Újévi fogadalmak és tippek a betartásukhoz

Minden évben január elsején emberek milliói tesznek újévi fogadalmakat, remélve, hogy az új évben jó szokásokat tudnak kialakítani, vagy éppen rosszaktól szabadulhatnak meg. De vajon mik a leggyakoribb fogadalmak, és hogyan lehet őket a legkönnyebben betartani?

Bár a legtöbben próbálkozunk betartani a fogadalmainkat, egy kutatás szerint mindössze az emberek 47%-ának, vagyis kevesebb, mint a felének sikerül. Ez egyszerűen azért van, mert ilyenkor változtatni az életünkön épp ugyanannyira nehéz, mint az év bármely másik szakaszában. Viszont az új évet sokan friss kezdetnek tekintik, ez pedig extra motivációt jelent ahhoz, hogy jobbá tegyük az életünket. Az új szokások kialakítása viszont egyedül az elhatározástól függ, ami, ha egyébként nincs meg egy emberben, nem az új évtől fog sikerülni. Sokan pont ezért nem is tesznek újévi fogadalmat. Aki viszont amúgy is változtatni akar, és csak a végső lökés kell ahhoz, hogy elkezdje, annak ez a tökéletes lehetőség.

Egy kutatás alapján az emberek 64%-a ugyanazokat a fogadalmakat teszi évről évre, amely azt mutatja, hogy az előző évben ezeket nem sikerült betartani. Ha nincs valós elhatározás és elég motiváció a fogadalmaink mögött, egészen biztos, hogy nem fogjuk tudni betartani őket. Ezekkel a sikertelen fogalmakkal csak magunkban okozunk csalódást, így, ha tudjuk, hogy némelyik fogadalomnak nincs értelme, talán jobb, ha fel sem kerül a listánkra.

A leggyakoribb újévi fogadalmak listáján többnyire olyan dolgok szerepelnek, amik valószínűleg senki számára sem idegenek. Néhány a leggyakoribb fogadalmak közül:

  • rendszeresen sportolni
  • új hobbikat kipróbálni
  • többet olvasni
  • segíteni másokon, jótékonykodni
  • spórolni
  • több időt tölteni a családdal és a barátokkal
  • többet utazni

Néhány tipp az újévi fogadalmak betartásához:

1. Állíts kisebb és pontos célokat!
Sokan azért nem tudják betartani a fogadalmainkat, mert egyik napról a másikra várnak nagy változásokat. Sokkal nagyobb esélyünk van sikeresnek lenni, ha kisebb célokat állítunk magunk elé, amelyeket fokozatosan próbálunk elérni. Egy másik hiba, amit gyakran elkövetnek az emberek, hogy nem határozzák meg pontosan, hogy mik a céljaik. Például, ha azt fogadják meg, hogy többet fognak sportolni, az egy elég pontatlan és tág cél, amit így kevesen tartanak be. Viszont, ha azt mondjuk, hogy ezentúl heti 3-szor fogunk eljárni futni, az egy sokkal kézzel foghatóbb és elérhetőbb cél, hiszen van mihez tartani magunkat, és van viszonyítási alapunk is, hogy pontosan mit várunk el magunktól.

2. Írj listát!
Ha írott listát készítünk, az segíthet, hogy komolyabban vegyük a céljainkat, és a motiváció ne múljon el pár nap vagy hét után. Az is segíthet, ha a listát egy jól látható helyre ragasztjuk ki.

3. Ne add fel!
Ami sokakkal megtörténik, az az, hogy az első hibánál feladják az egészet. Mindenkinek vannak rosszabb napjai, és természetes, hogy néha hibázunk. Viszont nem adhatjuk fel az első nehézségnél, utána is ugyanúgy kell folytatni, hogy a végén elérjük a céljainkat. Szóval, ha egy nap megszegjük a diétánkat, attól még semmi nem tart vissza abban, hogy holnap folytassuk.

4. Csináljuk másokkal közösen!
Az is segíthet az újévi fogadalmak betartásában, ha nem egyedül próbálkozunk vele. Ha van egy barát vagy családtag, akinek hasonló céljai vannak az új évre, dolgozzunk érte együtt. Ez nem csak élvezetesebbé teszi az egész folyamatot, de plusz motivációt is jelent, és az esetleges mélypontokon másokkal együtt tudunk továbblendülni.

Mindenkinek sok sikert kívánunk az újévi fogadalmak betartásához!

Forrás: Kris 6 News

Hozzászólások
+ posts