetti-Harvest in Ticino

The spaghetti tree hoax is a famous 3-minute hoax report broadcast on April Fools’ Day 1957 by the BBC current affairs programme Panorama. It told a tale of …

Nylonharisnya a tévén (1962)

Az SVT, Svédország egyetlen tévécsatornája 1962. április 1-jén úgy gondolta, nem marad ki a tréfálkozásból, és műszaki szakértőjét kapcsolta, aki egy forradalmi újítást mutatott be a tévé nézőinek. A filmeket akkoriban még fekete-fehérben élvező embereknek elmondta, hogy a nylonharisnyát a képernyőre húzva egyszerűen meg lehet oldani házilag is, hogy színes legyen a képernyő. Elmondása szerint a fény prizmatikus tulajdonságainak köszönhetően a hálós szemcsék úgy hajlítják meg a színeket, mintha valóban színes adást közvetítenének. Állítása igazolásaképp bemutatta azt is, hogy hogyan kell véghez vinni a folyamatot. Elmondta, hogy a tévéképernyő és a néző közti távolság nagyon fontos, sőt talán a tévénézőknek a fejüket is jobbra-balra kell lassan mozgatni, hogy sikerüljön látniuk a megfelelő színt. A mai ismereteinkkel tudjuk, hogy ez nem lehetséges, de azokban az időkben ez nem volt ennyire evidens. A bejelentés után az emberek lerohanták a boltokat, hogy nylonharisnyát vásároljanak a tévéjükre. Ezek után, egy véletlen egybeesés folytán, a skandináv ország rendszeres színes tévéadása éppen 8 évvel később, április 1-jén indult.

A kamu vulkánkitörés (1974)

1974-ben, szintén április 1-jén az alaszkai Sitka város 4000 éve nyugvó, Mount Edgecumbe nevű vulkánjának krátere felől fekete füst szállt fel. Az emberek a jelenséget látva pánikba estek és riasztották a parti őrséget, amely azonnal egy helikoptert küldött a kráterhez. Azonban amikor a pilóta megérkezett a helyszínhez, óriási meglepetés érte őt. A hegy oldalában több tucat régi autógumi égett óriási lángokkal, a hóban mellette pedig óriási betűkkel mellé volt írva, hogy „április bolondja”.

Mint később kiderült, az 50 éves Oliver „Porky” Bickar, a helyi ügyeletes viccmester eszelte ki a tréfát még 3 évvel az eset előtt, és már abban az évben 70 autógumit összegyűjtött. A tréfa bejárta a világot, és mindenhol pozitív fogadtatásra lelt. Hat évvel később, mikor a Mount St. Helens tűzhányója Washington államban kitört, Bickar kapott Denverből egy levelet, amiben a következő állt:

„Ezúttal, te kis gazfickó, túl messzire mentél!”

Két veréb, három lábbal (1980)

1980-ban a dániai jegybank új 20 koronás bankjegyet hozott forgalomba. A bankjegyek egyik felén két verebet ábrázoltak, ám az egyiket látszólag csak egy lábbal, így a két verébnek együtt három lába volt. A Roskilde Tidende nevű dán lap kapott a lehetőségen, és bejelentették, hogy minden olyan jegybank, melyen a verebeknek csak három lába van, hamis. A tréfának tömegesen bedőltek, annyira, hogy a jegybank hosszú ideig próbálta elmagyarázni az állampolgároknak, hogy feleslegesen akarják beváltani a „hamis” 20 koronásaikat, hiszen azok az eredetiek. Végül 1990-ben leváltották a verebes címletet és érmékkel helyettesítették, így sokan talán azóta sem hiszik el, hogy áprilisi tréfa áldozatai lettek.

A nem létező magyar bank és a tündérek (1999)

Ki ne szeretne a banki betétjei után magas kamatot kapni, főleg úgy, hogy ezutóbbi mértéke több évtizede csak csökken? Nos, 1999-ben, a londoni Sunday Telegraph egy magas kamatot adó megtakarítási számláról, a ZEBRA-ról (Zero Energy Best Rate Account) írt, és nem meglepő módon igen sokakat érdekelt a lehetőség. A lap szerint ez az ajánlat a Loof Lirpa nevű magyar nagybank brit leányvállalatához köthető. Az ügyfelek pénze „járműipari befektetésekben, swapállományokban, opciós ajánlatokban és tündérekben” lett volna, és ebből jött volna ki a magas kamat. Később a lap elmagyarázta, hogy a nem létező magyar bank neve visszafele olvasva April Fool, azaz április bolondja.

Hivatásos Pokémon-vadászat (2014)

Sokak számára bizonyára meglepő lehet a tény, miszerint a Pokémon Go létrejötte egy áprilisi tréfának köszönhető. De mégis hogyan? 2014-ben a Google egy játékot hirdetett, hogy akik a térképalkalmazásukba fejlesztett játékban a legtöbb Pokémont tudja elfogni, azoknak munkát adnak a mamutcégnél. Bár ez az ígéret nem valósult meg, azért egy, az egész világot megmozgató játék lett az eredménye, amelyet talán már közületek is kipróbáltak páran.

Állatbeszéd fordítóprogram

Ha azt hinnétek, hogy a Google a Pokémonoknál megállt, el kell szomorítsunk benneteket. A cégnek bevett szokása, hogy megtréfálja a böngészőket április 1-je alkalmából. Bár idén elmaradt tréfálkozás a vírusra hivatkozva, az elmúlt években jelentették már be viccből a YouTube bezárását, megnevettették az embereket önvezető biciklivel, sőt egy állatbeszédet tolmácsoló alkalmazás létrejöttével is lóvá tettek számos embert. Bár ilyen program nem létezik, a Google valóban létrehozott kárpótlás gyanánt egy alkalmazást, amivel egyes állatok valósághű hangját lehet meghallgatni. A keresőbe beírva az „állathangok” kulcsszót, mai napig meg lehet hallgatni a hangjukat. Az önvezető bicikli eredeti bemutató videóját itt tudjátok megnézni, angolul:

Introducing the self-driving bicycle in the Netherlands

This spring, Google is introducing the self-driving bicycle in Amsterdam, the world’s premier cycling city. The Dutch cycle more than any other nation in the…

Az alvás mint munkakör (2016)

Az Urban Ladder, egy indiai bútorgyártócég, 2016-ban szenior matractesztelői állást hirdetett meg, ahol olyan emberek jelentkezését várták, akik utálják, ha ki kell kelniük az ágyból és munkába kell indulniuk. Ám ekkor még az emberek nem tudták, hogy ez csupán csak egy áprilisi tréfa.

Ryanair a Holdig (2019)

Néhány éve megjelent egy cikk a Telegraph oldalán, miszerint a Ryanair 2035-ig elindítja turistajáratait a Hold felé, ezzel beszállva a holdversenybe. Természetesen ez is csak egy április 1-jei tréfa volt.

Mindent összevetve, sosem túl nagy baj, ha picit szkeptikusak vagyunk, de egy kis móka sosem árt. Főleg április 1-jén nem.

Hozzászólások
+ posts