„Minden egyes feladat egy mérföldkő volt a számomra” – búcsúzik diákelnökünk, Rakitta Milla

Akárcsak az iDeák korábbi főszerkesztője, a Diákönkormányzat korábbi elnöke, Rakitta Milla is idén ballagott a Deák Ferenc Gimnáziumból. A 12. a osztályosként végzett elnök az elmúlt két és fél évben vezette a DÖK munkáját, ami nagy hatással volt a személyiségére is. Millával a ballagást megelőző napokban készítettem egy interjút, melyben beszámolt arról is, hogy mennyire érzi sikeresnek az elmúlt éveit.

Fotó: Rakitta Milla

Hogy érezted magad ebben a négy évben a Deákban? Milyennek írnád le ezt az időszakot az életedben?

Minden percét imádtam a gimnáziumi éveimnek, semmiért nem cserélném el azt a sok élményt, szeretetet és persze tudást, amit ezalatt a négy év alatt kaptam a Deáktól. Minden egyes nap boldogan léptem be az iskolába, mert tudtam, hogy jó helyen vagyok, ide tartozom. Minden elvárásomat felülmúlta a Deák, és ha újra döntenem kellene, hogy hol végezzem el a gimnáziumot, habozás nélkül a Deákot választanám. Mivel kéttanos szakra jártam, nem mondanám, hogy sétagalopp volt ez a négy év, inkább kőkemény tanulás, de nagyon hálás vagyok azért, hogy a tanárok elvárták tőlünk, hogy mindig felkészültek legyünk. Úgy érzem, elég tudást szereztem ahhoz, hogy magabiztosan lépjek ki a gimnázium kapuján, és a jövőben elérjem a céljaimat.

Tizedikes voltál, amikor megválasztottak diákelnökké. Milyen hatással volt ez rád, mit jelentett ez akkor számodra?

Iszonyatosan nagy hatással volt rám. Az egész ötlet, hogy induljak a választáson hirtelen jött – az egyik osztálytársam vetette fel –, és akkor még nem is tudatosult bennem, hogy ez mit is fog jelenteni a személyiségem fejlődésére nézve. Már akkor is örömet okozott, ha másoknak segíthettem, és sok ötlet volt a tarsolyomban, amit szerettem volna megvalósítani. Viszont az egésznek volt egy olyan része, amivel akkor még nem számoltam. Igaz, szeretek beszélgetni, mégis sokszor félek új, ismeretlen emberekkel kommunikációt kezdeményezni, ami, valljuk be, a DÖK-elnök kulcsfontosságú feladata. Sokszor kellett kimozdulnom a komfortzónámból, és erőt vennem magamon, hogy elvégezzek egy feladatot. Számtalanszor ismételgettem magamnak, hogy én igenis képes vagyok rá. Büszkén jelentem, hogy igenis képes voltam rá és örülök, hogy sikerült egy számomra nehéz akadályt leküzdenem. Szóval mit jelentett akkor ott az elnöki pozíció? Lehetőséget arra, hogy megismerjem önmagamat és a határaimat és hogy valami maradandót alkossak, ami színesíti az iskolát és még boldogabbá teszi a diákokat.

Milyen volt számodra a diákelnöki feladatok ellátása?

Minden egyes feladat, amit sikerült teljesíteni, egy mérföldkő volt a számomra. Nagyon élveztem a kivitelezés folyamatát, nem beszélve arról, amikor pozitív visszajelzéseket kaptam a diákoktól és a tanároktól egyaránt.

Fotó: Rakitta Milla

Mi volt számodra a legkedvesebb pillanat, ami a diákelnökségedhez kötődik?

A farsangi hét a pályám csúcsa volt. 🙂 Nagyon jól esett, hogy csak azért, mert előálltam egy ilyen ötlettel, az egész iskola megmozdult, és egy egész héten keresztül jelmezbe öltözve jöttek iskolába a diákok, és néhány tanár is, amit külön megtiszteltetésnek éltem meg. Remélem, hogy a leendő DÖK-elnök folytatja ezt az hagyományt.

Volt-e esetleg a többihez képest komolyabb, nehezebb feladatod? Sikerült-e őket végül teljesítened?

A Deák Olimpia lebonyolítása. Nagy Péter tanár úrral közösen készültünk az eseményre, és izgatottan vártuk azt. Sajnálatos módon a 2019. május 13-án bevezetett szabályozások nem tették lehetővé, hogy megrendezésre kerüljenek a versenyek.

Hogyan tudtad ellátni a feladatodat a távoktatás alatt?

A távoktatás megnehezítette a feladatomat, és pont abban, amiben szerettem volna lépéseket tenni, azaz a különböző új és régi rendezvények megszervezése, kivitelezhetetlennek bizonyult. Viszont volt egy olyan pillanat, ami nagyon a szívemhez nőtt. Az iskola nevezte a mi szeretett védőnőnket az Év Védőnője pályázatra, és minket is bevontak, hogy segítsünk Ági néninek elérni ezt a címet. A mi feladatunk az volt, hogy minél több emléket és kedves pillanatot gyűjtsünk össze, ami, természetesen, Ági nénivel kapcsolatos. Szinte minden osztályból sikerült legalább egy történetet begyűjteni. Nagyon büszke voltam magunkra, hogy részt vehettünk egy ilyen projektben, és hálásan köszönöm minden diáknak, aki segített a feladat elvégzésében.

Mit gondolsz, összességében sikerült azokat teljesítened, amikre a megválasztásodkor ígéretet tettél, illetve amiket később szerettél volna diákelnökként?

Mikor a választáson előadtam a tervezetemet, akkor rengeteg ötlettel álltam elő. Szerencsére sokat sikerült kipipálnom, de így is maradt még pár olyan elképzelés, ami nem került megvalósításra. A sulirádió beindítása és működtetése Kovács Bence érdeme, aki a kezdetektől fogva vezette az egészet. A TÖDE kupát sikeresen lebonyolítottuk, de a pandémiás helyzet miatt nem volt lehetőség visszavágóra. Remélem, azért még nem késő, hogy hagyománnyá váljon. A farsangi héttel is hasonlóan jártunk, és éppen ezért is szeretném megkérni a következő DÖK-elnököt, hogy ezt mindenféleképpen vigye tovább, mert fergeteges hangulatot biztosított. Egy kis mulatságos versengés mindenkinek jót tesz, nem beszélve arról, hogy erős osztályközösséget összekovácsoló hatása is van. Szeretnék továbbá teret és kitűzést adni az utódomnak a környezettudatos életmód népszerűsítése terén bevezetni kívánt intézkedések és kezdeményezések kapcsán. Sok új gondolatunk volt ehhez a napjainkban oly népszerű és azt gondolom igazán szükségszerű témát illetően. Ilyen kezdeményezések voltak a szelektív szemétgyűjtő akciók vagy a faültetési projektek, de említhetném akár az igyunk vizet saját palackból, vagy járjunk biciklivel, vagy használjuk a tömegközlekedési eszközöket mozgalom is. Szeretném, ha az utódom megvalósítaná ezeket a célkitűzéseket, mert nélkülözhetetlen, hogy valamit tegyünk a bolygónk megmentéséért, társadalmi felelősséget vállaljunk annak további sorsát illetően.

Fotó: Rakitta Milla

Ki lesz az új diákelnök?

Ez egy igazán jó kérdés. 🙂 Habár konkrét nevet nem tudok mondani, nem kell izgulni, mert van jelentkező, nem is egy. (Az új diákelnököt jövő tanév szeptemberében fogják megválasztani – a szerk.)

Általánosságban kinek ajánlod, hogy diákelnöknek jelentkezzen?

A DÖK-elnöki pozíció egy nagyon megtisztelő poszt. Mindenkinek ajánlom, aki nyitott, tele van ötletekkel, és mindig gondol a társaira.

Sok sikert kívánunk Millának a továbbiakban, a leendő diákelnöknek pedig eredményes munkát kívánunk!

Hozzászólások
+ posts