Mi is az a sneaker-kultúra?

Napjainkban nagy jelentősége van az öltözködésnek, ezen belül is a cipőknek. A fiatalok, de persze az idősebbek is, ezen keresztül tudják megmutatni az egyéniségüket. Ezzel tudják kifejezni magukat, szavak nélkül is. A következőkben ennek a kultúrának a kialakulásáról, felépítéséről lesz szó.

A sneakerek bölcsőjének egyértelműen az amerikai kosárlabdázást tekinthetjük. Az 1950-es évek előtt egy cipőnek csak a funkciója számított, a kinézete aligha. Ekkor még gym-shoe volt a nevük, később kezdték sneakereknek hívni őket. Ezekben az időkben az volt a menő, amit a kosárlabda-játékosokon láttak a fiatal srácok. Ez a tendencia napjainkban is megmaradt, kiszélesedett a kultúra, de kosárlabda mindig is meghatározó volt, és lesz is.

Elkezdett terjedni casual, más szóval laza, utcai viselet. Ebbe pedig beleillettek a kosaras lépők, a kényelmük miatt. A ‘70-es években egyre több márka a hatékonyságra kezdett fókuszálni. Ilyen márkák voltak például a ma is nagy hírnévnek örvendő Converse, Nike, Adidas, Puma, és még más márkák is. Rohamosan terjedt a kultúra, és vele együtt a hip-hop mint műfaj is. New York ekkor alapozta meg a sneaker kultúrában a vezető szerepét.

Ennyit a történelemről, most essen szó napjainkban betöltött szerepéről. Szerintem mostanában minden fiatalt érdekel az öltözködés és a cipők, az anyagi helyzetétől függetlenül, mert elérhető árú lábbelik is lehetnek különlegesek. Nem csak a drága, túlárazott lépőknek  van érdekes történetük, sőt gyakran az alacsonyabb árúaknak van a legérdekesebb. Tökéletes példa erre a Saucony Jazz Original, ami nem egy elérhetetlen árú cipő, mégis nagyon részletes. A Saucony logóról például kevesen tudják, hogy egy folyót, és benne három követ jelképez, ami a márka nevére vezethető vissza. Számos színállásban elérhető ez a retro cipő, és igazi klasszikusnak számít. Véleményem szerint a kultúra ezen szépsége, és nem a cipők árcédulája a meghatározó. Az eredetiség és egyediség, a tervezők munkája egy lépő  valódi értéke.

Természetesen a kultúra mostanra már kinőtte magát, és nem csak a kosárlabdáig terjednek a sneakerek: utcára, és sok más sporthoz is hordják őket. Közel minden fiatal, és nagyon sok felnőtt is hordja őket, gyakran gyermekeik hatására. Lehet, hogy csak magamból indulok ki, de szerintem nem túlzás azt állítani, hogy a mindennapjaink részévé váltak a sneakerek és a streetwear.

Hozzászólások