Interjú a diákelnök-jelöltekkel

Amióta Rakitta Milla elballagott a Deák Ferenc Gimnáziumból, az iskolai diákönkormányzatnak nincs elnöke. Éppen ezért november 25-én 15 órától diákelnököt választanak a deákosok, amely posztra négy tanuló is nevezett. Ők név szerint Rádai Brenda a 9.b, Biczók Adrianna a 10.a, Nagy-Mikola Gyöngyvér a 10.d és Kispál Csongor a 10.c osztályból. A november eleji kampányidőszakban feltettünk nekik néhány kérdést a diákelnökséggel kapcsolatban.

A diákoknak azt a jelöltet kell megszavazniuk, akit a legalkalmasabbnak találnak – a kép csak illusztráció

Miért szeretnél diákelnök lenni?

Brenda: Azért szeretnék diákelnök lenni, mert a diákság képviselőjévé szeretnék válni. Egy olyan biztos pont, akihez a diákok bármikor tudnak fordulni, bármivel. Problémáikat hatékonyabban, gyorsabban szeretném megoldani. Változást szeretnék elérni!

Adrianna: Sokáig gondolkodtam, hogy szeretnék-e vagy sem. Viszont utána az osztályommal együtt szerveztük meg a gólyahetet, amit én hatalmas élménynek éltem meg. Imádtam a szervezés és a kivitelezés részét is. A hangulat, ami minden nap akkor az iskolában fogadott, nekem nagyon sokat segített abban, hogy gördülékenyebben menjenek a mindennapjaim és az esetleges stresszes napjaim. Valljuk be, rengeteg nyomás tud a vállukra nehezedni, és én szeretném ezt a nyomást valamilyen szinten könnyebbé tenni a diákok számára, például különböző eseményekkel.

Gyöngyvér: Mindig is szerettem közösségben lenni és azért dolgozni, ezért nekem ez egyfajta mérföldkő lenne. Általános iskolában is mindig igyekeztem segíteni szimpla DÖK-tagként is, és most, hogy jött a lehetőség, hogy elinduljak, nem kellett sokat unszolni. Nagyon megszerettem a Deákot kilencedikben, szeretném, ha mindenki más is hasonlóan jól érezné magát, mint én.

Csongor: Az eddigi tapasztalataim alapján az eddigi elnökök nem fektettek elég energiát az iskola zöldebbé tétele érdekében, ezért úgy gondolom, hogy itt lenne az ideje.

Mi a célod vele?

Brenda: Szeretném az összes diák problémáit, javaslatait meghallgatni. Környezettudatosabban, jó ügyekben több szerepet vállaló iskolát szeretnék fejleszteni. A tanulók és a tanárok mentális és testi egészségével is szeretném, ha foglalkoznánk. Igény szerint a tanulók számára több lehetőséget szeretnék nyújtani hobbijaik, érdeklődéseik kibontakozására.

Adrianna: A célom egyértelműen az, hogy megtöltsük a gimis éveinket emlékekkel és élményekkel, és ne csak túl akarjunk lenni a mindennapokon, hanem élvezzük is. Nagyon szeretném megmozgatni az iskola diákjait és vidámabbá tenni a napjaikat.

Gyöngyvér: Mint már említettem, nekem fő célom az, hogy minden diák jól érezze magát. Ezt a jó hangulatot pedig változatos programokkal tervezem elérni. Szeretném, ha a diákok több téren is kipróbálhatnák magukat, legyen ez bármelyik sport vagy művészeti ág.

Csongor: Sokkal zöldebb iskolát szeretnék létrehozni egy közösség által. Most nincs meg ez a közösség, de én ezt meg fogom teremteni. Ez az iskola egy olyan hely lesz, ahova élmény lesz bejárni.

Milyen ötleteid vannak? Min változtatnál?

Brenda: Amit a legegyszerűbb, mégis legfontosabb lépésnek tartok, az a szelektív hulladékgyűjtés. Ezzel kapcsolatban öko-napokat is tartanánk. Játékokon, kirándulásokon vehetnének részt a diákok és tanáraik. Többen jelezték, hogy az aulából minden behallatszik a termekbe. Ez ellen is tennénk lépéseket. Szeretném fejleszteni a diákok személyes véleményének és nézőpontjának megalkotását és azok felvállalását, például vitaszakkörrel. Néhány órán foglalkoznánk a mentális, lelki egészséggel. Mindemellett terveim között van még fedett biciklitároló, a mosdók felújítása; kupak-, illetve papírgyűjtő versenyek, melynek bevételét rászorulókra és az iskola fejlesztésére szánnánk; szakkörök és sportcsapatok, és egy közösen kiválasztott plüssállat, amit az iskola kabalájának neveznénk ki.

Adrianna: Szeretnék minél több programot szervezni, hisz mint már említettem, olyankor teljesen más az egész iskola hangulata. Örülnék, ha támogatnánk a tehetségeinket, például a zenész diákjainkat, egy banda létrehozásával. Szeretném, ha minden tanuló hallatná a hangját, és az esetleges problémáikat ne csak fogadjuk el, hanem próbáljunk rájuk megoldást találni. Ez néhány példa az iskolán belüli terveimről. Mindezek mellett szeretném, ha jobban odafigyelnénk a környezetünkre is, hisz igazából ’’kötelességünk” megóvni, vagy épp segíteni rajta. Szívesen szerveznék iskolán kívüli programokat ezzel kapcsolatban, hisz ez a földünknek, emellett az iskolánk hírnevének is jót tenne.

Gyöngyvér: Bár a Deák már így is tele van jobbnál jobb programokkal, nekem vannak olyan ötleteim, amelyektől még színesebbek lehetnének a deákosok mindennapjai. A legfőbb ötletem pedig az úgynevezett DeákFeszt lenne. A Deák Olimpia mintájára hoznám létre. Ez az esemény egy hétig tartana, és ez idő alatt a sportolók helyett a művészetek kedvelői kapnának lehetőséget a bemutatkozására. A fesztivál programjában szerepelnének kiállítások, deákos kisfilmek vetítése, illetve a legvégén egy koncerttel zárnánk az eseményeket. Szeretném továbbá, ha az osztályok minél több osztálykiránduláson vehetnének részt, melyeken megismerhetnék Szegedet és annak környékét. De mindenképp fontosnak tartom, ha minél több jótékonysági programban is benne lenne az iskolánk, mint például a mostani kupakgyűjtés, vagy a minden évben országosan megrendezett Cipősdoboz akció. Továbbá szeretném, ha minél környezettudatosabban élnénk, ezt viszont saját környezetünk rendbetételével kell elkezdenünk.

Csongor: Szeretném belevonni az egész iskolát a döntésekbe, ezzel egy sokkal korrektebb közeget létrehozni. Ha meghallgatunk mindenkit, sokkal jobb ötletek születhetnek. A DÖK-nek eddig nem volt annyira fontos a szerepe, szervezetlen és átgondolatlan volt. Szeretném sokkal jobban összefogni és megszervezni, ezzel elérve azt, amire mindig is hivatott volt. Az iskolánk egyáltalán nem környezetbarát, ami 2021-ben egy elég súlyos probléma. Ezen akarok változtatni mindenképpen.

Mi a programod, mivel kampányolsz?

Brenda: Kampányom során hű társam volt Jenő, a cserediák kutya. Egy héten át folyamatos felméréseket végeztem diákok és tanárok körében egyaránt, hogy min változtatnánk. Illetve a hagyományos plakátozás sem maradhatott ki. Ezen felül egész nap cukrot osztogattam a diákoknak, tanároknak, személyzetnek.

Adrianna: A kampányra őszintén nem találtam ki semmilyen különöset, mivel nem láttam szükségét. Gondolkodtam azon, hogy osszak cukrot vagy süteményt, de a vírusra való tekintettel úgy döntöttem, hogy ezzel inkább vigyázok, ezért elvetettem az ötletet. Plakátokat készítettem, amiket az iskola folyosóin, emellett az aulában lehet látni. A beszédre koncentrálok a leginkább, hisz szerintem az lehet a döntő pont mindenki számára. Azt szeretném, hogy a lehető legjobb legyen az iskolánknak és a diákjaink számára, és remélem, az ötleteimmel és terveimmel ezt el tudom érni, és át tudom majd adni a szavazó diákoknak.

Gyöngyvér: A kampányhét alatt célom volt, hogy minél többen megismerhessenek, ezért plakátokat készítettem, illetve szórólapoztam, na meg persze előkerült pár kék lufi is. A barátaim sokat segítettek a kampányhét alatt a szórólapozásban, innen is köszönöm nekik!

Csongor: A teljes programunkat el lehet olvasni, amennyiben beolvassátok az iskolában kiragasztott QR-kódokat, vagy ide kattintotok, de itt van egy kis ízelítő belőle:

  • udvar kihasználása
  • napelemek telepítése
  • szelektív hulladékgyűjtés
  • graffiti fal
  • tanár-diák viszony javítása
  • Föld napjának megünneplése
  • papírgyűjtés (még szervezés alatt)

A kampányunk legfőbb része a plakátok és a QR-kódok voltak. A QR-kódok kiemelkedőek voltak, hiszen nem tudunk hasonlóról. Eddig 120-an olvasták be, ami az iskola 10%-át jelenti nagy vonalakban. Az iskola nagy része nem is tudott a DÖK-elnökválasztásról, nem tudták, miért van kint egy QR-kód, ezért sokakat nem is érdekelt. Hasonlóan kevés sikert ért el a „lila karkötős” ötlet, melynek lényege az volt, hogy a támogatóim hordanak egy lila szalagot. Ez addig jól ment, hogy szétosztottam, ebben segítettek a barátaim, azonban mégsem volt nagy sikere, az emberek többségét nem érdekelte. Aznap még láttam rajtuk, a további napokban csak azoknál voltak, akik felkötötték a táskájukra, vagy akik a közeli barátaim. Őszintén nagyobb sikerre számítottunk, sok energiát fektettem bele, és ez kerülhetett volna másba is, de ez így sikerült. Pont ebből kifolyólag fontos az egyik tervünk, ami azt mondja ki, hogy az egész iskolának döntenie kéne a DÖK-elnökről, így sokkal indokoltabb lenne a kampányolás, hiszen nem csak egy szűk rétegnek szólna.

Mit gondolsz, miért te vagy a legalkalmasabb erre a feladatra?

Brenda: Előző iskolámban is én töltöttem be ezt a szerepkört. Sok tapasztalatot szereztem azokból az évekből. El tudtam érni olyan változásokat, amik a diákoknak és a tanároknak is kedveztek. Volt diáktársaim szerint jó munkát végeztem. Minden diákot meghallgatnék és bevonnék a döntésekbe. A diákok, tanárok és személyzet érdekeit is figyelembe venném. Mivel 9. évfolyamos vagyok, huzamosabb ideig tudnám támogatni az iskolát.

Adrianna: 14 éves koromban elköltöztem a szüleimtől, mivel én vajdasági vagyok, és ebbe az iskolába szerettem volna járni. Így sokat kellett azon dolgoznom, hogy boldog legyek és mentálisan rendben legyek. Ehhez sok önfejlesztésre volt szükségem és megtalálni a mindennapokban az apró örömöket. Szeretnék segíteni a diákoknak, hogy ők is minden szempontból kiválóak legyenek. Örülnék, ha egy nagy és összetartó közösség lennénk, és úgy érzem, én ebben tudok segíteni. Mindig is az tett boldoggá, ha másokat boldoggá tudok tenni, és láthatom őket mosolyogni ?. Úgy gondolom, hogy a terveimmel és ötleteimmel tudnék egy jobb hangulatot biztosítani az iskola számára.

Gyöngyvér: Mindig is igyekeztem másokon segíteni, ennek nálam prioritása van. Már rendelkezem némi tapasztalattal arról, hogy mekkora felelősséggel jár egy közösségért dolgozni és azt vezetni, mivel másodjára választottak meg csapatkapitánynak a kézilabdacsapatomnál. Könnyen tudok kapcsolatot teremteni különböző emberekkel, ezért remélem, hogy jó közvetítő leszek a diákok és a tanárok között.

Csongor: Erős akaratú ember vagyok, ha valamit elhatározok, azt végig is viszem. Pontosan meghatározott terveim vannak, és tudom, hogy fogom kivitelezni azokat. Nagyon rugalmas vagyok, tudok alkalmazkodni a legtöbb akadályhoz, és át tudok lépni azokon. Szeretem a kihívásokat, és ez egy elég komoly megmérettetésnek tűnik.

Hozzászólások
+ posts
+ posts