Interjú az OKTV továbbjutóival

Idén is megrendezésre került az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV), amelyen iskolánkból is sokan részt vettek. A verseny második fordulója előtt öt továbbjutóval készítettünk interjút. Szebenyi Hanna (12. a) angolból, Tápai Ágnes (12. a) és Monostori Flóra (11. d) spanyolból, Kovács Bence (12. g) informatikából, Szathmáry Szabolcs (12. f) pedig biológiából jutott tovább a második fordulóba.

Az interjú óta újabb pozitív fordulat következett be, Kovács Bence, Tápai Ágnes és Szebenyi Hanna bejutott a döntőbe!

A kép csak illusztráció.

Mi motivált arra, hogy elindulj a versenyen?

Ágnes: Legfőképpen a többletpontok, hiszen most állunk a felvételi előtt. Tavaly is szerencsét próbáltunk, csak akkor nem jártunk sikerrel, viszont októberben letettem az előrehozott emelt érettségit spanyolból, és kíváncsi voltam, mire jó a tudásom.
Hanna: Nekem sajnos, nem számítanak ezek a pontok, mivel én két tantárgyból emeltezek, és az megadja az összes pluszpontot, ezért ha nyerek, akkor sem kapok többet. Úgy voltam vele, hogy mivel múlt évben megpróbáltam, és csak másfél ponttal maradtam le, ezért újra jelentkeztem, hogy magamnak is bizonyítsak, és megverjem a pestieket – ilyen Szeged-patriarchizmus volt a motiváció. Pest megyén kívüliek sosem szoktak bejutni, így most úgy voltam vele, én be fogok jutni a második fordulóba, és sikerült is.
Flóra: Igazából tanár ismerősök ajánlották, hogy induljak el rajta, mert hogy jó tapasztalatszerzés az érettségi és a nyelvvizsgák miatt, hogy szokjam a vizsgahelyzetet. Emellett tét nélküli az egész, így gyakorlásnak nagyon jó.
Bence: Én már általános iskolás koromban is rendszeresen részt vettem tanulmányi versenyeken, többek közt infóversenyeken is, elég jó eredménnyel. Pár év kihagyás után aztán 11.-ben javasolták nekem, hogy induljak az OKTV-n is, ahol végül – noha egész sok pontot összegyűjtöttem, de – éppenhogy csak nem jutottam tovább. Úgy gondoltam, idén újra megpróbálom, hátha ezúttal több tapasztalattal: a tavalyi versennyel, és egy emelt infóérettségivel a hátam mögött több esélyem van, mint tavaly. Úgy néz ki, eddig be is jött. 🙂
Szabolcs: Szeretnék orvosi egyetemen továbbtanulni, ezért választottam a biológia-kémia fakultációt. A biológia OKTV-n azért indultam el, mert ez jó megmérettetés az emelt szintű érettségi előtt. Ez a verseny motivált arra, hogy ismételjem, gyakoroljam az eddig tanultakat. Az érettségihez rutint ad a versenyzés. Mellesleg, ha a versenyen megfelelő helyezést értek el, plusz pontokat kapok érte a felvételi pontszámokban. 

Mennyit, és hogyan készültél rá?

Ágnes: Bennem volt az érettségi miatt a hajtás, így erre nem igazán kellett különösebben készülnöm.
Hanna: Mivel én angolból csináltam, és kéttanos vagyok, ezért ez egy jó kis délutáni program, egy totó-lottó volt. Végül 90 pont lett, és bejutottam. Persze, a második fordulóra el kell olvasni egy könyvet, de arra ugyanazt viszem, mint múlt évben, mert el vagyok havazva, és nem volt időm. Viszont abból is fel kell készülni, mert arról szóbeli is lesz. Ha továbbjutok, a harmadik forduló ennél is durvább lesz, arra is majd nagyon kell készülni.
Flóra: Az iskolában a tanárunk, Esősi Andrea tartott nekünk néha különórát, meg órán is foglalkozott néha velünk külön. Kicsit előrehaladtunk az anyaggal, és igazából ennyi volt, ő segített nekünk.
Bence: Őszintén szólva az idei versenyre nem készültem sokat, legalábbis a tavalyihoz képest sokkal kevesebbet. A tavalyi gyakorlás, illetve összességében az elmúlt nagyjából hét év különböző verseny- és vizsgafelkészülései viszont nagy segítségemre voltak tapasztalatként. Erre a versenyre, ebben a kategóriában szerintem csak egyféleképpen lehet gyakorolni: meg kell nézni korábbi évek feladatait és azokat csinálgatni.
Szabolcs: A versenyre rendszeres tanulással, ismétléssel, gyakorlással, önállóan készültem fel. Minden nap külön 1 órát tanultam, hétvégente még ennél többet is. 

Könnyebb vagy nehezebb volt annál, mint amire számítottál, amikor jelentkeztél?

Ágnes: Számítottunk rá, mindig nagyon nehéz, sőt én sem valami kiemelkedő eredménnyel jutottam tovább. Amikor a tanárnő behozta a többiek feladatlapját átnézni, hogy ki mit hibázott, nagyon meglepődtem, mert azt mondta, hogy az enyém nincs nála, mert úgy nézett ki, hogy továbbjutó lesz. Tehát nem az volt, hogy nem számítottunk rá, csak olyan sok minden van még az érettségire készülés mellett… Ez csak ilyen plusz öröm, hogy továbbjutottunk.
Hanna: Mivel én már voltam múlt évben, ezért az első fordulóról tudtam, hogy milyen. A második fordulót persze még nem tudjuk, hogy milyen lesz, de az tavaly nagyon nehéz volt, a hallott szövegértés főleg. Olyan nehéz volt, hogy úgy gondoltam: Úristen, mégsem tudok angolul, szóval elfelejtettem a nyelvet írás közben, meg ilyenek voltak. Fel vagyok már készülve lelkileg, és nem szabad, hogy ez megtörjön, mivel nagyon nincs tétje számomra. Mivel előzőleg is továbbjutottam a második fordulóba, ezért annyira nem volt meglepő. Az meglepő volt viszont, hogy nagyon-nagyon magas volt a ponthatár, és hogy én értem ezt el egyedül a Deákban ebből a kategóriából, hiszen ugye mi, az iskolában jók vagyunk angolból.
Flóra: Az előző évi feladatok alapján azért elég nehézre számítottam, de tényleg úgy voltam most vele, hogy ami megy, az megy, ami nem, az nem. Aztán végül nem volt annyira nehéz az idei feladatlap, mint az eddigiek. Annyira nem számítottam rá, hogy továbbjutok, meglepődtem már azon is, hogy egyáltalán továbbküldték a feladatlapot, azon meg még inkább, hogy behívtak. Mert tényleg tét nélkül álltunk hozzá, de tudtuk, hogy van benne olyan nyelvtani rész például, amit még nem tanultunk. Persze örülök, hogy továbbjutottam, de azért van bennem egy kis izgalom a második forduló miatt.
Bence: Mivel már indultam ebben a kategóriában, tudtam, hogy nagyjából mire számíthatok. Maguk a feladatok egyébként szerintem nem annyira nehezek – már ha megvan az embernek a gyakorlata azokban a programokban, amiket használni kell -, itt szerintem inkább az a mérce, és az alapján szűrődnek ki a legjobb versenyzők, hogy ki mennyire rutinos. A leginkább nehezítő tényező ugyanis az idő, illetve annak a hiánya. Olyan feladatokat adnak, amiket simán lehet teljesíteni, csak nem három óra kellene hozzá, hanem legalább négy vagy öt. Ezért fontos, hogy kiismerjük magunkat az adott programokban, mert arra végképp nincs idő, hogy elkezdjünk keresgélni a menük között.
Szabolcs: Korábban már megnéztem az előző évi verseny feladatait. Igazából az idei OKTV olyan volt, amilyenre számítottam. 

Számítottál arra, hogy továbbjutsz?

Bence: Az alapján, ahogy sikerült, nem igazán. Amikor kimentem a versenyről, azt hittem, még a tavalyinál is rosszabbul sikerült, mert az egyik feladatot – legalábbis akkor úgy gondoltam – teljesen elrontottam, és az utolsó mentéskor egy másik feladat megoldása is rossz lett, pedig nem is nyúltam hozzá, előtte pedig jó volt. A verseny után sokáig nem is hallottam az eredményről, úgy emlékszem, hogy tavaly viszonylag hamar megvolt már, ki jutott tovább, és ki nem. Ezért én el is könyveltem magamban, hogy biztos azért nem szólt nekem senki, mert nem jutottam tovább. Egyszer aztán mégis kaptam egy emailt, hogy bent vagyok a második fordulóban, aminek persze nagyon megörültem.
Szabolcs: Reménykedtem benne, hogy sikerülni fog továbbjutni.  

Mit tanácsolnál azoknak, akik a jövőben részt szeretnének venni ezen a versenyen?

Ágnes: Én mindenféleképpen azt mondanám, hogy muszáj rá készülni, készülés nélkül ez nem nagyon megy. Ha a korábbi évekről megnézel egy feladatsort, az angol OKTV nagyon nehéz. Én indultam rajta és nem nagyon sikerült nekem, inkább a spanyol jött be, de készülés nélkül ez… szinte lehetetlen.
Hanna: Engem küldtek törire is – ahhoz meg tényleg azt ajánlom, hogy olvasd el az összes könyvet, hogy felkészülj rá.
Flóra: Igazából ha gyakorlásként fogod föl, akkor ez egy jó lehetőség arra, hogy a vizsgahelyzetet, meg hogy benned van a drukk, tök jól érzed, hogy mennyire tudod kezelni a versenyen. Nyilván, ha a továbbjutás a cél, akkor rendesen fel kell készülni és gyakorolni. Vannak persze típusfeladatok, itt spanyolból például sok a ragozós feladat, és a végén van egy szövegértés meg egy fogalmazás, de igazából nem lehet megmondani a többit. Volt most is például egy olyan feladat, ami az előző éviekben nem volt, teljesen új volt idén. Valamire nyilván lehet számítani, de lesz új is.
Bence: Leginkább gyakorlati dolgokat tudnék javasolni a leendő versenyzőknek. Aki az alkalmazói informatika kategóriájában szeretne indulni, annak mindenképp ismernie kell a szövegszerkesztést, táblázatkezelést és a weblapkészítést, ezek biztosan kellenek az első fordulóhoz. A másodikban már adatbázist is kell szerkeszteni, ezért majd azt is meg kell tanulni. De nem elég, ha csak elboldogulunk benne, érdemes minél többet használni, és minden menüt, kis eldugott fülecskét megismerni, hogy mi hol van, és hogy működik. Ezen felül például a szövegszerkesztés feladatnál, ha megnézitek a korábbi feladatsorokat, nincs is leírva a pontos teendő, hanem egy mintáról kell a stílust másolni. Tehát szemfülesnek is kell lenni, mert néha egy-egy dőlt betűvel írt szón múlik a továbbjutást jelentő pont.
Szabolcs: Az első fordulóban öt előre megadott témakör van, amelyből csak hármat kell megoldani. Így érdemes a három legjobban menő témakörre fókuszálni tanuláskor. Az érettségi feladatok megoldásai is nagyban hasonlítanak az OKTV feladataira, így érdemes azokat sokat is gyakorolni. 

Hozzászólások