Néznivaló a nyárra – Árnyék és csont sorozatajánló

A könyvadaptációk egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek napjainkban, és az elkövetkezendő években sok könyv alapján készített filmre és sorozatra számíthatunk. Az Árnyék és csont (Shadow and Bone) fantasysorozat is ezek közé tartozik, amely 2021. április 23-án jelent meg a Netflixen.

Forrás: kranmedia.com

A sorozat Leigh Bardugo írónő Árnyék és csont trilógiája és Hat varjú duológiája alapján készült, amelyek ugyanabban az univerzumban (Grishaverzum) játszódnak. A Grishaverzum elnevezés a Grisha szóból ered, ami ebben a világban a varázserővel rendelkezőket jelenti, akik tudnak bánni a víz, a szél és a tűz elemeivel, vagy akár gyógyítani és szíveket megállítani.  A két könyvsorozat lehet, ugyanabban a térben játszódnak, de teljesen más időben. Az időbeli eltérés ellenére mégis összefonták a két könyvsorozatot, ezzel teljesen új háttértörténetet adva a Hat varjú pár szereplőjének. A sorozatot Magyarországon forgatták, Budapesten és környékén, valamint a keszthelyi Festetics kastélyban is. A sorozat azért is számít különlegesnek, mert a fantasy műfajjal általában együttjáró középkort idéző világ helyett a történet egy, a 19. századi Oroszországhoz hasonló térben játszódik. 

A sorozat a Ravka királyságának hadseregében szolgáló árva térképészt, Alinát (Jessi Mei Li) követi, aki egy váratlan esemény során felfedezi, hogy hatalmas varázserővel rendelkezik, és ő maga a legendákban emlegetett Napidéző. Különleges erejével csak ő képes megmenteni Ravkát és elpusztítani az Árnyzónát, ami egy félelmetes, szörnyekkel teli, sötét szakadékként kettészakítja az országot. Ez természetesen teljesen felforgatja a lány életét: elszakítják gyermekkori barátjától, veszélybe kerül az élete, és az új lakhelyén a többi Grishával körülvéve is egyedül érzi magát. A nehézségeken Kirigan tábornok (Ben Barnes), az Éjúr segíti át, aki Alina másik feleként árnyakat tud idézni és kettejük kapcsolata egyre szorosabbá válik a történet folyamán.  A világ másik felén, Ketterdamban, Kerch szigetországban megbízást kap három bűnöző, Kaz (Freddy Carter), Inej (Amita Suman) és Jesper (Kit Young) a Napidéző elfogására, hatalmas jutalomért cserébe. Végigkövethetjük a trió kalandos útját Ravkába, és szemmel követhetjük, milyen módon jutnak át az útjukat megnehezítő nehézségeken, majd végül hogyan fonódik össze a három bűnöző és Alina története.

Akik nem olvasták a könyveket, vagy nincs előzetes tudásuk a Grishaverzumról, azoknak esetleg okozhat minimális nehézséget a teljes történet megértése. Azonban az első epizód elég jól kezeli a világ bemutatását, és próbálja az új nézők tetszését is elérni, nem csak az olvasói közönségnek szánva a sorozatot. 

Én magam is nagy rajongója vagyok a Hat varjú duológiának, így izgatottan vártam a sorozat megjelenését, és nem is csalódtam. A színészek valóban életre tudták kelteni a karaktereket, a sorozatok történéseit tökéletesen összefonták, és még valami újat is tudtak adni mindeközben azoknak is, akik a könyveket már olvasták. Természetesen ejtettek kisebb-nagyobb változtatásokat az adaptáció során, de drasztikus változások a két sorozat összefonásán kívül nem történtek. A szemfüles nézők észrevehetnek kisebb érdekességeket is a sorozat nézése folyamán: az epizódcímek utalnak valamire a könyvekből, az írónő is kapott egy kisebb szerepet, megjelenik könyv formájában az Árnyék és csont, és ejtenek utalásokat a Hat varjú karaktereinek háttértörténeteire is. 

A rajongók örömére június 7-én a Netflix bejelentette az Árnyék és csont második évadát, ami 2022-re várható. 

Hozzászólások