Nem a legjobb, de azért ne is nézzük le – Ne nézz fel! kritika

2021 végén jelent meg a Ne nézz fel! (Don’t Look Up) című, fekete humorú katasztrófafilm, amely az általa közvetített üzenettel nagy népszerűségre tett szert megjelenése óta. FIGYELEM: a cikk spoilereket tartalmaz!

Forrás: Netflix

A film középpontjában két csillagász, Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) és Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) áll, akik felfedeznek egy, a Föld felé száguldó üstököst, amely képes a bolygó elpusztítására. A közelgő katasztrófára megpróbálják felhívni az emberiség figyelmét, azonban az emberek többsége teljesen közömbösen reagál a hírre, és a vezetők nem tesznek intézkedéseket ellene. Ez az esemény a klímaváltozás közelgő katasztrófájának allegóriája, ami egy nagyon is valós és bennünket fenyegető esemény és az ahhoz való hozzáállás is hasonló.

Az emberiségen megfigyelhető közömbösség bár sokként érheti a nézőket, a valóságban ugyanez jellemző az emberekre, egyedüli különbség csak a katasztrófa fajtája. Ennek értelmében a film nagyban sztereotipizált karakterekre épül, akikben könnyen felfedezhetünk a saját világunkból is ismerős alakokat. A meghatározó karakterek egyike a pénzéhes, korrupt amerikai elnök, aki botrányokba keveredik, és saját családtagjaival tölt fel bizonyos pozíciókat – utalva több korábbi amerikai elnökre. További fontos karakter Peter Isherwell, a haszonleső és kapzsi milliárdos, valamint az amerikai médiát reprezentáló hírhajhász hírcsatorna, a Napi Szaft (aminek már a neve is árulkodó) és annak hírmondói.

A fontos mögöttes üzenet átadására szolgál a film szereplőit alakító színészek népszerűsége is, ugyanis a fő- és mellékszereplők kiléte is befolyásolhatja a nézettséget. A legnagyobb nevek között szerepel a már említett Jennifer Lawrence és Leonardo DiCaprio, de rajtuk kívül játszik a filmben Timothée Chalamet, Ariana Grande, Meryl Streep és Cate Blanchett is. 

A film népszerűsége ellenére a kritikusok eléggé lepontozták azt, például a Rotten Tomatoes oldalán mindössze 55%-ot ért el. De vajon minek köszönhető ez a kettősség? A film nagyrészt a média hozzáállását kritizálja a klímaváltozással kapcsolatban, mondanivalóját nyersen, ugyanakkor fekete humorral megfűszerezve fogalmazza meg. Ez a fő kiváltó oka a filmkritikusok negatív véleményeinek, hiszen a “média” fogalmához ők is szorosan kötődnek, így személyesen is támadva érezhetik magukat. Ezenkívül nyomasztó hangulatának és brutálisan őszinte üzenetének is köszönhetőek az alacsony pontszámok, hiszen a film és maga a szórakoztatóipar lényegi eleme, a szórakozás nem a klasszikus, könnyen emészthető és egyértelműen “szórakoztató” formában jelenik meg benne. Szatirikus humor lévén a néző nem tudja könnyű szívvel nézni azt. Ez nem egy izgalmas és szórakoztató sci-fi-szerű vígjáték, amilyennek elsőre tűnik, hanem inkább tükör a való világra, amibe félünk belenézni. 

A film mindezek ellenére mind a nézők, mind a klímatudósok körében sikert aratott. Több neves, elismert aktivista és tudós nagy dicséretben részesítette a filmet, ami bemutatja a saját frusztrációnkat a világunkban kialakult helyzettel kapcsolatban. Szerintük a nyersen közvetített üzenet igenis szükséges, hiszen ez tudja felnyitni az emberek szemét a valódi veszélyre és tettekre tudja őket sarkallni.

A film rendezője ezt nyilatkozta a filmet körülvevő vitáról:

“Ha nincs benned egy kis parázsnyi szorongás sem a klímakatasztrófával kapcsolatban, nem hiszem, hogy a Ne nézz fel! számodra érthető lenne. Ez olyan, mintha egy robot nézne egy romantikus történetet.”[1]“If you don’t have at least a small ember of anxiety about the climate collapsing (or the US teetering) I’m not sure Don’t Look Up makes any sense. It’s like a robot viewing a love story.”

A katasztrófafilmek végére általában megoldás születik a középpontjukban álló problémára, azonban erre a történetre ez nem mondható el. Bár a néző azt gondolná, majd az emberiség fel tudja oldani a közelgő veszélyt, sokként érheti, hogy a végén a bolygóba csapódik az üstökös, és mindent elpusztít – ahogy azt már az elején megmondták a csillagászok. Mindez annak következménye, hogy mikor alkalmuk lett volna annak elpusztítására, nem éltek a lehetőséggel. Az emberiség érdekei elé helyezték a gazdasági érdekeket (mivel értékes ásványkincsekből állt ez a bizonyos üstökös), de amikor meghiúsult az üstökös szétrobbantása a későbbi felhasználás érdekében, akkor éppen azok tudtak elmenekülni, akik felelősek voltak a Föld pusztulásáért. A befejezés egyszerre mondható kiszámíthatónak és megdöbbentőnek , hiszen a már megalapozott hangnemhez társuló katasztrofális végkimenetel kiszámítható, az ember mégis reménykedik egy boldog befejezésben. 

Bár nem mondható tökéletesnek ez a film, mégis megérdemli a rá irányult figyelmet, hiszen – bár nem olyan mértékben, mint várták, de – neki köszönhetően az interneten rengetegen kezdtek el ezzel a témával foglalkozni. A film hatására kiemeltebb figyelmet kap a diskurzus a klímaváltozásról, és talán ennek eredményeként lehet remény az emberiség számára. 

Forrás: forbes.com, independent.co.uk

Hozzászólások

References
1 “If you don’t have at least a small ember of anxiety about the climate collapsing (or the US teetering) I’m not sure Don’t Look Up makes any sense. It’s like a robot viewing a love story.”