Deák Olimpia – Milyen most, és milyen volt régen?

Minden évben megrendezésre kerül iskolánkban a Deák Olimpia, habár két éve nem a hagyományos formájában. De milyen is volt a pandémia előtt? Hogyan képzeljük el most a lebonyolítását? A rendezvényről Nagy Péter tanár urat kérdeztük.

A 2019-es Deák Olimpia érmei – fotó: iDeák

A koronavírus előtti időkben hogyan került megrendezésre az esemény?
Utoljára, sajnos, három évvel ezelőtt rendezhettük meg megszokott formájában. A Deák olimpia egy rendezvénysorozat, melynek van egy zárónapja. Különböző tantárgyakhoz kapcsolódó vetélkedőkön vehetnek részt a diákok, ahogy most is. A zárónapon különböző témakörökhöz – nem feltétlenül tananyaghoz, illetve tanórákhoz kapcsolódóan, hanem inkább a tanulók érdeklődésének megfelelően – lehetett előadásokat látogatni. Külsős előadókkal, 45-50 helyszínen voltak előadások.

Akkor ezek közül csak a tanulmányi versenyek maradtak meg?
Az idei évben igen, de ez az elmúlt két évhez képest ez is mindenképpen pozitív elmozdulás. A versenyeket meg tudtuk szervezni, de sajnos, az utolsó nap a hagyományos formában idén sem fog tudni megvalósulni.

Mi lesz az utolsó nap (március 23.) programja?
A következőképpen fog kinézni: Az első három tanítási órát tartjuk meg órarend szerint, 45 percben. A harmadik órát követően, a negyedik órára, a megszokott órarendi órára kell menni, vagyis abba a terembe, ahol az óra lenne, és a tanárok is ugyanígy tesznek. A negyedik órában azonban nem tanítási óra lesz, hanem a Deák olimpia versenyein sikeresen szereplő díjazottak neveit fogjuk beolvasni a rádión keresztül, akiknek le kell menniük a színházterembe, hogy átvegyék díjaikat. Plakettet, oklevelet, illetve egy „A Deák olimpia helyezettje vagyok” feliratú pólót kapnak. Mindez élőben fog zajlani, a DÖK-elnök fogja beolvasni a neveket.

Hasonlóan érdeklődőek a diákok idén is az esemény iránt, mint a tavalyi években?
Az utolsó napról nem tudom megítélni, hogy milyen lenne az érdeklődés. A versenyekre szép számmal jelentkeznek diákok a visszajelzések alapján. 24 verseny indul, ez megfelel a korábbi éveknek.

A zárónapon az ötödik, illetve hatodik óra különböző programokat tartogat a diákoknak. Szabó-Gilinger Eszter tanárnő részletezte, hogy mi fog pontosan történni.

A kilencedikeseknek az ötödik órában a színházteremben kell megjelenniük, ahol egy közös előadáson vesznek részt, aminek a témája az Erasmus és a fenntartható fejlődés lesz. A hatodik órában egy önálló feladatot kapnak a témával kapcsolatban, amit az osztályok külön-külön fognak megcsinálni. Illetve sok információt fognak kapni arról, hogy jövőre, amikor tizedikesek lesznek, miképp lesz lehetősége 30 diáknak kiutazni Olaszországba 2 hétre. A lehetőség mindenki számára nyitott, nemcsak azoknak, akik olaszt tanulnak, hiszen a képzés angolul fog zajlani. A diákok szintfelmérőt fognak írni még a kiutazás előtt.

A felsőbb évfolyamosok mindkét órában együtt maradnak. Az ötödik órában az Erasmus programról, és az eddigi deákos Erasmusos élményekről kell kitölteniük egy kvízt. Évfolyamonként a legtöbb pontot elérő osztály nyereményben részesül. A hatodik órában olyan tanárok látogatják meg az osztályokat, akik deákosként vettek részt Erasmus programon, és mesélnek a tapasztalatokról, a diákcserében résztvevő tanulókkal együtt.

A tizenkettedik évfolyamosok kivételt képeznek: akik jelentkeztek véradásra, azok az ötödik órában kimehetnek. Ezen kívül minden tizenkettedikesnek elmarad a hatodik órája, függetlenül attól, hogy jelentkeztek-e véradásra vagy sem.

Hozzászólások