Ilyen volt az idei MTV EMA díjátadó

Az idei MTV EMA díjátadó, azaz European Music Awards – ahogy már sokan hallhattátok – Budapesten került megrendezésre november 14-én. Évek óta a tévé előtt ülök a különböző díjátadók idején, így hatalmas élmény volt, hogy most élőben nézhettem meg ezt a rendezvényt. Élménybeszámoló az eseményekről.

Fotó: Szathmári Emese, iDeák

Aznap 17 órakor indultunk autóval Szegedről, hogy megérkezzünk a 19 órai kapunyitásra. Miután leparkoltunk a Papp László Budapest Sportaréna közelében, és átestünk a biztonsági ellenőrzéseken, már szabad utunk volt a helyünkre. Annak ellenére, hogy az ülésünk nem volt olyan közel, a színpadkép így is lélegzetelállító volt. Emellett a fellépők és díjazottak páholya az orrunk előtt volt, és az egész stadiont beláttuk.

21.00-kor a rendkívül tehetséges énekes és dalszövegíró, Ed Sheeran nyitotta meg az eseményt. Rögtön utána az amerikai rapper és műsorvezető, Saweetie lebegett be a színpadra a Tap in című dalával, majd még két dalt végigragyogott csili-villi ruhájában.

Fotók: Szathmári Emese, iDeák

A látványos megnyitó után sokszínű előadók produkciói és a díjak átadásai váltották egymást, amiket olyan hírességek vezettek, mint Rita Ora és a Victoria’s Secret-modell Winnie Harlow. Nagyon érdekes volt betekintést nyerni abba, hogy milyen profin készíti elő a stáb a háttérben a színpadot fellépések között, amíg a kamera másokat vesz fel.

Fotó: Szathmári Emese, iDeák

A legtöbb jelölést beszerző előadó Justin Bieber volt, aki 8-at tudhatott magának, majd Lil Nas X és Doja Cat követték, akik 6-6, Ed Sheeran, Olivia Rodrigo és The Kid Laroi pedig 5-5 nevezést érdemeltek ki. A mezőny így hihetetlenül erős volt, és minden kategória tele volt remek zenészekkel.A legjobb előadó és a legjobb dal nyertese Ed Sheeran lett a Bad Habits című számával.

Fotó: Szathmári Emese, iDeák

A legjobb collab kategóriáját Doja Cat és SZA közöse, a Kiss Me More nyerte, és a legjobb videoklipért járó díjat Lil Nas X vihette haza a Montero című dalához készült ikonikus videójáért. A feltörekvő csillag, Olivia Rodrigo lett a legjobb push előadó, viszont The Kid Laroi, és meglepő módon Justin Bieber sem büszkélkedhetett egyetlen díjjal sem a gála végén. A fellépők közül kikerült nyerteseket is érdemes megemlíteni, hiszen a műsorvezető, Saweetie, a legjobb új előadó; a Maneskin a legjobb rock, és Yungblud a legjobb alternatív előadó lett. A rap koronázatlan királynője, Nicki Minaj természetesen elnyerte a legjobb hip-hop, Maluma a legjobb latin, és Azahriah a legjobb magyar előadónak járó díjat.

Fotó: Szathmári Emese, iDeák

Idén a k-popot is rendkívül elismerték. Idén adták át először a legtöbb k-popnak járó díjat, és egyben az egész gálán a koreai fiúbanda, a BTS tarolt a legnagyobbat, ők lettek a legtöbbször díjazottak. Bezsebelték a legjobb pop, legjobb k-pop, legjobb banda és a legnagyobb rajongói táborért járó díjakat, ám az utóbbi nem volt meglepő, hiszen világszerte több millió ember van oda értük, köztük rengeteg sztár is.  

A zene mellett viszont a rendezvény résztvevői igazán nagy hangsúlyt fektettek az LMBTQ+ melletti álláspontjukra. A pedofilellenes törvényeknek elnevezett rendelet elfogadása miatt – amely paragrafusaiban a közösség tagjainak reprezentációját gátolja, ezzel hátrányos helyzetbe hozva és egybemosva őket a pedofíliával – Chris McCarthy, az MTV Entertainment Group Worldwide elnök-vezérigazgatója először nem akarta Magyarországon tartani a gálát, de végül több, az ügyet támogató szervezettel együtt úgy döntöttek, hogy a rendezvényt a tiltakozás kinyilvánítására használják majd fel. Idén a Generation Change nevű díjat is ezzel a témával foglalkozó aktivistáknak osztották ki, többek között a Budapest Pride szervezőjének, Radványi Viktóriának. Ezek mellett Saweetie a produkciók között, illetve a sztárok a díjátadó és köszönő beszédjeikben is felszólaltak. Olly Alexander, a Years & Years énekese például A család az család mozgalom iránt fejezte ki támogatását szavaival, és a kezére felrajzolt szimbólummal.

Emellett a fellépők sokszínűsége is megmutatkozott ebben, hiszen Marie Ulven Ringheim, ismertebb művésznevén Girl in Red is énekelt az est folyamán, aki hatalmas ikon a fiatal queer lányok körében, hiszen dalai főleg ennek a kisebbségnek szólnak.

Fotó: Szathmári Emese, iDeák

Végül pedig, ha nem lett volna már önmagában is az egyik legjobb produkció Yungbludé, a tűzijátékokkal, pirotechnikával, és persze az énekes energetikusságával teli dala közben megcsókolta férfi gitárosát, ezzel hatalmas ovációt kiváltva a közönség soraiból, majd azzal zárta ezt a tökéletes estét, hogy a bandával együtt szétverte a hangszereket és elborította a hangfalakat.

Fotók: Szathmári Emese, iDeák
Hozzászólások