Az álmok pszichológiája

Mindenki ismeri azt az érzést, mikor egy alternatív valóságba jutunk, ahol mindig más dolog vár ránk. Ezt az érzést röviden úgy hívjuk, hogy álom.

Az álom fogalmának több fajta magyarázata is lehetséges. Az álom képek, gondolatok, hangok és érzelmek összessége, amely az agyon fut át alvás közben. Az álmok létrejöttének oka, módja és az álmok jelentése még a mai napig nem tisztázott, bár mindig is érdekelte az embereket. Többen is foglalkoznak álomfejtéssel, számos álmoskönyv létezik; az álomkutatással foglalkozó tudomány az onirológia. Ritkán tudjuk befolyásolni az álmainkat, kivéve, ha „tudatosan” álmodunk. Legtöbbször az adott személy nincs tudatában annak, hogy éppen álmodik, akármennyire valószerűtlen legyen is az álma. Ennek oka az lehet, hogy a logikáért és tervezésért felelős agyterületünk csökkentett aktivitást mutat alvás közben.

Az alvás azonban nem mindenkinél jelent pusztán annyit, hogy nyugodtan, egyhelyben fekszik az ágyán és álmodik. Van egy érdekes jelenség is, az alvásparalízis, ami magyarul alvási bénultságot jelent. Felébredsz az éjszaka közepén, és hirtelen nem tudsz megmozdulni. Emellett ijesztő hallucinációkkal is jár (hiszen álmodsz), valamint olyan érzetet kelt, mintha valaki más is lenne a szobában. Az ókorban ezt az állapotot gyakran a gonosz lelkekkel hozták kapcsolatba. Alvásparalízis esetén az izmaink „kikapcsolnak”, bár az agyunk már félig ébren van. Ennek az ellentéte az alvajárás, mikor éppen alszol, de az izmaid nem bénulnak le. Az alvajárás a felnőttek körülbelül 2%-át, míg a gyermekek csaknem 30%-át érinti. Az oka a mai napig tisztázatlan, csakúgy, mint a kezelési módszerek.

A stressz befolyásolja az alvásunkat, az álmainkat? Például ez a kiváltó oka annak, ha álmunkban beszélünk. Ez legtöbbször férfiaknál és gyermekeknél fordul elő.

Ha az álmokról gondolkodunk, különös figyelmet kell szentelni a visszatérő álmoknak, hiszen amíg nem oldjuk meg az adott problémát, nem fognak eltűnni. 

Ami minden embert nagyon foglalkoztat: mit is jelentenek az álmok, mit “üzennek”. Az álmokban különböző szimbólumokat találhatunk, melyek a pszichológia szerint jelentésük van, ami, mivel a múltunkban gyökereznek, hatással van a jelenünkre, jövőnkre. 

Hogyan fejthetjük meg az álmaink jelentését? Az emberek már ősidők óta foglalkoznak vele, mai napig se tudják megmondani , hogy mikor kezdődhetett. Álmainkban vadabbnál vadabb dolgokat látunk/ teszünk, sokak szerint nem mindennek van jelentése. 

Krúdy Gyula Álmoskönyv című könyve, melyben a babonákat, hagyományokat gyűjtötte össze vannak éjfél előtti és éjfél utáni álmok. Az éjfél előtti álmokra nem is emlékszünk, ezért nincs jelentőségük. Az éjfél utáni álmok viszont jelentéssel rendelkeznek. A különböző népeknek más-más álommagyarázatuk van, Krúdy Gyula a magyar hagyományokat dolgozta fel könyvében.

Kiválasztottam néhány magyarázatot, hiedelmet, ami érdekes lehet.
Árnyék, árnyékot látni: gyümölcsöző munka, betegnek biztos javulás
Bagoly, bagoly huhogást hallani: harag és betegség, rossz hírt kapunk
Baglyot látni: hosszú öröm
Cica/macska: fegyelmezetlenség jele, elcsábítás, kellemetlenség, elárult szerelem, hamis emberek, gonosz jel, betegség, féltékenység
Esni: betegség, tisztesség
Esti csillag: reménység, segítség, szerencse, változás
Gyászolni: öröm, kellemes utazás vár, látogató
Halál: egészség, hosszú élet, nagy tisztesség
Kígyó: gazdaság, menekvés, utazás, védelem, gonosz
Lámpa: újdonság
Lehunyt szem: nagy szerencse

Az álmokkal már száz-százötven évvel ezelőtt is komolyan foglalkozott a tudomány. A pszichológia az ún. pszichoanalízis, azaz a tudatalatti okok feltárása segítségével próbálta az álmokat értelmezni. A módszerhez az osztrák neurológus, Sigmund Freud nevét kötjük, aki arra alapozta elméletét, hogy az ember bizonyos emlékeket és gondolatokat elfojt, aminek hatására azok a tudatalattinkba kerülnek. Ezek a “tudattalan gondolatok” később hatással vannak cselekedeteinkre, gondolatainkra, ezáltal az álmainkra is. Freud szerint az álom tartalma a megélt eseményekből építkezik. A neurológus gondolatait az Álomfejtés című könyvében írta le bővebben, amely a huszadik században igen közkedvelt mű volt.

Források: kuffer.hu, Wikipédia

Hozzászólások