Karácsonyi hiedelmek a világ minden tájáról

Ahogy közeledik a karácsony, mindenki ezzel van elfoglalva. Biztos nálatok is a Jézuska vagy a Télapó hozta az ajándékokat a fa alá, amikor fiatalabbak voltatok. De azt tudjátok-e, hogy más országokban hogy ünneplik, vagy hogy tartják a karácsonyt? Ebben a cikkben 3+1 ország hiedelmeiről és szokásairól olvashattok.

1. Izland

A kereszténység elterjedése előtt a téli napfordulót ünnepelték december 21-én és 22-én. A leghosszabb éj ünnepének nevéből ered a „Jól” szó, aminek a karácsonyt is nevezik Izlandon. A karácsony éjjelt megelőző 13 napon az izlandi folklór szerint 13 „Jólasveinar”, azaz karácsonyi csibész látogatja meg a családokat, s a jó gyerekeknek ajándékot hoznak a kitett csizmákba, a rosszaknak pedig rothadó krumplit hagynak a bakancsokban. Ezek a lények a néphiedelem szerint hegyi trollok fiai, s a havas ormok közül bújnak elő a karácsony közeledtével. Van, amelyik ajtókat csapkod éjjelente, a másik fakanalakat lop, hogy nyalogathassa őket, s jellemző a különböző ételek elcsenése is ezekre a trollokra. Az ajándékok napról napra mások, a 13 csibész személyisége szerint variálódnak. 

A folklór egy hatalmas macskáról is szól, a „Jólakötturinn” a karácsony közeledtével gyerekekre vadászik, s megeszi azokat, akik nem kaptak karácsonyra új ruhát.

2. Olaszország

Olaszországban a La Befana, az olasz özvegy boszorkány történetét ismerjük. Úgy tartják, találkozott a három királlyal. La Befanát is elhívták magukkal a kis Jézus felkeresésére, de az asszony elutasította az ajánlatot, mivel ki kellett takarítania otthonában. Azóta az öreg boszorkány minden januárban az eget átszelve seprűjén keresi a kis Jézust, hogy elhalmozhassa ajándékokkal. A karácsonyi boszorka minden házban felseper, ahol jár, s a gyermekeknek édességet és meglepetéseket hoz. Az olaszok hálájuk jeléül egy pohár bort és egy tál olasz ételt hagynak éjjel La Befanának. 

3. Svédország

Svédországban az 1960-as évektől kezdve hagyománya van egy nagy szalmakecske felállításának a városok terein. A Julbock, azaz a karácsonyi kecske alakja ősi pogány fesztiválokról maradt fenn, a néphiedelem szerint a karácsonyi előkészületek menetét felügyeli ez a szellem. Más történetek szerint a kecske Szent Miklós kísérője, s kordában tudja tartani az ördögöt. A Julbock ma is gyakran díszíti a fenyőfákat és az ajtókat szalmából készült figuraként. 

+1 Wales

Walesben egy igen bizarr hagyomány maradt fenn a karácsonyt illetően. Egy kelta hagyományból ered Mari Lwyd alakja. Mari Lwyd egy lókoponya, amelybe egy lepedővel lefedett bot van szúrva, s rá van aggatva egy halom karácsonyi dísz és csengettyű. Csapatosan hordozzák ezt a koponyát az utcákon, betérnek vele házakba, kocsmákba, és obszcén verseket szavalnak. 

Forrás: Meridián

Hozzászólások